Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    L’home protector, la gelosia com a amor i altres mites que perpetuen el masclisme entre els joves

    Marta Borraz - eldiario.esfebrer 9, 20164 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Els candaus, símbol de l'amor.
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    “És exactament el que pensava jo quan tenia la seva edat”. Marina Marroquín, que va ser maltractada per la seva parella dels 15 als 19 anys, descrivia així aquest diumenge al programa de Salvados dedicat a la violència masclista les actituds dels joves als quals imparteix tallers sobre el tema. “Un tio no pot ser afectuós, feble o cursi?”, els pregunta Marroquín. Amb això intenta que els adolescents es qüestionin totes aquelles actituds, formes de pensar o sentir que han interioritzat com a patrons de conducta ideals d’homes i dones i que, segons les persones expertes, són part del germen de la violència masclista.

    Lluny de ser un problema del qual les generacions més joves s’han alliberat, la violència de gènere també està present en elles. Apareix disfressada dels mites de l’amor romàntic, que justifiquen “que el control és normal fins a cert límit, que si ell sent gelosia és perquè m’estima, que l’amor tot ho aguanta o que elles han de complaure i satisfer l’home i ell protegir-la”, exemplifica Maje Girona, presidenta de la Federació de Dones Joves.

    El col·lectiu, que ofereix tallers a escoles i instituts, ha observat que “no és fàcil que les joves identifiquin que estan sent víctimes de violència de gènere perquè han normalitzat moltes conductes tòxiques“, afirma l’experta. No obstant això, segons les últimes dades disponibles, la Policia vigila actualment 522 noies d’entre 14 i 17 anys i el 2014, el Telèfon d’ajuda a joves i adolescents ANAR, al qual el 016 deriva les trucades de menors víctimes de violència masclista, va rebre 278 consultes d’aquest tipus (ja sigui de les pròpies adolescents o de familiars).

    Ells possessius, elles sensibles

    Després de les dades, que representen casos extrems i la punta de l’iceberg del problema, s’amaguen les violències quotidianes que se sostenen en el que se suposa que ha de ser un home i una dona: els estereotips de gènere. Segons revela la investigació “Fuerte como papá? ¿Sensible como mamá?, elaborada pel Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut, els adolescents segueixen perpetuant un patró molt determinat sobre la feminitat i la masculinitat. Ells són actius, autònoms i possessius. Elles, sensibles, tendres i preocupades per la imatge.

    L’informe aporta dades com que el 80% dels joves d’entre 14 i 19 anys enquestats diu conèixer o haver conegut actes de violència en parelles de la seva edat i el 56,2% i 67% de noies i nois respectivament creuen que ell ha protegir la dona. Rols que la psicòloga i coordinadora del programa Rebels del Gènere de l’Ajuntament de Màlaga, Angélica Cuenca, resumeix en el que crida la llei de d’agradar i la llei del domini, que en la seva opinió, són un pilar central de l’educació de dones i homes respectivament. “Elles han de satisfer, complaure o estar físicament belles i ells han de restringir les seves emocions i exercir el control i el poder”, explica.

    Aquestes idees, “acaben confluint en patrons de domini i submissió, en els quals es basa la violència masclista”, completa Diana Díaz, psicòloga i sotsdirectora del Telèfon ANAR. Moltes de les noies, diu, ho fan buscant una solució a un suposat problema de parella o sentimental i “no són conscients que pateixen violència de gènere”. A això contribueix “la normalització d’un tipus d’amor malaltís i possessiu, que interioritzen com a ideal”, analitza Girona.

    Els missatges del cinema

    Totes les expertes coincideixen que el discurs que transmeten els mitjans de comunicació, la publicitat, i les cançons i pel·lícules que solen escoltar i veure els adolescents juga un paper fonamental. Una de les que utilitza la Federació de Dones Joves en els seus tallers és la famosa saga de Crepuscle, que ha analitzat la psicòloga i autora del bloc “Mi novio me controla lo normal”, Ianire Estébanez. L’experta desgrana els missatges “perjudicials” que s’amaguen després de frases com la pronunciada per la protagonista al principi del primer llibre: “Segurament, morir en lloc d’una altra persona, algú a qui s’estima, era una bona manera d’acabar”.

    Discursos que solen estar relacionats, segons les expertes, amb noies com les que criden al Telèfon ANAR per exposar la seva situació. “La idea que l’amor tot ho pot o que cal donar-ho tot per la parella culmina en situacions com que ell controli totes les esferes de la seva vida: com es vesteix, com es maquilla, amb qui surt”, diu Díaz. A això, explica, han contribuït les xarxes socials i les noves tecnologies, que faciliten “que l’agressor desitgi saber en qualsevol moment on és ella, li demana fotos o les utilitza com a xantatge perquè ella es replantegi els bons moments de la relació un vegada trencada “.

    Aquest és un article publicat a eldiario.es

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    crepuscle Diana Díaz fuerte como papá llei del domini Marina Marroquí Masclisme sensible como mamá violència masclista
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Hi ha alumnat homosexual?
    Next Article
    Opinió
    Desmuntant les creences sobre la repetició de curs
    Marta Borraz - eldiario.es

    Related Posts

    Anàlisi
    Nostàlgia pels estius dels noranta a l’adolescència

    maig 6, 2025

    Opinió
    ‘Adolescence’ posa el focus en el malestar juvenil: educar en valors democràtics per revertir-lo

    abril 23, 2025

    Opinió
    L’orientació acadèmica i professional: del propòsit a l’acció

    abril 4, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}