Un reportatge de Núria Vilà per a l’Anuari de Mèdia.cat
Sindicats, associacions de mares i pares, moviments estudiantils i una part de l’oposició al Govern, concretament ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP, han tornat a posar en qüestió en els últims mesos la subvenció que reben escoles privades i vinculades a l’Opus Dei, que ja estan finançades per les quotes que paga l’alumnat, a causa de les importants retallades en el pressupost d’educació dels últims anys. Però la polèmica va més enllà del vessant estrictament econòmic. La vocació religiosa d’aquestes escoles, la segregació d’alumnes per raó de gènere i l’elevat estatus econòmic del seu alumnat són factors que han portat una part de la comunitat educativa a plantejar a la conselleria d’Ensenyament la supressió o reducció d’aquestes ajudes públiques. El debat torna a aparèixer perquè el Govern de CiU –amb el suport o no d’ERC– ha d’aprovar abans del mes de setembre la renovació dels concerts educatius.
El pressupost d’Ensenyament ha disminuït en més de 1.000 milions d’euros (1.170.211.671) durant els quatre anys de conveni entre la Generalitat i les escoles concertades. Malgrat la davallada general, l’Executiu d’Artur Mas sosté que els pressupostos d’Ensenyament han augmentat el 2014 un 0,2%, un increment de 8 milions d’euros respecte de l’any passat. El cert és que els fons per a l’escola concertada, segons dades de Comissions Obreres, han crescut un 4,8% aquest any respecte de 2012, és a dir, un augment de 41 milions d’euros més en relació amb fa dos anys. El 2014, segons dades publicades pel sindicat Comissions Obreres, Catalunya patirà una reculada d’inversions en educació d’un 22% respecte de 2010.
Tot i que la conselleria d’Ensenyament no ha fet públiques dades oficials sobre aquests concerts i s’ha negat a donar-les a l’Anuari Mèdia.cat, càlculs realitzats a partir de les dades obtingudes del Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), de sindicats i de partits de l’oposició permeten afirmar que les subvencions a les 16 escoles relacionades amb l’Opus Dei voregen la xifra de 25 milions d’euros l’any. El càlcul surt de multiplicar el que rep, segons el DOGC, cada any cada unitat concertada, i multiplicar-lo per les unitats concertades de què disposa cada centre. Cal matisar que l’Opus Dei no és el propietari de cap escola oficialment, però sí que n’assumeix la garantia de la seva formació cristiana. A més d’aquestes 16 escoles de l’Obra, hi ha un altre centre vinculat a la congregació religiosa Legionaris de Crist que també separa els alumnes per raó de gènere i rep diners públics. Es tracta de l’escola Reial Monestir de Santa Isabel, situada al barri de Sarrià (Barcelona), que obté més d’un milió i mig d’euros cada curs.
La vocació religiosa és un dels motius fonamentals que impulsen les famílies a escollir aquest tipus d’escolarització. El curs 2011/2012, un 73,3% de l’alumnat de les escoles concertades de Catalunya cursava l’assignatura de religió catòlica. En canvi, a l’escola pública aquesta matèria té un seguiment minoritari al Principat: només un 16,2% de l’alumnat d’educació primària i secundària cursava aquesta optativa.
Llegeix el reportatge complet a l’Anuari Mèdia.cat