Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
La pandèmia no s’ha acabat, les dades epidemiològiques d’ara són molt similars a les de fa un any, cal ser molt prudents per evitar una sisena onada, i sobretot cal vacunar, vacunar i vacunar. Aquest és el missatge que han transmès aquest matí, en roda de premsa, els consellers d’Educació, Josep González-Cambray, i Salut, Josep Maria Argimon, juntament amb la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, per informar sobre l’inici de curs (13 de setembre) i el pla d’actuació que aquest mateix matí s’ha fet arribar als centres. En paraules de Cambray, “màxima prudència i màxima presencialitat”.
La intenció del Departament de Salut és subministrar 2 milions de dosis de la vacuna aquest mes de setembre, que serien més o menys les mateixes del juliol i el doble de l’agost, un mes que ha estat nefast pel que fa al ritme de vacunació. Argimon ha apuntat que, de la franja 12-15 anys, hi ha 161.000 persones que no han iniciat la vacunació i 140.000 que només tenen la primera dosi. També falten més de 100.000 sense cap dosi en la franja 16-19 anys. Aquestes franges d’edat, i sobretot la dels 20 als 29 anys, són la prioritat del Departament.
A banda, hi ha un 10% de personal educatiu (docents i no docents) que no s’ha vacunat. Aquest personal en principi no es preveu que tingui cap impediment a l’hora de desenvolupar les seves tasques.
“Aquest document no és inamovible”, ha puntualitzat Gonzàlez-Cambray. En funció de l’evolució de la pandèmia, les normes poden observar variacions. A banda, el conseller també ha subratllat que “aquestes variacions al document de maig no impliquen adaptacions organitzatives per als centres, els centres ja tenen fet les seves organitzacions”. “Aprendrem del que hem fet el curs passat i mantenim pràcticament totes les mesures sanitàries arreu del país. Adaptem mesures, no les relaxem”, ha afegit.
Aquest són els canvis més destacables.
Protocol d’actuació davant d’un positiu a secundària
A infantil i primària, els grups bombolla seguiran confinant-se durant 10 dies cada cop que hi hagi un positiu al grup. En canvi, a secundària es farà una distinció entre l’alumnat que tingui la pauta completa de la vacuna i el que no. El que la tingui no serà considerat un contacte estret del positiu (ni a l’escola ni en cap altre àmbit) i podrà seguir assistint al centre educatiu. El que no la tingui s’haurà de confinar, i per tant s’espera que durant unes setmanes o mesos hi hagi grups on la formació hagi de ser asíncrona, segons expressió del conseller Cambray, amb alumnes a l’aula i altres a casa. En el cas que en un grup estigui tot immunitzat i aparegui un positiu, ningú haurà de fer quarentena.
Proves diagnòstiques
Quan hi hagi un positiu, a banda de la quarentena, la resta del grup s’haurà de fer una prova PCR entre els dies 4 i 6 de quarentena. L’única excepció són els alumnes ja immunitzats, els quals només farà falta que es facin un test d’antígens comprat a la farmàcia el mateix dia o l’endemà. Aquest era un punt que estava encara en revisió quan es va fer la roda de premsa, però que dijous 9 el Departament ja va comunicar als centres educatius. .
Famílies
Es permet que els centres deixin entrar les famílies, per exemple quan porten les criatures, o pel període d’adaptació a P3 (que l’any passat no es va poder fer, i per tant s’obre també a P4), o bé per participar en tallers i activitats. No és obligatori que les famílies presentin el certificat covid, però sí recomanable.
Patis i mascareta
Als espais d’esbarjo a l’aire lliure es poden barrejar diferents grups bombolla, sempre i quan portin mascaretes, una novetat que ja es va introduir a finals del curs passat. Ara se n’introdueix una altra: es pot prescindir de la mascareta al pati quan l’activitat es limiti al grup estable.
Entrades i sortides
Es manté l’esglaonament, amb l’única diferència que ja no s’especifiquen els intervals de temps i es permet que cada centre s’organitzi com vulgui. De fet, això és el que ja passava.
Extraescolars
S’encoratja l’impuls d’activitats extraescolars en grups de 10 alumnes, que poden arribar a 15 en determinats casos. També s’encoratja els centres a organitzar colònies, aplicant els protocols que ja es van aprovar el curs passat.
Festes escolars
Les festes escolars es podran fer amb presència de les famílies sempre en espais exteriors, sense aglomeracions i amb distància, mascareta i recomanació que les persones estiguin vacunades.
Presa de temperatura
S’elimina. De facto, ho estava.