Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » No és un pin, és un pam a l’escola pública

    Opinió
    No és un pin, és un pam a l’escola pública

    Joan M. Gironafebrer 9, 20205 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Volia titular l’article “Pin, pam, pum” per rememorar el títol d’una pel·lícula “Pim, pam, pum, fuego!”, de 1975, ambientada en la situació de la immediata postguerra. El que vivim no es pot comparar al que es va viure en aquells anys, malgrat hi hagi algun element que ens ho recorda. Estem davant d’un joc que pot arribar a ser greu. És, com a mínim, una maniobra de distracció.

    Als que difonen aquestes idees de difícil comprensió els molesta que funcioni un ensenyament públic que actualment intenta atendre tothom sense exclusions, que vol potenciar el pensament crític i animar les criatures i els adolescents a tenir iniciativa i respectar totes les persones. Hem de recordar que totes les persones són respectables, les opinions no.

    No és casualitat que la campanya posi en primer terme la denúncia de la igualtat de gènere i de totes les orientacions sexuals. No els preocupa la desigualtat econòmica, ni les diferències de classe social; els preocupa, sobretot, que les dones puguin tenir un paper preeminent en la nostra societat. És el pal de paller: cal anul·lar les dones, cal sotmetre-les, cal dominar-les per poder mantenir un sistema socioeconòmic que permet augmentar mica a mica les desigualtats, i el poder dels rics sobre els pobres, dels homes sobre les dones, dels blancs sobre les persones d’altres colors. Les acusacions contra la igualtat de gènere i contra les persones feministes és un reflex de la por que els homes de dretes tenen a l’alliberació de les dones. Una por que ja es feia pública els anys de la República (1931-1939).

    Si ens deixem enganyar i discutim sobre la censura escolar, permetrem que continuïn les desigualtats de les xarxes d’ensenyament (pública, concertada, privada) i les segregacions socials i d’altres menes a les escoles. Permetrem que les religions es mantinguin presents a les aules, que l’ensenyament tradicional domini a les inevitables transformacions educatives. Deixarem de banda la necessària col·laboració amb les famílies, la seva implicació i complicitat amb l’educació dels seus fills i filles.

    Aniria bé que tot denunciant aquestes burdes però greus maniobres, reflexionéssim una mica sobre la realitat actual. Hem de pensar també amb el que tenim i que permet als reaccionaris continuar amb els seus acudits i les seves falses notícies. Mantenir l’inexistent dret a escollir escola per part de les famílies està en aquesta línia. Si es por triar l’escola (sostinguda amb diners públics) que vull per als meus fills o filles, per què no puc escollir el que s’hi ensenya allí?

    El procés lent però continuat de les administracions del nostre país per privatitzar ensenyament i sanitat també dóna, indirectament, camp als que volen separar encara més rics i pobres, autòctons i nouvinguts; centres privats per autòctons rics i públics per a la resta. Si les administracions educatives no fan front de debò al classisme i al racisme present a la  nostra societat es dóna peu a les actituds que hem escrit. Si no es prenen seriosament que l’escola pública ha de ser inclusiva, que ha de permetre l’accés a tothom en pla d’igualtat, costarà molt més fer front als que la volen destruir.

    La generació adulta és responsable, en el seu conjunt, de l’educació de les generacions joves. Hem escrit moltes vegades que tothom és responsable de l’educació. Els centres escolars són un element més educatiu, segurament no el principal. Als familiars, malgrat les incerteses que vivim, els pertoca la part més important del fet educatiu. No és bo delegar excessivament en l’escola. Aquesta desresponsabilització podria comportar, per compensació, voler controlar què es fa a les aules. És preferible animar-nos mútuament, famílies i mestres, a dur a terme el paper que ens pertoca a cadascú o cadascuna. Tots i totes tenim molt a dir en l’educació d’infants i adolescents. Una col·laboració en pla d’igualtat és una bona manera de combatre als que volen eliminar el pensament crític i la llibertat. Les altres instàncies educatives, esplais, clubs d’esport, associacions de veïns, biblioteques, xarxes associatives de barri… també haurien de dir la seva, també haurien de defensar la llibertat que els polítics de dretes els volen arrabassar.

    L’escola, vulguem o no, transmet una determinada ideologia, una determinada visió del món. Uns quants exemples: tenim en compte els riscos evidents del canvi climàtic? Defensem un sistema econòmic que manté i augmenta les desigualtats? Fem coeducació o ens conformem amb l’escola mixta que tenim? Lluitem contra l’eurocentrisme? Contra els racismes que posen en qüestió determinades expressions culturals? Per què fem servir els mapes tradicionals, encara que sigui la projecció Peters, on l’anomenat nord sempre està a dalt i el sud a baix? Anomenar els pols nord i sud no és cap casualitat ni és quelcom neutral… però ho continuem fent a la majoria d’escoles i instituts. Un exemple petit que fa pensar en què tenim en compte i en què no a l’hora de transmetre o ajudar a pensar al nostre alumnat. L’ensenyament no és ni pot ser neutral. La pretesa neutralitat està sempre a favor dels poderosos: cal tenir-ho en compte a l’hora de defensar la feina que fem els ensenyants.

    Fer córrer notícies falses i aberrants és propi dels polítics de dretes. Els franquistes ja ho van utilitzar al llarg de la guerra espanyola i durant els 40 anys de dictadura. Estem en una ofensiva molt clara contra l’escola pública, contra l’ensenyament en llibertat, contra la igualtat d’oportunitats. Aquí rau el moll de l’os de l’ofensiva, aquesta tonteria del pin és la cortina de fum perquè oblidem la clau de la situació. Volen revertir els avenços, petits o grans, aconseguits des del final del franquisme. Volen tornar a l’època obscura i autoritària. Volen evitar que, com diu el mestre protagonista de La lengua de las mariposas (1999), tota una generació sigui educada en llibertat; perquè aquest fet seria irreversible.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Mescladís, la cuina com a eina i llenguatge
    Next Article
    Actualitat
    L’escola concertada es llença en tromba contra el decret d’admissió
    Joan M. Girona

    Mestre i psicopedagog

    Related Posts

    Opinió
    L’avaluació en el sistema educatiu

    juliol 2, 2025

    Opinió
    Ens està tornant ximples el ChatGPT? Quan el sensacionalisme es disfressa d’evidència

    juliol 2, 2025

    Opinió
    Ni la Història és només una assignatura ni el Mal és només Auschwitz

    juliol 1, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}