Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Claudi Alsina: “La selectivitat no vol ser un examen sorpresa, sinó donar confiança”

    Actualitat
    Claudi Alsina: “La selectivitat no vol ser un examen sorpresa, sinó donar confiança”

    Pau Rodríguezjuny 13, 20145 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Claudi Alsina, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Claudi Alsina, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).
    Claudi Alsina, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC).

    El segon dia de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), que porten de cap a més de 31.000 alumnes de Catalunya, ens atén el seu responsable polític, Claudi Alsina, reputat matemàtic -catedràtic a la Politècnica- i des de l’any 2010 secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), organisme integrat per la Generalitat i per totes les universitats catalanes. A diferència del curs passat, quan la selectivitat va quedar marcada per un error a la prova de matemàtiques que va obligar a repetir-la, aquesta vegada els exàmens han transcorregut sense incidències. Així ho destaca Alsina, que defensa les PAU com un mètode d’ordenament dels estudiants eficient.

    Quina valoració fa del transcurs de la selectivitat aquest curs? L’any passat hi va haver un error a l’examen de matemàtiques.

    Aquests dies tot s’ha pogut resoldre dins la més absoluta normalitat. Val la pena dir que aquest any hem fet un especial esforç de protocol en la producció dels exàmens, en el seu disseny i en tots els passos d’elaboració -revisions, revisió de la llengua, imprempta…- per garantir que no contenen errors. Podríem dir que hem augmentat els controls de qualitat per evitar fets com el de l’any passat.

    La majoria dels examinats han considerat els exàmens accessibles. És habitual?

    Clar. Cal remarcar que des de fa temps els temaris de batxillerat no han canviat, i el que es fa a la selectivitat tampoc. Per tant, això comporta un efecte de confiança sobre els nois i noies, que mentre estudien poden consultar els exàmens d’anys anteriors, amb els criteris de correcció. La selectivitat no vol ser un examen sorpresa, sinó que s’ajuda a la gent donant-li confiança. Recordem que molts dels joves és la primera vegada a la seva vida que els examinen fora del seu centre educatiu, amb supervisors externs.

    Si els estudiants treballen durant tot l’any afronten els exàmens amb garanties?

    Del tot. En 30 anys de proves PAU hem comprovat que la nota de batxillerat és un gran predictor de la nota de la selectivitat. En casos màxims de nerviosisme pot variar un punt, però no diferències més grans. El sistema els ha de donar aquesta confiança, perquè al cap i a la fi superen les proves prop d’un 95%. I aquest any esperem que sigui igual. A més, això també és una garantia de que tothom a segon de batxillerat acabi els programes.

    Però a la vegada comporta un perill: que els professors dediquin totes les seves classes a preparar el temari que entra a les PAU.

    El bon professorat aconseguirà que els dos anys de formació siguin interessants en si, més enllà de preparar la prova. Si només ho encaren a la superació dels exàmens no estan fent una formació de qualitat. En aquesta etapa hi ha d’haver lloc també per a la orientació i per a més coses interessants, amb unes bases culturals sòlides per als qui no continuen en estudis universitaris. Si no, és que el professorat no compleix.

    En un reportatge previ, mestres i experts coincidien en assenyalar diversos aspectes negatius de les PAU, però admetien que seria difícil trobar una alternativa a aquest mètode de selecció d’estudiants eficient. Ho comparteix?

    D’entrada, l’objectiu de les PAU no és seleccionari sino ordenar, amb criteris acadèmics, amb igualtat de condicions i en funció de les notes, de cara a facilitar l’accés universitari. És un sistema que ordena bé. És clar, es podria fer una altra distribució de notes, per exemple -actualment batxillerat compta un 60% i la selectivitat un 40%-, però la que tenim funciona bé. Que ponderi és important. Altres variants podrien ser fer més exigents les PAU: que perquè sigui vàlid el promig s’hagi d’aprovar i no només obtenir un 4. Es podria discutir, però el sistema actual crec que està acceptat per la majoria.

    No pensa el mateix el ministre Wert, que introduirà revàlides per aprovar el batxillerat i, en l’accés a la universitat, deixarà que siguin els campus qui facin les seves proves.

    A pesar del que diu la LOMCE, hem de recordar que el Consell Interuniversitari de Catalunya, d’acord amb els rectors de totes les universitats públiques i privades, i amb els presidents dels consells socials, ja ha pactat que aquí no hi haurà disbauxa de revàlides i entrevistes, sinó que mantindrem el nostre sistema ordenat d’accés unificat. Hi estem treballant, però estem pendents de saber com serà la revàlida. Últimament ja s’ha dit que aquest element de la llei Wert entrarà en funcionament l’any 2018. Intentarem fer una prova complementària a la revàlida. Per exemple, si l’examen estatal els examina de les matèries comunes, nosaltres farem una prova amb les específiques.

    Aviat hi haurà una nova prova també per als qui vulguin accedir als graus d’educació, les Proves d’Aptitud Personal. Ja les tenen a punt?

    Hi ha una comissió formada per Ensenyament, els degans de les facultats i la direcció d’Universitats, sota la direcció de Miquel Martínez, que hi estan treballant de cara a implantar-les l’estiu del 2016. Aquest estiu es donarà a conèixer.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous ArticleDebat educatiu, una eina per a la innovació?
    Next Article
    Actualitat
    Rigau anirà a la mobilització de Somescola.cat en defensa de la immersió
    Pau Rodríguez
    • X (Twitter)

    Periodista. Exdirector del Diari de l'Educació.

    Related Posts

    Actualitat
    Comença el curs escolar 2024-25 amb 1,6 milions d’alumnes i més de 82.000 docents

    setembre 6, 2024

    Entrevista
    Miquel Àngel Alegre: “Les trajectòries educatives no poden solucionar-se només des de l’escola, calen polítiques educatives en sentit ampli”

    juliol 11, 2024

    Opinió
    El compromís del moviment feminista amb la coeducació: Primera Escola d’Estiu d’USTEC-STEs (IAC)

    juliol 10, 2024
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}