Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Un parell de germans vaguen pels carrers de la seva ciutat amb una missió. Són minúsculs, són japonesos i tenen entre quatre i sis anys. La seva mare els ha encarregat que comprin una mica de carn, unes patates i una mica de fruita. I ho han de fer sols. Al principi els costa, ploren, es despisten, s’astoren, però a poc a poc acaben concentrant-se en la tasca i la rematen amb èxit. Tot és part d’un programa, un reality de la TV japonesa que es diu El meu primer encàrrec i que porta en antena 25 anys.
El descobreixo en un interessant article de The Atlantic titulat Per què els nens japonesos poden anar caminant a l’escola sols. Això del programa de TV és tan sols la cirereta exòtica dins d’un text que no té desperdici. Pel que sembla, al Japó no és gens estrany veure nens anar a l’escola caminant i en transport públic. Nens sols, sense vigilància de cap tipus, sense altres adults a l’aguait. Ho repeteixo una altra vegada per si de cas algú està llegint en diagonal: allà és normal veure nens de sis anys anant a la seva bola sols per Tòquio.
L’autora del text, Selena Hoy, dóna exemples de nens que ho fan i de pares que ho permeten amb tranquil·litat absoluta perquè ells ho van fer també quan tenien l’edat dels seus fills o fins i tot abans. I es recolza per explicar-ho a l’aclaparat lector occidental en el punt de vista d’una antropòloga experta en el tema que assegura que tot es basa en com d’estès està allà el fet de caminar a tot arreu i usar transport públic, però també en la confiança en el grup, en què els japonesos aprenen des de petits a fer-se càrrec al cole d’assumptes com la neteja i servir el menjar i que per això tenen de grans aquest sentit de la responsabilitat que fa que les seves ciutats estiguin netes com una patena i que els nens vagin sols i tan tranquils sabent que la resta del carrer està pendent d’ells.
Estan bojos aquests japonesos, podria pensar en llegir tot això i passar a una altra cosa en teoria més propera però gairebé millor que no. Ens hauríem de preguntar per què, a Espanya, però crec que en bona part del món presumptament civilitzat, hem estat capaços de prohibir la circulació de nens sols a les nostres ciutats i les nostres societats. Per què el que abans era normal, fer un encàrrec, jugar, anar a l’escola, ficar-se en un cinema, ara és impossible per a menors de tretze o catorze anys.
Jo no tinc fills i per això no sé el que se sent al segle XXI deixant-los lliures per anar per la ciutat però sí que veig que el que passa ara no passava abans. El que passa ara és que no es veuen nens sols. El que passa ara és que hi ha moltes pors que ho impedeixen. Por a la inseguretat, a la violència sexual, a les desaparicions. Suposo que també por al trànsit, el més lògic de tots ells per això de les estadístiques, que s’entesten a demostrar que les ciutats espanyoles són més segures que mai en tota la resta menys en això.
No entraré aquí a si hi ha o no sobreprotecció a la infància, no tinc respostes a mà per això i no em ve de gust inventar-me-les. El que m’agradaria és reflexionar sobre com la solució a aquestes pors potser no hauria de ser la que és sinó la contrària. És a dir, hem de tancar els nostres nens a casa perquè no els passi res o ens hem d’ocupar que a fora no els pugui passar res?
Crec que ja he explicat per aquí alguna vegada com van canviar les ciutats holandeses (i les daneses, per exemple), com es van transformar de ser ciutats per als cotxes a ciutats per a les persones. Va ser la gent, la mateixa societat, la que així ho va voler, farta d’haver d’enterrar sobretot nens i nenes que no sabien que, per entrar en el joc del progrés, calia deixar de jugar al carrer o, si no, morir aixafat sota les rodes d’un cotxe. Aquí tenim una solució per a una de les pors. Es tracta que ens adonem que exercint això que pensem que és la llibertat de circulació per la ciutat en vehicle privat estem prohibint a la infància la llibertat d’ús del seu entorn. No hauria de ser tan difícil, encara que veient les reaccions als embussos i talls de trànsit dels últims dies pinta malament.
Però, i les altres pors? Tampoc és moment que em posi a teoritzar sobre la histèria provocada per la forma de consumir notícies de successos que ens agrada tant. El fet és que no confiem en el carrer perquè no confiem en els altres. Per això sí que és moment que recordi Jane Jacobs. En realitat, quan s’escriu i es pensa sobre ciutat, sempre és moment per recordar-la.
La Jacobs, al seu llibrot Vida i mort en les grans ciutats repeteix constantment com un valor de les zones urbanes sanes és permetre que uns veïns estiguin pendents dels altres i així es creïn entorns urbans segurs per a totes les edats. No és cosa fàcil aconseguir-ho o mantenir-lo, segons explica la tia Jane, i depèn de coses diverses com la densitat, la diversitat, els espais públics i moltes altres. Era més fàcil i freqüent el 1961, quan ella va escriure aquest llibre, tant a Nova York com aquí. Però també ho va ser quan jo vaig créixer en un Madrid molt més ple de navalles, cadenes, heroïna i delinqüència que aquest i, malgrat això, més amable i compartit que ara.
Què ha passat perquè haguem deixat de prestar-nos atenció els uns als altres? Sento dir que tampoc en tinc la resposta. O dic, més aviat, que potser la resposta l’haguem de reflexionar cadascun en solitari i després trobar-la en comú.
Aquest és un article publicat al blog ‘Des de mi bici’