Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    Javier González: “L’Associació Escola Benaiges continua gràcies al suport de la gent”

    Ana Basanta

    Reminiscència i complicitat passiva

    Guille de las Heras

    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    Ana Basanta

    Pacte nacional per la llengua i educació

    Xavier Besalú
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    1918-2018. Cent anys de la metodologia de projectes

    Francesc Imbernonabril 3, 20184 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    William Heard Kilpatrick i John Dewey

    L’aportació inicial va sortir de William Heard Kilpatrick, que va nàixer a l’any  1871 als Estats Units. Va ser mestre i director d’escola. Al principi de la seva carrera com a docent, es va interessar per les teories d’alguns pedagogs de l’educació activa sobre les experiències significatives dels alumnes. En ells es va inspirar per plantejar la teoria que “l’aprenentatge passa de les mans del professor a les de l’alumne, de tal manera que aquest pugui fer-se càrrec del seu propi aprenentatge, i aquest és conseqüència d’experiències significatives, participant en  la planificació, producció i comprensió d’una experiència”.

    Treballant, anys més tard, a  la Universitat de Chicago, va tenir a John Dewey com a professor i es va unir a la seva filosofia pragmàtica i a les seves concepcions sobre l’experiència. Passaria a ser un dels seus millors deixebles. Sota la influencia de John Dewey el 1918 va escriure un article de 18 pàgines que portava com a títol el mètode de projectes [1]. I aquí començà tot.

    En aquest document presenta formalment la seva teoria sobre la Metodologia de Projectes. El mètode es fonamenta en la creença que els interessos dels nens i joves han de ser la base per realitzar projectes de recerca, d’indagació, i aquests han de ser el centre del procés d’aprenentatge.

    Afirma que l’aprenentatge es torna més rellevant i significatiu si parteix de l’interès de l’estudiant i que hi ha quatre fases en l’elaboració d’un projecte: la proposta (veure i explicar el problema) que surt dels interessos personals de l’alumnat; la planificació (definir i formular el projecte amb els seus passos); l’elaboració (executar-ho, en el temps previst); i l’avaluació (avaluar els seus resultats i/o efectes posteriors). I és el grup d’estudiants qui ha de dur a terme aquestes quatre fases i no el professorat. El mètode ha de respectar la individualitat dels seus estudiants, sense descuidar els interessos del grup.

    Kilpatrick aprofundeix en la idea que no hauria d’existir separació entre l’alumnat i el professorat, i que l’alumnat ha de saber que el professor defensa els seus interessos, perquè el professorat influeix en les esperances, somnis, actituds i perspectives del seu alumnat i, per tant, en el futur de la societat en la qual viuen tots.

    La metodologia de projectes, segons aquest autor de fa cent anys, espera el millor dels seus alumnes, els tracta com a persones, celebra els seus assoliments i respecta els seus interessos, alhora que treballava a partir de les seves experiències i les amplia. I tot això envoltat d’un sòlid compromís amb els valors i principis democràtics de l’educació. Una democràcia que s’entén com una manera de vida, un tipus i una qualitat de relacions en el marc de les quals uns principis morals sensibles afirmen el dret de controlar la conducta individual i del grup.

    En el seu article, mai traduït, deia que la metodologia de projectes desenvolupa a l’educació una major socialització, respecte, tolerància i participació, un més gran interès per l’aprenentatge, augmenta l’autoestima, la motivació, la cooperació, la reflexió i el coneixement. I moltes coses més com treballar plegats, presentar d’idees i  respectar l’opinió dels altres.

    La metodologia desenvolupa la cooperació i aquest procés permet que els estudiants modelin la seva conducta, valorin la cerca del consens i sàpiguen apreciar el treball conjunt.

    Però també ens avisa dels perills com el llarg temps que s’aplica, la cerca d’informació feixuga, no tenir clar els objectius i les dificultats que poden aparèixer amb actituds individualistes.

    I també implica un treball rigorós del professorat, amb guies de treball en algunes àrees per respectar el desenvolupament individual i grupal de cada alumne, i amb disseny de materials i processos de recerca. Així com l’agrupació de diverses disciplines en àrees de treball per ser tractades de forma integrada.

    Encara que és veritat que s’ha publicat molt sobre aquesta metodologia i el seu autor, i es va adaptant  necessàriament a la nostra època –fa temps que es fan publicacions sobre la metodologia i la seva aplicació–, crec que després de cent anys bé es mereix un homenatge per la seva primera i gran aportació, a vegades oblidada, a l’educació actual.


    [1] Kilpatrick, W. H. (1918). The project method. The Use of the Purposeful Act in the Educative Process. Teachers College Bulletin. Tenth Series No. 3. October 12, 1918 . New York: Teachers College, Columbia University.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    història de l'educació opinió Treball per projectes
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Entrevista
    “Les activitats, amistats o barris són cada cop més segmentats; hem de generar espais de trobada entre classes socials diferents”
    Next Article
    Actualitat
    Resistència feminista a l’acadèmia: l’escenari en què aterra l’únic grau d’Estudis de Gènere de l’estat espanyol
    Francesc Imbernon
    • X (Twitter)

    Catedràtic de Pedagogia de la UB

    Related Posts

    Opinió
    Pensar en veu pròpia en un món que crida massa

    maig 29, 2025

    Opinió
    El greuge de no ser tinguts en compte

    maig 28, 2025

    Opinió
    Els adolescents ens estan demanant ajuda, i el silenci els fa mal

    maig 28, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}