Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Aquest matí no obriran les seves portes 43 centres educatius catalans a causa del coronavirus, dels quals 39 es troben a l’àrea d’Igualada. El Departament d’Educació ha decidit tancar durant 14 dies “com a mesura excepcional de contenció” tots els centres d’Igualada, Jorba, Òdena, Santa Margarida de Montbui i Vilanova del Camí, seguint instruccions del Departament de Salut, “a causa de l’evolució del nombre de contagis del coronavirus” a la zona, informa Educació a través d’un comunicat. Aquests centres són tant públics com concertats, i de diversa índole: llars d’infants, escoles, instituts, escoles de música, centres d’ensenyaments artístics, l’Escola Oficial d’Idiomes d’Igualada i el Centre de Formació d’Adults de l’Anoia. La mesura afecta 15.412 alumnes i 1.401 docents.
Els altres quatre centres que avui no obriran les seves portes són els dos que van tancar dilluns (l’escola bressol municipal Gràcia de Barcelona i l’EOI del Prat), i el que ho va fer dimarts (l’Escola Feliu i Vegués de Badalona). A aquests tres casos aïllats s’hi ha sumat a darrera hora de dimecres l’escola Bernat Metge del Prat de Llobregat, després que el Departament de Salut hagi demanat confinar a 13 dels 17 docents del centre educatiu a causa del coronavirus. Igual com va passar amb el centre de Badalona, el Departament considera que el confinament d’una xifra tan elevada de docents fa molt difícil la seva substitució, i per tant s’opta per la suspensió de l’activitat durant 14 dies.
En tots els casos s’organitza un servei de guarda de dues hores (9 a 11h) per aquells pares que s’assabenten de la notícia el mateix matí i necessiten unes hores per organitzar-se. Passades les 11h, el tancament és total.
Davant d’aquesta situació, no paren de créixer els rumors que ben aviat se seguirà l’exemple d’altres indrets on ja s’ha decretat la paralització total de l’activitat escolar i universitària. De moment, el sindicat Aspepc-SPS ja ho demana obertament. Segons aquest sindicat, en una reunió de la mesa sectorial que va tenir lloc dimecres, el representant del Departament va considerar “exagerat” arribar a aquest extrem i va apostar per mantenir l’activitat normal, “incloses les jornades de portes obertes”. Segons aquest sindicat, en un moment que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ja ha declarat la situació de pandèmia global, el Departament d’Educació està actuant amb “passivitat, displicència i irresponsabilitat”.