Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera

    Educateca (15): Llibres sobre educació per a aquest estiu

    Ferran Aquilina, Adelina Escandell, Laia Lázaro, Quim Lázaro i Montse Vallès del Grup d'Educació de RELLA
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Realment aquest govern aposta per l’FP?

    Opinió
    Realment aquest govern aposta per l’FP?

    Redaccióagost 30, 20226 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Les xifres són sempre agredolces: uns vint mil estudiants provaran sort un cop començat el curs per a obtenir una plaça d’FP. Això és molt greu, perquè fins al dia 21 de setembre no sabran si se’ls ha adjudicat una plaça o no de les vacants que ofereix el Departament (unes 23.000).

    A simple vista, les places sembla que encaixen, però és totalment fals. Hi ha un desajust entre l’oferta i la demanda. L’FP és molt més complexa que el batxillerat. Hi ha una sobredemanda de places en certes famílies i una infrademanda en unes altres, per la qual cosa si una persona vol estudiar un grau de la família sanitària no pot estar satisfeta si se li ofereix una vacant tèxtil o de soldadura, per citar algun exemple que ha sortit en els mitjans de comunicació.[1]

    La conselleria hauria de tenir en compte que hi ha una tendència que ve de lluny: la petició d’estudis d’FP no para de créixer, però hi ha un desajust entre l’oferta i la demanda. L’any passat unes 25.000 persones al juliol no tenien assignada una plaça i fins al setembre no se’ls va poder trobar a la majoria una solució, bé ampliant ràtios fins a 33 o 34 alumnes, o creant algun grup més, o bé derivant-los a l’IOC o assignant-los una plaça que no havien demanat. D’aquesta experiència vam traure alguna conclusió:

    • El sobredimensionament dels grups (33 o 34 alumnes) és un pegat puntual: no es pot consolidar permanentment perquè fomenta la desconnexió i podria ser una de les causes de l’abandonament prematur a primer de cicles formatius de grau mitjà.
    • Cal establir un equilibri entre oferta i demanda tenint en compte els territoris i les empreses, cosa que es pot aconseguir si es fa una prospecció adequada.
    • Tothom, sense excepcions, té dret a formar-se. El govern només ha garantit l’accés a l’alumnat provinent de quart d’ESO, ens felicitem que pràcticament el 96% de les peticions d’alumnat provinent de l’ESO hagi obtingut una plaça. Dissortadament,  vint mil joves resten a l’espera de tenir una plaça d’FP al setembre.

    El Departament d’Educació va establir per al curs 2022-23 un doble calendari per la priorització en la preinscripció dels alumnes que cursessin 4t d’ESO. Aquesta distinció ha deixat al marge l’alumnat de segones oportunitats i de centres de formació de persones adultes, així com l’alumnat que va cursar 4t d’ESO l’any passat i no va obtenir plaça de formació professional o la persona que volia canviar de cicle perquè no era l’adequat o passar d‘un batxillerat inacabat a un cicle de grau mitjà.

    Des de la UGT entenem que tothom té dret a tenir una formació, reglada o no, de Grau Mitjà, independentment de la seva via d’accés, ja que la Llei d’Educació de Catalunya recull aquest dret i que ja l’any passat el Síndic de Greuges de Catalunya, recomanà “garantir en el procés d’admissió per al curs 2021/2022 una plaça de cicle formatiu de grau mitjà a tot l’alumnat preinscrit a aquests ensenyaments“.[2]

    Aquesta part de la  població que s’ha quedat sense plaça no pot estar en una situació d’expectativa permanent: necessiten formar-se per tenir una
    vida digna. El nostre país no pot prescindir ni del seu talent ni de la seva futura mà d’obra qualificada (no necessitem, com al segle XX, mà d’obra manufacturera).

    Com hem arribat a aquesta situació?

    S’ha produït una suma de factors: informació de l’oferta existent millorable, l’orientació hauria de ser més propera en l’etapa obligatòria, i caldria tenir un acompanyament més personalitzat durant el procés de matriculació i preinscripció.

    L’administració ha de donar una resposta que satisfaci la demanda. El que no es pot dir és que existeixen 26.000 places vacants no cobertes o que 6.000 alumnes preinscrits no s’han matriculat per raons que caldria estudiar i determinar.

    Segons ens consta, enguany hi ha hagut una millora informàtica considerable, cosa que en l’època del big data no ens ha d’estranyar. Al nostre entendre el que ens cal és tenir una prospectiva ben definida. A partir d‘aquí cal fer l’encreuament de dades pertinent, fonamentat en la tendència de demandes dels darrers anys.

    L’FP ha de tenir els recursos tècnics i humans necessaris. Cal crear nous centres, remodelar les vetustes instal·lacions d’alguns del segle passat i instal·lar maquinari nou. Amb uns 130 milions extres ens en sortiríem.

    Cal, doncs, ajustar l’oferta a la demanda. És una tasca complexa, però el  nostre objectiu principal és proposar solucions al respecte.

    La informació, clau en l’elecció

    Ens hauríem de fer unes preguntes per entendre la magnitud del problema. Vet aquí unes quantes: per què unes formacions són més atractives que altres? Per què tenim certs graus que ens costa d‘omplir i en d’altres tenim sobre demanda? Com podem canviar i revertir les tendències? S’informa prou bé el futurible alumnat?

    Millorar la integració de l’oferta d’FP

    Realment l’oferta de formació professional és integrada? En la roda de premsa conjunta de l’abril es va informar tant de l’oferta de places que oferia el Departament d’Educació com la del Departament d’Empresa i Treball, però això no vol dir que avui sigui una oferta realment integrada. És un repte pendent on tothom s‘hi ha d’implicar. No serà gens fàcil canviar certes dinàmiques enquistades durant molt de temps, però ho intentarem!

    Calendarització i canvi de dates de preinscripció i matriculació

    No es pot equiparar el calendari de l’FP amb el de l’ESO. I més si volem tenir una oferta modular i integrada. Es donarà la paradoxa que molts dels alumnes (entre 20.000 i 26.000) fins al 20 de setembre estan intentant matricular-se, però oficialment les classes per imperatiu de la conselleria passi el que passi s’inicien el dia 7 de setembre sense tenir totalment els grups tancats. Tot un despropòsit si es mira des d’un punt de vista de la lògica racional.

    Millorar la planificació de l’FP

    Confiem que això es repari si realment es creu en la integració de l’FP. Venen temps de canvis, de desenvolupament de la llei d‘FP de 2015, de desenvolupament de la LOMLOE, on la modularitat permet passar de formacions curtes a més llargues, on es pot acreditar, convalidar i formar-se al llarg i ample de la vida. No hem de perdre oportunitats.

    Si aquesta és la legislatura de l’FP s’ha de demostrar amb fets: la societat exigeix  una FP que estigui ben dissenyada i planificada, que accepti i formi tothom, que aposti fermament per totes les transicions cap a la formació de les persones treballadores, independentment de la seva via d’accés i edat.


    [1] https://www.lavanguardia.com/vida/20220829/8488678/20-000-estudiantes-sabran-entran-fp-septiembre.html

    [2] 1 https://www.sindic.cat/ca/page.asp?id=53&ui=8045

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Quotes escolars: el cost social de pagar-les
    Next Article
    Anàlisi
    “M’estic morint i t’ho explico per TikTok”: el que ens ensenyen els casos de Charlie i Olatz Vázquez
    Redacció

    Related Posts

    Opinió
    Sinonímies

    juliol 4, 2025

    Opinió
    Feliç estiu, aventures en l’horitzó

    juliol 4, 2025

    Opinió
    Indignació

    juliol 3, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}