La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, informarà el sector editorial català que es mantenen els llibres de text actuals tot i els canvis de currículum que propugna la LOMCE. Serà el primer pas cap a la desobediència a la llei Wert per part de la Generalitat? En tot cas caldrà esperar a la setmana vinent, quan la consellera es reunirà amb les empreses del sector per traslladar-los la seva voluntat. Segons Rigau, el material escolar vigent “garanteix la implantació de les competències bàsiques” que es marca el departament, i per tant no val la pena canviar-lo.
L’altre motiu que hauria empès la consellera a demanar que no es renovin els llibres, segons apunta el departament en un comunicat de premsa, és evitar despeses “innecessàries” a les famílies en l’actual context de crisi econòmica. Per cada alumnes es podrien arribar a gastar fins a 300 euros en els nous llibres.
La notícia, tanmateix, ha estat rebuda amb sorpresa i desacord per part del Gremi d’Editors de Catalunya, que es queixa que fa temps que treballen en l’edició dels nous llibres en base a l’esborrany dels currículums elaborat pel ministeri d’Educació. Segons ha explicat a El Diari de l’Educació el secretari general del gremi, Segimon Borràs, les empreses editores han hagut de fer un esforç i una important inversió per preparar els llibres de cara al setembre, i temen pèrdues si la Generalitat decideix finalment mantenir el material actual.
L’Associació d’Editors de Llibres de Textos espanyola, de fet, ja va anunciar a diversos mitjans de comunicació a principis d’any que ha posat en marxa, a petició del Ministeri d’Educació, l’elaboració de material per a 180 assignatures diferents de tota la formació no universitària -primària, secundària, FP i batxillerat-. En total, 150 milions d’exemplars, segons els seus càlculs, que començaran a distribuir-se per les aules el proper curs. Com que la llei s’aplicarà progressivament, el 2014-2015 només s’hauran de tenir a punt els llibres per a primer, tercer i cinquè de primària i per a la FP bàsica. La implantació a la resta de cursos serà durant el curs 2015-2016.
Davant l’oposició del gremi d’editors, Rigau ha assegurat aquest divendres a El matí de Catalunya Ràdio que la culpa és del ministeri per voler desplegar la LOMCE amb precipitació, i que en qualsevol cas els llibres no poden estar editats encara perquè el ministeri tan sols té “propostes de canvis”, per al currículum, esborranys pendents de ser aprovats. “El que vol el ministeri és enfrontar-nos als editors”, ha lamentat la consellera, que reitera que per al curs que ve només caldria introduir modificacions a l’assignatura de ciències socials, d’acord amb el que estableix el Govern català.
El que no esclareix la consellera, almenys per ara, és com s’evitarà la implantació del currículum que preveu la llei, tenint en compte, per exemple, que els alumnes hauran d’aprovar unes revàlides -dissenyades pel ministeri- per obtenir els títols de la ESO i batxillerat. Així doncs, caldrà esperar a la reunió amb les editorials o a posteriors declaracions de Rigau per veure com el departament farà front a les exigències de la nova llei -uns currículums que ara mateix estan en forma d’esborrany- sense adaptar-hi els llibres de text.