Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
A la ciutat de Barcelona la demanda de places de P3 pel curs vinent ha estat d’11.986, de les quals 6.328 a centres públics i 5.658 a centres concertats, segons les dades fetes públiques avui en roda de premsa pel president (Josep González Cambray), vicepresident (Joan Subirats) i gerent (Mercè Massa) del Consorci d’Educació de Barcelona. El Consorci també destaca un increment de la demanda d’escola pública, situant-se en el 53% “a causa, entre altres factors, de la consolidació de projectes educatius en transformació”, ja que a diversos d’aquests centres la demanda s’ha duplicat respecte del curs passat. L’any 2014, la demanda d’escola pública a P3 se situava en el 46% de les preinscripcions.
Pel que fa a 1r d’ESO, la demanda de places segueix creixent, tant a la pública (5.220) com a la concertada (2.079). “Tenint en compte la matrícula de continuïtat s’observa un percentatge de demanda publica del 39%, un creixement de dos punts respecte del curs passat”, apunta el Consorci en un comunicat. A causa d’aquest creixement, fruit de la corba demogràfica, s’han hagut de crear 7 grups addicionals (bolets) a diversos instituts, si bé el Consorci assenyala que es tracta d’una “circumstància puntual, ja que per als propers anys es preveu que es redueixi la població a escolaritzar a 1r d’ESO”.
A P3, el 99,62% de les famílies han obtingut plaça en una de les opcions demandades i el 93% ho han fet en la seva primera opció. A 1r d’ESO, el 97,4% de les famílies han obtingut plaça en alguna de les opcions demandades, mentre que el 88% són els qui han aconseguit entrar en la seva primera opció.
Reequilibri contra la segregació
El Consorci destaca també que al llarg de l’any s’han intensificat els esforços en la detecció de l’alumnat vulnerable, a partir del treball conjunt amb l’Institut Municipal de Serveis Socials, com a primera mesura per evitar la seva concentració en pocs centres educatius. Així, dels alumnes preinscrits a P3, el 10,87% es consideren en situació de vulnerabilitat, un percentatge que fa només dos anys era del 3,7%. En el cas de 1r d’ESO s’ha fet aquest mateix treball de detecció entre l’alumnat de 6è de primària que canvia de centre a partir del curs vinent, i per això a 1.328 se’ls ha preassignat una plaça.
Una altra dada que destaca el Consorci és que, també com a fruit del Pla de Xoc contra la segregació escolar, l’escola concertada incrementa la seva coresponsabilitat en l’escolarització d’alumnat en situació de vulnerabilitat. Així, a P3 el curs 19-20 el 73% d’aquest alumnat es va matricular a la pública i el 27% a la concertada, mentre que al curs 20-21 el 63% ho farà en centres públics i el 37% en concertats. En el cas de 1r d’ESO, la distribució de l’alumnat vulnerable se situa en un 57% a la pública i un 43% a la concertada, mentre que el curs anterior el 64% estava a la pública i el 36% a la concertada. Cal recordar que, mentre en el conjunt de Catalunya 7 de cada 10 alumnes ocupen una plaça d’escola pública, a Barcelona aquesta proporció s’inverteix i en realitat 6 de cada 10 estan escolaritzats en un centre concertat.
En tot cas, aquestes dades encara no són definitives, ja que s’ha de tenir en compte les matrícules registrades fora de termini i la matrícula viva que es produeixi al llarg del curs. Amb tot, el Consorci subratlla que, per avançar en la distribució equitativa, “l’alumnat que arriba durant el curs no s’assigna en funció de les vacants disponibles en els centres sinó que la distribució es fa de manera equitativa a partir de la determinació de cada zona. L’objectiu és evitar que tots els alumnes que hagin de matricular-se fora de termini s’escolaritzin en els mateixos centres”.
Obres durant l’estiu
El Consorci també informa que al llarg de l’estiu es realitzaran obres de millora i arranjament de les instal·lacions a 105 centres de la ciutat, amb una inversió total de 27,3 milions d’euros, dels quals el 13% els paga el Departament d’Educació i el 87% l’Ajuntament de Barcelona.
A causa de la pandèmia, el Consorci va suspendre totes les obres en els centre educatius i això ha generat algun contratemps respecte a les previsions que hi havia pel curs vinent. Així, a tres centres s’ha hagut d’activar un “pla B” perquè no estaran a punt pel setembre: l’Escola Anglesola començarà en una ubicació provisional fins al Nadal; l’Escola La Maquinista seguirà en els mòduls que ocupa des de fa un munt d’any (la qual cosa té altres derivades, perquè havien d’allotjar l’Institut La Sagrera-Sant Andreu, també en mòduls, que quedarien alliberats pel nou Institut Vapor del Fil, que tindrà una altra ubicació provisional); i l’Escola Entença també s’ubicarà provisionalment al recinte de l’Escola Industrial fins que trobi una ubicació definitiva.