Els estudiants de Secundària han buidat les aules i han pres els carrers. Gairebé la meitat dels alumnes catalans han secundat la vaga convocada a tota Espanya aquest dijous pel Sindicat d’Estudiants i la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes (CEAPA). Segons dades del Departament d’Ensenyament, als instituts de Catalunya l’aturada ha tingut un 41% de seguiment, un recolzament que ha estat molt superior en altres comunitats autònomes on els convocants tenen més implantació, com Madrid, Andalusia o Castella La-Manxa. L’objectiu de la mobilització és acabar amb les revàlides que hauran de superar, a partir d’aquest curs, els alumnes de Quart d’ESO i Segon de Batxillerat.
En paral·lel, sota el lema Fora les revàlides franquistes, milers d’estudiants s’han manifestat al migdia pel centre de Barcelona i d’altres ciutats del país en contra de la LOMCE. La protesta, igual que la vaga, comptava també amb el suport de CCOO, USTEC i CGT, però no del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), un dels sindicats d’estudiants amb més implantació a Secundària, que criticava que el SE ha actuat unilateralment a l’hora de fer la convocatòria.
Les manifestacions s’han repetit arreu d’Espanya i, a totes, s’ha pogut veure una pancarta on definia les revàlides com a “franquistes”. A la manifestació de Barcelona també s’han sentit crits com “menys repressió i més educació”. El seguiment de la vaga ha tingut especial incidència en els centres públics de les rodalies barcelonines. Al Vallès Occidental el seguiment ha estat d’un 88% i al Baix Llobregat, del 71%, mentre que a Lleida, Girona o la Catalunya Central pràcticament no ha superat el 20%.
La vaga ha estat un contundent crit d’oposició a les revàlides. Està previst que aquestes proves externes, elaborades pel Ministeri, es comencin a aplicar aquest curs escolar sense validesa acadèmica. Serà l’any que ve, el curs 2017-2018, quan ja serà necessari aprovar-les per poder obtenir els pertinents títols acadèmics. Els estudiants veuen aquests exàmens finals com un impediments més per accedir a la universitat o a la formació professional. A Catalunya, almenys enguany el departament d’Ensenyament ja ha avançat que no s’implementarà.
Demanen la derogació immediata de la LOMCE, la LEC, el 3+2 i les “revalides franquistes” #NoALaLOMCE #RevertirRetallades #NOalesrevalides pic.twitter.com/govZKC9OFf
— Diari de l’Educació (@DiariEducacio) 26 d’octubre de 2016