Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Somescola surt en defensa de model educatiu català: “Contribueix a una societat cohesionada”

    Sònia Calvónovembre 15, 20174 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Acte de presentació del manifest de Somescola
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La plataforma Somescola, que aglutina més d’una cinquantena d’entitats del sector educatiu, ha presentat  un manifest en defensa del model d’escola catalana. Asseguren que la immersió lingüística, un dels pilars del model, és una font de cohesió social que té per finalitat “la formació integral de la persona i la seva capacitació per conviure democràticament en la pluralitat”. Per això, neguen rotundament que als centres “s’adoctrini els alumnes”, una acusació que s’ha propagat en els últims mesos des de partits com PP i Ciutadans o des d’entitats socials espanyolistes com Societat Civil Catalana.

    Per donar constància d’això, des de Somescola s’ha presentat un recull de recerques que pretén desmuntar les acusacions més esteses sobre el model educatiu de Catalunya. Constaten, per exemple, que no hi ha una cap relació demostrable entre el creixement de l’independentisme en els darrers anys i l’escola, atès que l’auge del sobiranisme es produeix de manera homogènia a tots els grups d’edat, tal com constatava un article del politòleg Lluís Orriols.

    La plataforma ha aportat també dades que descarten que els catalans tinguin menys competències en castellà que els de la resta d’Espanya. L’última avaluació feta a nivell estatal, feta per l’Instituto Nacional de Evaluación Educativa el curs 2009-2010, constata que els alumnes catalans de Segon d’ESO obtenien uns resultats (502 punts) en la mitjana de la resta de comunitats autònomes (500).

    “No hi ha res en la investigació feta fins ara que avali els dubtes sobre la feina que s’ha fet fins ara a l’escola catalana”, ha sentenciat la directora d’investigació de la Fundació Jaume Bofill, Mònica Nadal.

    La presentació de les dades i del manifest ve motivada per les recents acusacions per part de PP i C’s i entitats com Societat Civil Catalana on s’acusa al model d’escola catalana d’adoctrinar a l’alumnat català. La presidenta de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC), Pilar Gargallo, ha denunciat que el que es busca és “desacreditar” el model educatiu. Per això, Gargallo ha volgut enviar un missatge de confiança i tranquil·litat a la comunitat educativa i ha animat al professorat a seguir treballant “com s’està fent fins ara”, per tal d'”acompanyar i garantir el model d’escola catalana”. La presidenta de la FMRPC també ha defensat els “valors democràtics, de cohesió social i integradors” del model català i el foment de l’esperit crític i els valors de la no violència i la defensa de la pau.

    “Cal apoderar i donar suport al professorat perquè la por no s’instauri com a autocensura”, ha assegurat durant la roda de premsa la delegada d’USTEC-STE Rosa Berrio, que també ha defensat que no es pot “separar la realitat del que passa al carrer amb el que passa a les aules”. Berrio ha lamentat que “alguns companys hagin de deixar la tasca a les aules per anar a declarar”, en referència als vuit professors de la Seu d’Urgell investigats per incitació a l’odi.

    A la presentació d’aquest manifest també hi ha assistit Abdoulaye Fall en representació de la comunitat senegalesa,  que ha valorat positivament la no segregació lingüística com a “valor afegit” als processos de creixements dels seus fills per ser “ciutadans plens” i com a “model de convivència”.

    “Que la societat faci seu aquest patrimoni”

    Somescola, una plataforma d’entitats creada per respondre a la llei Wert fa sis anys, s’ha reactivat amb la presentació d’aquest manifest per fer front al que consideren com un nou atac sistema educatiu català. “Els plantejaments que propugnen públicament una involució educativa uniformitzadora, l’adoctrinament ideològic, la generació de sospites i denúncies i la segregació lingüística volen posar en risc aquest model”, denuncien en el document. “Fem una crida perquè el conjunt de la societat faci seu aquest patrimoni i que es comprometi a consolidar-lo, protegir-lo i contribuir-ne a la millora”, abunden.

    “El model educatiu català té per finalitat la formació integral de la persona i la seva capacitació per conviure democràticament en la pluralitat, des d’enfocaments pedagògics que possibiliten la construcció crítica del coneixement i l’autonomia de pensament i d’aprenentatge”, afirma el manifest, que defensa que precisament això és el que recull el currículum vigent a Catalunya.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    1 octubre Adoctrinament aules model català somescola
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    EducaBarcelona | Quan Collserola crema: fer que la veu dels nens s’escolti al món dels adults
    Next Article
    Actualitat
    Mestres que tenen por de parlar d’actualitat a classe: “Què diré quan em toqui explicar les institucions?”
    Sònia Calvó
    • X (Twitter)

    Barcelona. Periodista y Master en Comunicación de Conflictos y Movimientos Sociales. Ha pasado por las redacciones de Barcelona Televisión (BTV), La Directa y eldiario.es

    Related Posts

    Opinió
    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    maig 19, 2025

    Reportatge
    Vull Català, aprendre i ensenyar català a través de la ràdio

    maig 13, 2025

    Opinió
    L’Anella Verda: pedalar cap a un futur sostenible

    maig 7, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}