Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Una app i un videojoc per ajudar els nens amb síndrome de Down (o sense) a llegir i parlar millor

    Víctor Sauramarç 20, 20185 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Dos infants amb síndrome de Down fent deures amb tauletes
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Dos infants amb síndrome de Down fent deures amb tauletes | Foto: Down Lleida

    Pradia: misterio en la ciudad

    El primer d’aquests projectes el desenvolupen des de fa tres anys investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Valladolid (UVA). Es tracta d’un videojoc, que ja es pot descarregar, i que se centra en la millora de la prosòdia de l’infant i  l’adolescent. La UAB ha dut a terme una anàlisi de les necessitats de millora prosòdica dels infants i adolescents amb síndrome de Down (després d’haver-ne enregistrat una bona mostra), i la UVA s’ha encarregat del desenvolupament informàtic del joc.

    I què és la prosòdia? “La podem definir com el conjunt de fenòmens fònics que abasten més d’un fonema o segment. És a dir, aspectes com l’èmfasi, el ritme, l’entonació, la fluïdesa, la melodia, les pauses o la velocitat de parla”, explica Lourdes Aguilar, professora del departament de Filologia espanyola de la UAB i investigadora principal del projecte. “La major part d’infants amb síndrome de Down parlen i es fan entendre, però tenen tendència a fer moltes interrupcions o a no respectar la cadència de les frases, si els ajudem en aquests aspectes podran millorar la seva expressió oral amb tot el que això comporta”, afegeix.

    El videojoc (que inicialment s’anava a dir “La piedra mágica”) està concebut com una eina de suport a l’aprenentatge que pot ser dirigida o autònoma, és a dir, l’infant pot jugar acompanyat d’un educador però també ho pot fer sol. Cada jugador té un avatar que representa un heroi que busca un amulet màgic que protegeix la ciutat, i per passar de nivell i seguir buscant (els escenaris són molt quotidians) només ho pot fer mitjançant la superació de proves de veu, mitjançant les quals, lògicament, es va treballant la prosòdia.

    La iniciativa és fruit d’una recerca impulsada pel programa RecerCaixa, de l’Obra Social “la Caixa”, en col·laboració amb l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) (convocatòria 2013), i que posteriorment ha comptat també amb finançament de la Fundación BBVA (convocatòria 2015 d’ajuts a Equips de Recerca Científica en Humanitats Digitals.) Ara els investigadors volen portar-ho a més països i han presentat el projecte als programes Erasmus + de la Unió Europea, en associació amb universitats de França, Portugal, Itàlia, Irlanda i Bòsnia, a més a més de la col·laboració de les entitats Down Catalunya i Down Valladolid.

    Jo també llegeixo (Yo también Leo)

    El segon projecte és una APP desenvolupada per una dissenyadora gràfica, Gemma Fàbregas, amb la col·laboració de Capacitats 21, una entitat dedicada al tractament i prevenció d’addiccions i que fa uns anys ha obert també una línia d’atenció integral a menors amb síndrome de Down i altres discapacitats intel·lectuals. Fa un parell d’anys Fàbregas va cursar el Màster d’Aplicacions Multimèdia de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), i el seu treball final de màster va ser el disseny d’aquesta APP. La universitat va premiar el treball, i això va fer que tant ella com la presidenta de Capacitats 21, Mari Anne Aimé, es llencessin a buscar finançament i aliances per convertir Yo también leo en realitat.

    “La Mari Anne i jo som amigues, i un dia em va comentar que es passava hores fent fitxes amb la seva filla Martina per ensenyar-li a llegir, m’explicava les dificultats que tenia, i em va estranyar que no hi hagués cap aplicació que fiqués aquell mètode d’aprenentatge en un entorn multimèdia; d’aquí sorgeix tot”, comenta Fàbregas. Han entrat en contacte amb diverses institucions que han mostrat el seu interès pel projecte, però fins que res no s’acabi de concretar el que ara preparen és una campanya de crowdfunding que permeti tenir un prototip amb el qual abans de l’estiu els infants ja puguin provar l’aplicació.

    La APP es basa en el mètode de lectura global, que consisteix a facilitar primer l’aprenentatge de paraules senceres, posteriorment de síl·labes i finalment de grafies. I segueix també algunes de les pautes pedagògiques del mètode de lectoescriptura de María Victoria Troncoso, professora de pedagogia terapèutica i presidenta de la Fundació Síndrome de Down de Cantàbria. El seu mètode ha acompanyat a diverses generacions d’infants amb síndrome de Down.

    Yo También Leo, explica Fàbregas,  “s’adapta als diferents estadis de desenvolupament de la lectura”. “Per a l’etapa de prelectura –afegeix– compta amb diversos jocs que aguditzen les capacitats perceptives, més endavant s’introdueixen les lletres, però en primer lloc associant imatges a paraules senceres, a fi d’aprofitar la bona memòria visual que per norma general tenen els nens amb síndrome de Down. Més endavant els jocs introdueixen la divisió de les paraules en síl·labes i finalment en lletres, i al final l’infant acaba llegint frases senceres”.

    L’aplicació permetrà escollir el tipus de lletra (lligada, de pal o d’imprempta) i l’idioma (castellà o català), però un dels aspectes que més ajudarà a connectar amb l’infant és que permetrà personalitzar les imatges, és a dir, en la majoria de jocs (de parelles, de selecció, de classificació, de reconeixement…) es podran usar fotografies afegides per l’usuari. Així, per exemple, si es parla d’una escola o d’una mestra, les fotos podran ser les de la mateixa escola i mestra del nen que està aprenent a llegir, o en un trencaclosques es podrà substituir la imatge de l’aplicació per la de foto del germà del menor. A més, per tal d’afavorir l’aprenentatge del infants, l’APP combina en tot moment estímuls visuals amb estímuls auditius.


    I tu què saps de mi?

    Amb motiu del Dia Mundial de la Síndrome de Down, Down Catalunya ha volgut realitzar un experiment real: sortir al carrer amb una càmera i un micro per constatar fins a quin punt la ciutadania coneix o no les persones amb síndrome de Down. El resultat és que, malgrat els 30 anys que fa que es treballa per la inclusió social d’aquestes persones, encara en desconeixem molts aspectes. O sigui que no marxeu d’aquí pàgina sense abans visualitzar aquest vídeo de 2 minuts.

     

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Dia Mundial de la Síndrome de Down lectura global Prosòdia Síndrome de DOWN
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Entrevista
    “Hi ha molt pocs projectes educatius que possibilitin una atenció real a la diversitat”
    Next Article
    Opinió
    Els menors estrangers no acompanyats, més enllà dels estereotips
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Anàlisi
    1 de cada 5 joves mira TikTok més de 2 hores diàries

    gener 7, 2025

    Anàlisi
    L’escola del mar

    desembre 30, 2024

    Anàlisi
    El nivell d’estudis: un factor determinant en la salut i l’esperança de vida?

    novembre 21, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}