Són diverses les aplicacions i recursos tecnològics de què disposen els joves per aprendre fora de l’aula. Inclús a la universitat. Però per què no dins de l’horari escolar? D’una manera similar, hi ha diverses plataformes en línea que permeten elaborar presentacions multimèdia. Però per què no anar més enllà i crear una plataforma per a què els propis alumnes elaborin i comparteixin els seus projectes? En els darrers anys han nascut nombroses empreses petites, les denominades start-up, que servint-se de les noves tecnologies han dissenyat recursos educatius que en alguns casos han permès avançar cap a un aprenentatge més actiu.
És el cas de dues empreses especialitzades en TIC i educació catalanes, Atta i Mydocumenta, que han estat seleccionades amb 20 star-up més dins la incubadora de projectes Open Education Challenge, de la Comissió Europea, que té com a objectiu facilitar inversors i assessorament als projectes educatius més innovadors. Les dues empreses catalanes formen part del clúster Edutech, i aquesta setmana sabran si superen el darrer procés de selecció -n’acabaran quedant 10-.
A continuació, parlem amb els impulsors dels dos projectes, que tenen en comú la voluntat d’ajudar a transformar el procés d’aprenentatge dels infants i joves, en el seu cas a través de les noves tecnologies. Unes classes que avancin en la participació i col·laboració dels alumnes són l’objectiu d’aquestes noves start-up, totes elles carregades d’un discurs pedagògic ambiciós que aspira a posar l’infant en el centre del procés educatiu, i que veu en aquestes eines un dels mecanisme per aconseguir-ho.
Atta, les xarxes socials entren a classe
“Hi ha moltes propostes tecnològiques per aprendre fora de l’escola, individualment, i sobretot en els estudis superiors; però els alumnes passen 6 hores al dia a l’escola amb un model antic. La nostra és una aportació per a l’educació reglada i obligatòria, a l’aula, per a què el grup classe -o entre classes- pugui treballar els seus projectes a través d’una xarxa social tancada al grup”, explica Mercè Mulet, una de les dues enginyeres que ha impulsat Atta.
La comunitat Atta permet que els alumnes treballin en projectes en grup, de manera col·laborativa, i que els seus avanços estiguin visibles en tot moment a la xarxa, tant per al mestre com per als seus companys, perquè en puguin aprendre els uns dels altres. S’hi pot accedir des de qualsevol dispositiu -ordinador, tauleta o mòbil-.
“Les tecnologies poden servir per canviar els processos d’aprenentatge i millorar-los, però fins ara el que hem fet ha estat introduir eines, com els ordinadors en el projecte 1×1, sense canviar el procés. Tenim altres necessitats i ens hem d’ajustar, i les noves tecnologies ens hi poden ajudar”, exposa Mulet, que considera que eines com Atta poden facilitar que els alumnes treballin més competències com la socialització, la resolució de problemes o el treball en equip.
“Les xarxes socials són una gran oportunitat per connectar la gent, a través d’ordinadors i mòbils, doncs fem que això entri també a l’aula i treiem-li tot el suc possible”, proclama Mulet. Per aprofundir en el rerefons pedagògic, el seu projecte compta amb l’assessorament del grup de recerca GRAD de la Universitat de Vic.
Mydocumenta, projectes multimèdia fets pels alumnes
En una primera ullada, Mydocumenta pot semblar una eina de suport a presentacions orals, com poden ser Power Point o Prezi, però ràpidament s’observa que va molt més enllà -tant pels recursos que ofereix com per la filosofia educativa que proposa-. És un e-portfoli per als estudiants, tal com l’anomenen els seus impulsors, una plataforma en línea, amb recursos multimèdia i marge per a la creativitat, que permet elaborar-hi des de treballs en grup fins a cursos.
“El més important és que Mydocumenta s’ha de concebre com una pàgina en blanc en què tu, l’alumne, amb diferents companys, hi crees els continguts”, detallen els seus impulsors, que expliquen que és una eina apta des dels 8 anys fins a entorns universitaris, i que aspira a que siguin els infants i joves els que, amb l’acompanyament docent, siguin capaços d’organitzar la informació i crear els continguts. Un altre cop, doncs, la idea de l’alumne com a motor de l’aprenentatge.
Els dos cofundadors de Mydocumenta són Cristina Casanova i Andrea Cotino. Ella venia del món de la creació col·laborativa a internet, sobretot en projectes artístics, i ell és psicòleg especialista en educació. El projecte va arrancar el 2007, però es comercialitza des de fa tan sols un any, i ja s’està utilitzant en alguns centres educatius no només de Catalunya, sinó que també en altres punts d’Europa, com Suïssa. De fet, compten ja amb una comunitat de 30.000 usuaris que han posat en marxa 160.000 continguts multimèdia.
Casanova i Cotino expliquen que, per exemple, en una de les escoles amb què treballen, dels 800 projectes que ja s’han posat en marxa, 720 han estat elaborats per alumnes. “Posem les TIC a les mans dels alumnes”, sentencien. També ells volen “propiciar una pedagogia més innovadora”, que impulsi la creativitat dels estudiants no només en l’àmbit artístic, sinó en totes les àrees.