Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Des què comencem a caminar formem part d’una mobilitat urbana, primer com a vianants i posteriorment, en la majoria dels casos, també com a conductors. Una mobilitat urbana amenaçada, per la gran concentració d’usuaris que comparteixen les vies i els espais del nostre entorn. Actualment, a la nostra societat s’imposen uns valors que són més propis d’aquells que lluiten per arribar abans i per no respectar i conviure amb altres usuaris. Propis d’hàbits que fomenten la violència viaria i que deriven en males pràctiques en la nostra mobilitat i en sinistres de trànsit. És un tema que ens implica a tots els usuaris de la via per igual, siguem vianants, ciclistes, conductors, motoristes, etc. És tal la dimensió de les xifres de les persones que moren o queden ferides en un accident, que actualment ja és reconegut com un problema de salut pública mundial.
Des de Stop accidents no ens cansarem de defensar que l’educació viària és un camí obert a la solució dels accidents. Creiem imprescindible, a més del coneixement de normes i senyals de circulació, l’adquisició per part de tots els ciutadans de valors favorables a la seguretat. Amb la finalitat de crear hàbits i actituds positives de convivència, de qualitat de vida i mediambiental, que promogui la Seguretat viaria.
I quins són els valors que fomentem? El respecte, la solidaritat, l’empatia, la responsabilitat, etc. Valors que van més enllà del coneixement de les normes i que des de l’associació transmetem als centres educatius i els seus infants.
Disposem d’un projecte en el qual treballem la prevenció d’accidents en les escoles. Es tracta d’una xerrada de conscienciació participativa, on a partir d’imatges reals sobre infraccions, es fa una reflexió. En aquesta xerrada es tracten aquelles actituds de risc que poden tenir els infants i les seves famílies, i que sovint poden provocar unes conseqüències irreversibles, com les de patir un accident de trànsit. Es tracta el tema de les conseqüències que impliquen els accidents, amb la finalitat de fer-los conscients i partícips de la seva prevenció. Posteriorment a aquest taller, els alumnes realitzen una pràctica, on escriuen una carta acompanyada d’un dibuix, per demostrar a tots aquells valors que han après durant la jornada, i que servirà per transmetre aquest missatge de prevenció a altres generacions del seu entorn (pares, mares, avis, etc.).
Aquest any, totes les escoles podran optar a participar en el concurs nacional “Ara anem caminant a l’escola”. Els centres participants opten a un suport econòmic en funció dels reconeixements obtinguts pels seus treballs, amb l’objectiu de valorar també la tasca pedagògica realitzada des del centre. Aquesta participació suposa una distinció especial, com a escola compromesa amb l’educació viaria i amb la visió zero accidents i víctimes. Aconseguint una implicació activa dels seus alumnes, en el seu procés d’aprenentatge, que a més a més, ajuda a salvar vides.
Si formes part de l’equip humà d’una escola o ets un familiar d’un infant preocupat per la seva educació, posa’t en contacte amb la nostra entitat. Podeu consultar més informació a la nostra web. Restem a la disposició de qualsevol ciutadà i esperem la participació de les escoles.