Sofia Albuquerque anava a tercer quan li van proposar des de l’escola participar en una investigació per valorar el benestar dels infants, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i duta a terme per l’Institut de la Infància i l’Adolescència de Barcelona. Al llarg de tres anys, aquest organisme ha elaborat enquestes i tallers a diferents escoles de la ciutat on han participat 5.000 infants de cicle mitjà i cicle superior. D’aquí va sorgir el 2023 l’Agenda dels Infants, un document que recull 11 demandes, 30 propostes i més de 100 idees per millorar el benestar dels infants i que s’adrecen a l’Ajuntament, a les escoles, a les famílies i a ells mateixos, així com a altres agents de la societat com ara els mitjans de comunicació o els veïns i veïnes. Ara és el nou espai participatiu d’Altaveu d’Infants de la Ciutat l’encarregat de vetllar per les reivindicacions dels nens i nenes de Barcelona, tots els infants que el formen han format part des dels seus inicis de l’elaboració de l’Agenda dels Infants. Avui entrevistem la Sofia Albuquerque perquè ens expliqui el funcionament d’aquest nou òrgan de participació infantil.
Sempre t’ha agradat poder dir la teva i els espais de participació?
Sí, sempre m’agrada participar en totes aquelles converses i espais, a on poder parlar i dir la meva. Penso que és important poder expressar el que sentim i el que volem, especialment quan som nens. A més, a primària he estat diverses vegades delegada de la classe i també secretària de classe, com una mena d’ajudant del mestre.
Com va ser la teva incorporació a l’Agenda dels Infants del programa Parlen els nens i les nenes? Com et va fer sentir que t’escoltessin i en concret, que t’escoltin els polítics de la ciutat?
Durant tres anys hem fet tot un conjunt d’activitats a l’escola, primer vam haver d’omplir una enquesta sobre el benestar dels infants i al següent any vam participar en tota una sèrie de tallers. La veritat em va semblar un projecte molt xulo i em va agradar molt. I finalment, l’any passat vam presentar les demandes, propostes i idees als polítics de l’Ajuntament i va ser tota una experiència.
El fet que t’escoltin quan ets un infant està molt bé, perquè no sempre t’escolten. Normalment, els adults parlen de temes d’adults i poques vegades aborden els problemes o necessitats de la infància. Per això, quan ho fan, realment et fa sentir molt bé.
De les activitats, tallers, etc., que vau fer de l’Agenda dels Infants quina destacaries o quina recordes amb especial estima? I per què?
El que recordo amb especial estima va ser un dia de novembre de l’any passat que alumnes de 13 escoles de Barcelona participants a l’Agenda dels Infants vam poder presentar-la als polítics de l’Ajuntament. Va ser un acte emotiu que es va fer al poliesportiu Camp de Ferro. Tot i que l’alcalde no va poder venir perquè estava malalt, ens vam sentir escoltats per altres representats polítics, hi havia el Comissionat d’Infància i la tinent alcalde de Drets Socials.
D’aquest espai de participació en van sortir 11 demandes, 30 propostes i més de 100 idees. Creus que des d’aleshores el benestar de la infància ha millorat a la ciutat de Barcelona?
Jo crec que sí que ha millorat perquè quan vam anar al Saló de Cent més endavant ens van dir que ja estaven treballant amb la demanda del bullying i també amb la de les pantalles. Sabem que ja han posat fil a l’agulla amb algunes coses i, per tant, això ens fa pensar que anem pel bon camí.
I tant que sí… Ara tot això ha evolucionat i ja s’ha creat un Altaveu d’Infants. Explica’m qui el forma? Cada quant us reuniu? Quina és la vostra tasca?
Aquest any se m’ha donat l’oportunitat de formar part de l’Altaveu d’Infants, que es desenvoluparà al llarg del pròxim curs, a 6è. De la meva escola som tres nenes, però hi ha nens i nenes d’altres escoles de Barcelona.
Ens han explicat que ens reunirem una vegada al mes, fora de l’horari escolar, però ara a l’estiu no farem res, començarem al setembre. Aquí ens coneixerem tots els nens i nenes i repassarem tot el que diu l’Agenda dels infants. I, a partir d’octubre i novembre, hi haurà una sèrie de diàlegs amb diferents representants de la ciutat. Serà molt interessant!
Exacte! Teniu previst reunir-vos al llarg d’un any amb el Consell de Ciutat, l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, el Síndic de Greuges de Barcelona, el Consell Municipal de Benestar Social o el Consell Educatiu Municipal de Barcelona, entre d’altres. Què els hi demanareu? Creus que realment en sorgiran compromisos concrets per millorar el vostre benestar?
S’han triat aquests organismes perquè són els espais de participació de la ciutat i també hi haurà trobades amb grups polítics de la ciutat. També volem seure amb el Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) per poder xerrar amb altres infants de Catalunya. De fet, seria genial que l’Agenda dels Infants es pogués fer a tota Catalunya.
Ara amb l’Altaveu d’Infants som representants de la infància dels 8 a 12 anys i això és tot un orgull.
I a tu ara que és el què més et preocupa?
A mi ara mateix el què més em preocupa és el tema de les pantalles, perquè realment els nens i nenes passen molt de temps davant de la televisió, tauletes, etc. A mi a casa em deixen un temps molt limitat, però no tots els nens i nenes estan protegits.
Què diries que és el què més et motiva de formar part d’aquest Altaveu d’Infants?
A mi m’agrada formar-ne part perquè és una forma de reivindicar que cal que els adults escoltin més als infants i les seves opinions. I sobretot que no decideixin res sobre què necessiten els infants sense demanar-nos la nostra opinió abans.
Els adults no poden decidir sobre què creuen que és una necessitat nostra sense abans preguntar-nos-ho a nosaltres
Per què creus que és important que els infants puguin donar la seva opinió, especialment en decisions que els afecten directament?
Perquè tots tenim drets, i perquè els drets dels infants no els poden decidir els adults. No és coherent. Penso que sempre es poden fer més coses i preguntant a la infància segur que encerten en les solucions.
Creus que en el futur els adults tindran més en compte l’opinió dels nens i nenes? Com hauria de ser en un món ideal?
Jo crec que sí que se’ls escoltarà més, perquè ja s’estan fent canvis i hi ha projectes que s’estan tirant endavant en aquest sentit. Per tant, és d’esperar que es mantinguin en el futur. Vull pensar que se’ls continuarà escoltant. Estaria bé, però, que entre tots lluitem perquè tothom tingui els mateixos drets i aquests estiguin resolts i no manquin a cap infant.
Aquesta responsabilitat d’estar representant els nens i nenes de la ciutat, quina sensació et genera?
El que nosaltres hem presentat i defensarem a l’Altaveu dels infants s’ha decidit entre tots. I representar a tots aquests nens i nenes és una responsabilitat i un orgull molt bonic, de veritat.
1 comentari
donc l’enhorabona per aquesta idea i la seva realitzacio perque els nens els tenim que escoltar perque ells saben les seves necesitats i el que esperan de nosaltres.. Espero que aquest altaveu dels nens no s’aturi