A uns dies que es materialitzi la presa de possessió del nou president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, són moltes les veus que prefereixen ser prudents abans d’alçar la veu sobre què pot passar si Vox, com es rumoreja, pren possessió de les conselleries d’Educació, Serveis Socials i Agricultura.
L’horitzó de bregar amb el veto o pin parental, el futur de la política lingüística tant quant a l’ús del valencià com a llengua vehicular en els centres o com a part dels requisits necessaris per a l’exercici de la professió docent a l’escola pública, la situació de l’educació relativa a la igualtat de les dones o sobre els drets de les persones del col·lectiu Lgtbiq+ preocupa, almenys, als sindicats docents.
Al tancament d’aquesta edició semblaven estar manejant-se dos noms diferents per la Conselleria. D’una banda, el de l’extrema dreta, estaria Julia Llopis. Llopis va ser fins al mes d’abril regidora d’Educació i Acció Social a l’Ajuntament d’Alacant, liderat pel PP. Allí ha estat protagonista d’algunes polèmiques en relació a la normativa de serveis socials, l’ordenança que multa mendicants i prostitutes, o per la situació d’una escola infantil que va haver de tancar davant la possibilitat d’esfondrament.
Llopis també va ser representant de les famílies de l’escola catòlica concertada, Concapa, defensora dels concerts, crítica amb la política lingüística i és representant davant el Consell Escolar de l’Estat des del 2021.
Molts dubten que el Partit Popular “deixi anar” la conselleria d’Educació a causa de la seva importància, no només pressupostària sinó, principalment, ideològica. D’aquesta manera, sembla que el futur president valencià havia assegurat que el seu home de confiança és José Antonio Rovira.
Rovira també ve de l’entorn d’Alacant, ciutat en la qual va ser regidor durant diversos anys i de la província de la qual ha estat en l’última legislatura diputat en el Parlament autonòmic. A més, entre 2001 i 2007 va ostentar el càrrec de director General de Personal. També ha estat gerent de Personal de la Diputació d’Alacant (2007-2011) i director territorial d’Alacant de la Conselleria d’Educació (2013-2014), segons diu la web de les Corts valencianes.
Preocupació
Carmen (nom fictici) és docent a secundària, en un centre de la Comunitat Valenciana. Mira amb preocupació el retorn del PP. Durant les anteriors legislatures va haver d’estar una dècada esperant a consolidar la seva plaça perquè no va haver-hi manera de fer-ho abans.
Tem que amb l’entrada de Vox es facin canvis importants en matèries com Geografia i Història o que se suprimeixin “optatives com la que s’iniciava el pròxim curs de Cultura Valenciana”. També sospita que “modificaran el programa de plurilingüisme, eliminaran l’FP de Promoció de la Igualtat, reduiran les hores dedicades als suports per a l’alumnat amb dificultats d’aprenentatge, augmentaran la ràtio per aula…”.
“Preocupants”, així qualifica les informacions sobre la possible entrada de l’extrema dreta en l’educació valenciana el responsable de pública en la Federació de CCOO, Rafael Martínez. La veritat és que han sentit aquesta possibilitat, però mantenen una certa calma a l’espera que es prengui una decisió definitiva sobre l’assumpte.
En qualsevol cas, assenyala que els preocupa la campanya que ha fet el partit ultra en relació al pin (veto) parental, l’ensenyament en valencià i les declaracions fetes sobre la igualtat de les dones o els drets del col·lectiu Lgbtiq+.
Marc Candela, responsable del sindicat majoritari en la Comunitat, Stepv, confirma que està tothom a l’expectativa encara que creu que la conselleria caurà del costat del PP.
Pensa que encara que la política lingüística es veurà alterada, aquesta ve d’anys enrere, dels governs populars previs al pacte del Botànic, de manera que es mantindria, sense avanços, això sí (“tampoc és que hagi avançat molt”, diu, en aquests últims anys). Més dubtes pot haver-hi sobre els requisits d’habilitació lingüística que recauen sobre el personal docent de la comunitat. Aquests podrien desaparèixer i caldria esperar fins a les eleccions del 23 de juliol per a veure si haurien de preocupar-se per la possible pèrdua de pes en el concurs de trasllats, on compten com a mèrit.
Tots coincideixen que, en qualsevol dels casos, la legislatura promet ser dura en la Comunitat Valenciana.