Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    Javier González: “L’Associació Escola Benaiges continua gràcies al suport de la gent”

    Ana Basanta

    Reminiscència i complicitat passiva

    Guille de las Heras

    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    Ana Basanta

    Pacte nacional per la llengua i educació

    Xavier Besalú
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Escoles a l’aparador

    Xavier Besalúfebrer 16, 20155 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Xavier Besalú és professor de Pedagogia de la Universitat de Girona

    No fa massa anys, quan les famílies treballadores i menestrals volien que els seus fills “estudiessin”, equivocadament o no, els solien portar a un col·legi privat, a poder ser d'”hermanos” o “hermanas”. Aquesta situació es va començar a revertir a partir de la dècada dels 70 del segle passat, quan l’Estat va anar assumint les seves responsabilitats per donar compliment al dret a l’educació de tots els infants espanyols, i les famílies l’hi van fer confiança. Tothom havia de tenir a l’abast una plaça escolar pública de qualitat, es deia, mentre que l’oferta privada quedaria com una opció, legítima, de classe, ideològica, o bé com un recurs provisional per fer efectiu el dret a l’educació on encara no fos suficient l’oferta pública, o bé, en alguns casos, com un laboratori d’experimentació i innovació pedagògica.

    A mitjan de la dècada dels 90 aquest plantejament va començar a canviar i la LOMCE ha acabat sancionant el que ja s’observava en la pràctica: que les Administracions públiques han deixat de sentir-se responsables de garantir una plaça escolar pública de qualitat per a tothom per passar a ser subsidiàries, si cal, de les iniciatives privades (individuals, familiars…), presentades com la via normal per satisfer la demanda educativa; que les escoles, públiques i privades, han de justificar la seva existència no per la funció social que acompleixen, sinó pels resultats que obtenen i per la demanda que són capaces d’atreure… És en aquest marc que, com es pot apreciar aquestes darreres setmanes, prèvies al període de preinscripció per al curs vinent, s’aboca tots els centres, públics i privats, al mercat, a l’aparador, a competir entre ells, a fer les millors ofertes, a publicitar-se… per conquerir un nombre suficient de clients i, ja posats, a poder ser, clients de prestigi que es puguin convertir ells mateixos en propagandistes addicionals de la “marca”.

    Em sembla un exercici recomanable repassar els suplements especials que, aquestes darreres setmanes, han anat publicant els diaris catalans, curulls de publicitat de centres escolars. Quines són les idees més repetides? Quina és la imatge buscada? Quin és valor que prediquen?

    Una és la personalització de l’ensenyament: El nostre professorat atén individualment cada alumne; fem una escola a mida acompanyant cada alumne en l’assoliment de la seva excel·lència; una educació centrada en l’alumne; atenció personalitzada…

    Una segona idea fa referència a la relació amb les famílies: Potenciem la relació família-escola; mantenim una relació directa i continuada amb les famílies; la clau del nostre projecte recau en la implicació i col·laboració entre mestres, famílies i alumnes…

    L’excel·lència (sigui el que sigui, aquí es tracta només de marcar territori): Una visió innovadora de l’educació, que cerca l’excel·lència acadèmica, personal i social de cada alumne; uns resultats acadèmics excel·lents en totes les etapes; promovem la qualitat, la innovació, la formació contínua, l’excel·lència i el talent…

    Les emocions: Apliquem les intel·ligències múltiples; treballem les emocions i l’espiritualitat; gestió positiva de les emocions, gestió dialogada dels conflictes; l’equip docent del centre té especial cura de l’educació emocional del seu alumnat…

    Les tecnologies digitals: Incorporem les noves tecnologies: pissarres i llibres digitals, ordinadors, netbooks i iPads; la plena incorporació de la tecnologia digital a l’aula; llibres digitals, ús de les TIC i eines telemàtiques a l’aula…

    Els idiomes estrangers: Projectes internacionals i d’intercanvis lingüístics a París i Londres; aprenentatge progressiu d’idiomes. Auxiliars de conversa; potenciem l’anglès a l’escola; l’aprenentatge dinàmic de l’anglès, el francès i l’alemany amb professors nadius i grups reduïts; auxiliars de conversa i temes de ciències i matemàtiques en anglès a Primària; el projecte lingüístic fa especial èmfasi en la llengua anglesa…

    Els valors (ja és ben curiós que, en un territori clarament orientat als resultats, l’apel·lació als valors tingui tanta requesta): Voluntariats a entitats socials d’ajuda a necessitats i Projectes solidaris; els valors que ensenyem: interioritat, reflexió, esperit crític, perdó, responsabilitat, solidaritat, acollida; la creativitat, la iniciativa, l’autoconfiança, el treball en equip, les habilitats emocionals i socials; educació en valors humans i cristians; avaluem les actituds de la mateixa manera que els continguts; formem persones perquè puguin millorar el món; fem especial èmfasi en educar els alumnes en valors com l’empatia, la solidaritat, el respecte i la col·laboració…

    També hi apareixen alguns elements realment diferenciadors i singulars com els següents: Equip dinamitzador de l’espiritualitat. El nostre centre es gestiona segons un sistema de qualitat que es regeix per la Norma ISO 9001. Un servei d’orientació educativa, amb logopèdia inclosa. Un centre d’esports amb piscina, dins de les instal·lacions de l’escola. Una gran varietat de cors i una orquestra pròpia. Estimem el nostre país, les nostres tradicions i la nostra cultura. Comptem amb cuina ecològica i pròpia. Som un claustre estable i cohesionat. Les matemàtiques i les llengües es duen a terme en grups reduïts a partir del cicle mitjà de Primària…

    A la vista de tot plegat, potser ens hauríem de preguntar: I si tots els centres educatius de la xarxa pública tinguessin una qualitat equivalent? Si tots comptessin amb projectes coherents i contrastats? Si tots atenguessin la ciutadania en general, en tota la seva diversitat (socioeconòmica, ideològica, religiosa, cultural…)? I si els centres privats amb vocació de classe es deixessin d’embuts i publicitessin que només escolaritzen alumnat de famílies amb poder adquisitiu elevat? Que a les seves aules no hi trobareu ni estrangers pobres ni gitanos? Que donen prioritat als fills i filles d’exalumnes? Que la seva única preocupació són els resultats?

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Matriculació opinió Preinscripció escolar Publicitat escolar Triar escola
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Preocupació per l’abandonament dels estudis als cicles de grau mitjà
    Next Article
    Actualitat
    Som docents saludables?
    Xavier Besalú
    • X (Twitter)

    Professor i Membre del Nucli Paulo Freire de la Universitat de Girona/ Institut Paulo Freire

    Related Posts

    Opinió
    Pensar en veu pròpia en un món que crida massa

    maig 29, 2025

    Opinió
    El greuge de no ser tinguts en compte

    maig 28, 2025

    Opinió
    Els adolescents ens estan demanant ajuda, i el silenci els fa mal

    maig 28, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}