Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
El president de Fundesplai, Josep Gassó i Espina, ha mort aquest dilluns 9 de desembre, segons ha informat l’entitat en un comunicat.
Les persones que vulguin donar el condol a la família ho poden fer al Tanatori de les Corts dimarts 10 de 18:30 a 21 hores i dimecres 11 de 10 a 16 hores. A més, dijous 12, al migdia, s’organitzarà l’acte de comiat a Centre Esplai (Riu Anoia 42-54, 08820 El Prat de Llobregat).
Josep Gassó i Espina, nascut l’any 1951 a Barcelona, va iniciar la seva activitat en el món del lleure i l’activisme als 17 anys al barri de Bellvitge de L’Hospitalet de Llobregat, llavors situat a una hora de distància en bus de casa seva, a Barcelona, i encara més llunyà quant a serveis i infraestructures, amb una tasca voluntària basada en el treball educatiu i d’acompanyament als infants.
L’educació en el lleure, motor de transformació
El Josep, conegut per a tothom com el Pepe, va iniciar els estudis d’Economia, i es va acabar llicenciant en Pedagogia, convertint l’educació en el lleure d’infants i joves en motor de transformació social i de trajectòries de vida d’entorns vulnerables. Així, va començar una dilatada trajectòria, que s’inicia amb la creació del Club d’Esplai Bellvitge (1969) i del seu innovador edifici (1983), que oferia als infants i joves del barri uns espais dignes per a les activitats de lleure. Va donar un impuls a l’agrupació dels esplais del Baix Llobregat al Movibaix (1984), llavor de la Federació Catalana de l’Esplai (1996), d’àmbit català, per treballar conjuntament pel reconeixement de les entitats de lleure.
També va impulsar la creació de diverses entitats que treballaven específicament pel moviment de lleure i el Tercer Sector com l’Associació Catalana Cases de Colònies (1983), l’Escola del Baix (1984) dedicada a la formació de monitores i monitors, Suport Associatiu (1988) per a l’acompanyament a les entitats, associacions i fundacions sense afany de lucre, Serveis d’Esplai (1995) centrada en les activitats al món escolar. Aquesta tasca va culminar amb la constitució el 1996 de la Fundació Catalana de l’Esplai, avui Fundesplai, el nom sota el qual avui s’agrupen totes aquestes línies de treball i que arriba a prop de 400.000 participants cada any amb programes educatius i socials.
Un món més solidari
“Sé que es pot construir un món més solidari, més humà i sostenible a còpia de donar esperança i oportunitats”, deia. El seu optimisme i la seva ferma voluntat per aconseguir-ho sempre han anat acompanyats d’un esperit innovador. Bona mostra és la construcció de Centre Esplai (2007) al barri de Sant Cosme, del Prat de Llobregat, la seu de l’entitat que agrupa les oficines centrals, aules de formació, un alberg i espais naturals.
És un espai que, seguint la visió del Pepe, té un ferm compromís social, educatiu i ambiental, amb obertura al barri de Sant Cosme i que acull projectes d’àmbit català, estatal i internacional.
Des de la presidència de Fundesplai, amb una clara visió dels projectes de futur, el Pepe va liderar l’entitat amb passió i entrega, sota el paraigües de la sostenibilitat i la convivència amb l’objectiu de fer possible un món millor.
Situacions d’emergència
Va impulsar l’ampliació de Centre Esplai, que es va inaugurar el novembre de 2021: 14 noves aules de formació, un nou mòdul de l’alberg i un pavelló multifuncional, que durant dos anys va acollir la innovadora exposició d’alimentació sostenible i saludable “Menja. Actua. Impacta”. Al nou centre de formació s’hi desenvolupen projectes i formacions per a persones en situació de vulnerabilitat i els espais de l’alberg també han sigut claus en moments d’emergència, com quan es van poder acollir més de 700 persones refugiades d’Ucraïna que van trobar a Centre Esplai una llar temporal.
“Si vas sol vas més ràpid, però acompanyat arribaràs més lluny”, deia Josep Gassó, quan posava èmfasi en el treball en xarxa amb administracions públiques, organitzacions socials i empreses que ha permès a Fundesplai sumar i sumar-se en diferents iniciatives per incrementar l’impacte de la Fundació en tots els àmbits. Entre d’altres, va presidir la Fundación Esplai d’àmbit estatal fins a l’any 2017, va ser impulsor de la creació de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya (2003) i de la Plataforma d’ONG d’Acció Social, de la qual fou president entre els anys 1998 i 2003, així com de diferents xarxes de l’àmbit social i educatiu d’àmbit local i internacional, com La Liga Iberoamericana d’ONG de la Societat Civil (1999).
L’organització destaca el seu esforç, dedicació i capacitat de lideratge. “Fundesplai està impregnada del seu esperit solidari i motor de transformació, que continuarà la tasca de fer possible un món més just i sostenible. La seva família, amics i amigues, i totes les persones que l’hem acompanyat en aquest viatge el trobarem molt a faltar, veient en el seu llegat un estímul per seguir treballant en els principis que van inspirar la seva vida i la seva obra, amb l’objectiu de construir un món millor”, conclou el comunicat.