Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Des dels seus inicis, El Diari de l’Educació es va autodefinir com a “mitjà de comunicació digital amb la voluntat d’informar sobre educació en tots els seus nivells, des de les escoles bressol fins a la universitat”, i entre els seus propòsits, declarava la seva voluntat de “ser una eina de trobada per a tota la comunitat educativa, una plataforma on els diferents actors que intervenen en la formació s’hi sentin representats”. Compromès amb la comunitat educativa, és un espai on hi podem trobar des de les preocupacions de les entitats fins a les experiències educatives innovadores.
Per estar al dia de les novetats del @DiariEducacio i de tota la nostra comunitat us convidem a conèixer la xarxa d’amics, col·laboradors i fonts d’inspiració que ens envolta. Elaborem una llista que està formada per persones i entitats que esperem seguir ampliant mentre anem fent camí. Aquesta llista ens pot servir per estar al dia de les novetats del món educatiu i de l’actualitat docent. Esperem que visualitzar-la a les xarxes sigui útil per informar-se, aprendre i compartir amb una visió àmplia que conforma la comunitat educativa.
El diari el dirigeix el periodista Víctor Saura (@vsaura), el qual va agafar el relleu el gener de 2018 al primer director, que va ser Pau Rodríguez (@paurodra), si bé en aquells inicis el lideratge era compartit, i per això no ens volem oblidar de la gran tasca que va fer Joao França (@jotaemi). Actualment, amb el Víctor, altres periodistes de la Fundació Periodisme Plural escriuen habitualment al diari, com la Sandra Vicente (@Sandra_ViBa), Victòria Oliveres (@VictriaVic), Carla Benito (@CarlaBenitoG), Tomeu Ferrer (@BartomeuFerrer) i Pablo Gutiérrez del Álamo (@PabloGutierrezA), des de Madrid. El Pablo dirigeix El Diario de la Educación (@DiarioEduca), diari que també edita la Fundació i que està absolutament en sintonia amb el diari.
Josep Carles Rius (@jcrius), exdegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, és el president de la Fundació Periodisme Plural i va ser l’ideòleg del diari i de la Revista XQ (@revistaxq_cat), concebuda com una eina perquè els mestres facin arribar l’actualitat als estudiants de secundària. Al seu costat, un altre periodista de la mateixa generació, Juanjo Caballero (@jjcaballerogil), que és el secretari de la Fundació i el qual, quan arriba l’hora de fer la revista en paper, segueix donant molts cops de mà. Hi ha un tercer vector en aquest triangle, que es diu Juan León, l’editor d’Octaedro (@Ed_Octaedro). El diari es va traslladar a la seu d’Octaedro fa uns anys i el Juan es va incorporar al patronat. Els seus coneixements sobre el sector educatiu i, especialment, sobre gestió empresarial han estat cabdals perquè una aventura que va començar de forma força amateur s’hagi anat professionalitzant.
En total el patronat està format per 25 persones, la major part periodistes de gran prestigi com Josep Martí Gómez, Andreu Claret (@andreuclaret), Ignacio Escolar (@iescolar) o Magda Bandera (@magdabandera), però també hi trobem personalitats molt vinculades al món educatiu, com Marina Subirats (@marina68marina) o Aina Tarabini (@ainatarabini). No ens volem oblidar de Xavier Atance, propietari de la productora audiovisual Benecé (@bncproduccions) i dels cinemes Girona (@Cinemes_Girona), el qual va ser també una peça clau en els primers anys del diari.
Abans i tot de néixer vam voler comptar amb el suport i el consell de la comunitat educativa, i per això vam formar un consell assessor, el qual es va reorganitzar l’any passat, aprofitant el cinquè aniversari. El presideix, per mèrits propis, el pedagog i periodista Jaume Carbonell, i en formen part les següents persones.
- Nati Bergadà (@NatiBergada): mestra i psicopedagoga
- Montse Blanes (@montseblanes): directora d’Institut Bonanova d’FP Sanitària
- Rosa Cañadell (@RosaCanyadell): professora de secundària jubilada i exportaveu d’USTEC (@USTECSTEs)
- Jaume Cela: mestre i escriptor
- Susagna Escardíbul (@sescardibul3): pedagoga, membre de l’Àrea de continguts de Fundesplai (@fundesplai)
- Pilar Gargallo (@PiGaOt): presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica (@FMRPc)
- Jordi Jubany (@JordiJubany): mestre, antropòleg social i cultural. Assessor TIC (i, val a dir, ideòleg d’aquesta forma de celebració)
- Juan León: editor d’Octaedro i patró de la Fundació Periodisme Plural
- Josep Maria López Fumat (@JFumat): mestre i pedagog, president de la Federació d’Escoles Cooperatives (@EscolesCoop)
- Sílvia Luque (@SilviaLuque_): Directora de la Fundació Ferrer i Guàrdia (@f_ferrerguardia)
- Lourdes Martí (@lourdesmarti10): periodista i professora d’ESO. Exdirectora de ‘Cuadernos de Pedagogía’
- Francina Martí (@francinamarti): Presidenta de l’Associació de Mestres Rosa Sensat (@RosaSensat)
- Miquel Martínez: Catedràtic de Teoria de l’Educació de la UB (@EducacioUB)
- Òscar Martínez (@oscar_m): professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (@Fundperetarres)
- Pepe Menéndez (@PepeMe): professor i exdirectiu de Jesuïtes de Catalunya. Assessor en educació.
- Jordi Mir (@llambordes): professor associat de la UPF i director del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials
- Carme Ortoll (@CarmeOrtoll): Mestra i exdirectora general d’Educació Infantil i Primària
- Ismael Palacín (@IsmaelPalacin): director de la Fundació Jaume Bofill
- Jordi Plana (@planajordi): gerent d’Educació de la Diputació de Barcelona (@educadiba)
- Pau Rodríguez: periodista, fundador i exdirector d’El Diari de l’Educació
- Montse Ros (@montseros): mestra i portaveu de CCOO a Catalunya
- Noemí Santiveri (@nsantiveri): professora de Pedagogia Aplicada (UAB) i portaveu de la Plataforma per una Escola Inclusiva (@EscolaInclusiva)
- Aina Tarabini: professora de Sociologia de l’educació de la UAB
- Belén Tascón (@BelenTascon): presidenta de FaPaC (@FaPaCcat)
- Antoni Tort: professor de pedagogia a la Facultat d’Educació de la UVic (@UVic_FETCH)
- Cinta Vidal: directora de Guix d’Infantil i directora d’edicions d’Editorial Graó (@EditorialGrao)
- Josep Maria Vilalta (@JosepMVilalta): secretari executiu de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (@ACUPcatalunya) i director de GUNi (@GUNi_net)
Tenim la sort de comptar amb col·lectius i entitats amigues que han volgut obrir un blog al diari, i que amb els seus continguts enriqueixen setmana rere setmana la qualitat de la nostra proposta. Com el Grup de Recerca en Educació Moral de la UB (@GREM_UB) i el centre promotor d’APS (@apscatalunya), amb el seu blog Aprenentatge Servei; l’associació de mestres jubilats Rella (@RellaAssociacio); el col·lectiu de Senderi (@senderi_org) amb el seu blog sobre educació en valors; la Diputació de Barcelona edita un dels blogs més actius, amb reflexions i experiències educatives en el món local; Rosa Sensat també té un blog al voltant de la tasca dels mestres; el blog de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica es diu Transformar l’Educació; i l’editorial Graó publica L’escola Graó a Graó. I estem molt satisfets de la col·laboració del diari amb l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (@BCNeducadora), amb el qual editem Educa.Barcelona.
Els dos darrers a incorporar-se han estat la cooperativa Drac Màgic (@Drac_Magic), amb el blog Imatges per Interrogar el Món sobre educació i cultura audiovisual; i l’associació de mestres Espiral (@ciberespiral), amb el Blog #EducacióInquieta, amb reflexions sobre el bon aprofitament educatiu de les eines tecnològiques. Altres han deixat de publicar-se, alguns per qüestions òbvies (com el cas del d’@escolanova21), i d’altres perquè els seus impulsors no van poder dedicar-s’hi més. Els estem agraïts igualment, perquè tot allò que va quedar escrit en el seu dia segueix formant part del patrimoni intel·lectual d’aquest diari.
També tenim la sort de comptar amb gran quantitat de persones que ens escriuen articles periòdicament, sense que nosaltres els hàgim d’anar al darrere ni ens demanin res a canvi. Alguns són membres del consell assessor i no els repetirem. D’altres són persones que podrien ben bé formar-ne part. Són molts, o sigui que només esmentarem alguns dels més habituals: Francesc Imbernon (@fimbernon), Jaume Martínez Bonafé, Joan Maria Girona (@jgirona1), Josep Maria Puig Rovira (@JosepMPR), Josep Maria Cornadó (@Josepmcornado), Jordi Badiella (@jordibadiella), Joan Domènech (@joandomenechfra), Jaume Trilla (@JacoboBe), Pilar Calvo, Evaristo González, Cristina Búcar (@cristinabucar), Josep Maria Turuguet (@EnTuruguet), Xavier Chavarria, Maria Paczkowski (@art_educ)… i tants i tants altres noms que al llarg d’aquests sis anys han trobat en el diari un bon vehicle a través del qual compartir reflexions i experiències.
Tenim quatre entitats col·laboradores, que ja han sortit esmentades (Fundesplai, Fundació Pere Tarrés, ACUP i Federació de Cooperatives d’Ensenyament) i que ens aporten un petit suport econòmic, motiu pel qual el seu logo apareix al faldó del diari (i no cal dir que estaríem encantats d’ampliar aquesta llista). També tenim diaris i portals amics, com òbviament són tots els que edita la fundació (@CatalunyaPlural, @DiariSanitat, @DiariTreball i els ja esmentats Revista XQ i Diario de la Educación), però també @eldiarioes, amb el qual mantenim un acord d’intercanvi de continguts; el portal Activitum (@activitum_cat), que recull l’àmplia oferta de sortides i activitats educatives que centenars d’entitats ofereixen a tota Catalunya; i UNPortal (@UNportal), que és una autèntica brúixola a través de la qual guiar-se pel laberint d’ofertes de l’educació superior.
I, per descomptat, hi ha altres entitats i col·lectius, que encara no hem citat, i amb les quals, pel paper que juguen a la comunitat educativa catalana, el diari vol mantenir una relació fluida i permanent: parlem de Fapaes (@FAPAESCATALUNYA), de la Xarxa de Competències Bàsiques (@xarxaCb), del Congrés d’Educació Pública (@CongresEP), del Foro de Sevilla, de la Fundació Barcelona FP (@fundaciobcnfp), de la Fundació Carulla (@FundacioCarulla), d’Educaixa (@Educaixa), de la Fundació CET 10 (@fundaciocet10), de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (@fceg_cat), de la Federació Catalana de l’Esplai (@Fedesplai), però també dels principals actors de l’escola concertada com l’Escola Cristiana (@EscolaCristiana), Escola Pia (@escolapiacat), Jesuïtes (@JesuïtesEdu), Fapel (@Fapel_Cat)… i per suposat dels sindicats que encara no hem esmentat, com UGT (@FETE_UGT), Aspepc (@sindicat), CGT (@CGTEnsenyament), USOC (@EnsenyamentUSOC), Intersindical CSC (@I_CSC_Educacio), Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (@SEPC_nacional), sindicat d’Estudiants (@SindicEstudiCat), etc.
I sabem que l’educació és cosa de tots, però al final hi ha una institució que ens fa treballar més que ningú, com és el Departament d’Educació (@educaciocat). La bona feina del seu equip de premsa s’agraeix especialment des d’un mitjà modest com el nostre.
Us hem dit molts noms, i així i tot ens haurem deixat algú segur. Disculpeu-nos! Perquè, esclar, ens falten els lectors, sense els quals això no tindria sentit. I els subscriptors i anunciants, sense els quals això no seria possible.
Podeu seguir el timeline d’entitats i persones i anar ampliant la llista. Feliç aniversari d’aquest diari que és de totes!