Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona ha posat en marxa, per primer cop a Catalunya, un servei de musicoteràpia a domicili dirigit als infants que pateixen malalties greus o malalties cròniques complexes que requereixen atenció pal·liativa. Aquest hospital pediàtric, referent a tot l’Estat, tracta cada any 350 infants d’aquest perfil, dos terços dels quals són nens amb malalties greus que poden morir durant la infantesa i la resta, infants amb malalties cròniques complexes.
La musicoteràpia és una disciplina que ha anat guanyant terreny durant els darrers anys i que s’ha demostrat que té grans beneficis per les persones que pateixen algun tipus de malaltia. «La música incideix en les persones tant en l’àmbit físic com psicoemocional. Les seves vibracions provoquen reaccions al cervell que fan que es produeixin una sèrie d’hormones, com les endorfines, que produeixen felicitat, tranquil·litat o sensació de benestar», explica Núria Bonet, musicoterapeuta de l’Associació Ressò i coordinadora de la iniciativa.
L’Associació Ressò col·labora amb l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona des de 2005 per oferir musicoteràpia als pacients ingressats a l’Hospital. Preguntada pels beneficis en la salut de la musicoteràpia, Bonet destaca que «la música sincronitza amb el pacient i pot provocar que hi hagi una saturació més bona i que el ritme cardíac disminueixi, produint unes millores físiques en el pacient. Ajuda, doncs, que el pacient es pugui relaxar i respirar millor».
Malgrat l’evidència dels seus beneficis, la musicoteràpia és una tècnica encara en avaluació a Espanya, de manera que, si bé existeixen publicacions relatives a aquesta pràctica, ara per ara, no té el suport del coneixement científic i no està professionalitzada.
Enfortir el vincle familiar a través de la música
El servei de musicoteràpia a domicili que ofereix l’Hospital Sant Joan de Déu als infants que requereixen cures pal·liatives, a part de contribuir al benestar dels infants, pretén enfortir el vincle de l’infant amb la família. «És una manera que la família pugui interaccionar amb l’infant d’una manera diferent de la qual ho fan habitualment, des del joc, des de la música, la cançó… la família hi és sempre present», apunta Bonet. En el cas que el pacient tingui germans, a aquests també se’ls fa partícips i se’ls fa guanyar el protagonisme en l’activitat.
«És molt beneficiós fer una activitat conjunta tota la família, i el feedback que rebem de les famílies ho demostra», explica la musicoterapeuta. En la totalitat del programa, cada infant rep entre 12 i 15 sessions de musicoteràpia de tres quarts d’hora de durada aproximadament, en el decurs de les quals canten cançons o toquen instruments musicals diversos. «Les famílies es mostren molt agraïdes i molt contentes de veure els canvis que fa el seu fill des de l’inici fins al final de la sessió», assenyala Bonet.
La musicoteràpia també permet que els nens i nenes es puguin expressar emocionalment. «Portem al domicili un suport, una activitat per cuidar a l’infant des d’un punt de vista holístic, centrant-nos més en el vessant psicoemocional i d’expressió dels sentiments», destaca la musicoterapeuta.
La posada en marxa de la musicoteràpia a domicili per a infants que requereixen cures pal·liatives ha estat possible gràcies a la donació de l’Asociación Benéfica Anita, una entitat benèfica sense ànim de lucre impulsada per la família i amics de l’Anita, una nena que va morir als cinc anys a conseqüència d’un càncer i que va ser atesa a l’Hospital Sant Joan de Déu.
«La mare de l’Anita ens havia manifestat que quan la nena va tornar a casa va ser molt dur per ella veure que el que més gaudia a l’hospital, que eren els pallassos i la musicoteràpia, a casa no ho podia tenir. Aleshores, va sorgir la idea de fer musicoteràpia a domicili. El projecte l’estem fent gràcies a ella», explica Bonet. L’Asociación Benéfica Anita treballa per fomentar la investigació del càncer infantil i el benestar i assistència dels infants afectats.
La iniciativa de l’Hospital Sant Joan de Déu, en col·laboració amb l’Associació Ressò, està vinculada a un estudi de recerca que té com a objectiu de determinar quin impacte té la musicoteràpia en els infants malalts i les seves famílies: si pot ajudar a normalitzar les seves vides, a experimentar moments de vitalitat significatius o enfortir el vincle familiar, entre altres. Abans i després de cada sessió, es recullen diferents dades per valorar l’impacte d’aquesta activitat. A l’estudi de recerca, que tindrà una durada dos anys, hi participaran un total de 75 pacients.