La vaga estudiantil de 48 hores en defensa de la consulta del 9-N ha provocat aquest matí la paralització de l’activitat acadèmica a diverses facultats de les universitats públiques catalanes i ha congregat desenes d’estudiants de secundària i batxillerat a la plaça Sant Jaume de Barcelona. L’objectiu d’Estudiants 9N, la plataforma que organitza les mobilitzacions i que agrupa les principals associacions estudiantils catalanes, és reclamar al Govern que celebri la consulta el proper 9 de novembre malgrat la suspensió del Tribunal Constitucional.
A les facultats de Lletres i Polítiques de la UAB, al campus del Raval i la facultat de Dret de la UB, a l’edifici de Roger de Llúria a la UPF o la facultat de Lletres i Turisme de la Universitat de Girona s’hi ha aturat pràcticament l’activitat. En d’altres espais s’hhi han dut a terme la meitat de les classes: és el cas del Campus Nord de la Universitat Politècnica o de les Facultats d’Educació, Psicologia o Comunicació a la UAB.
L’impacte general de la vaga sobre tots els campus catalans es desconeix -la Generalitat no ha facilitat dades-, però el cert és que n’hi ha hagut també alguns que no han percebut la protesta. Des de la plataforma han anat informant del seguiment en algunes facultats, així com de les acampades que van tenir lloc ahir en algunes d’elles. Una cinquantena de persones van dormir en tenda a la plaça Gutemberg del campus Poblenou de la UPF, i una trentena ho van fer també al rectorat de la Universitat de Lleida i a la facultat de Lletres i Turisme de la Universitat de Girona. També hi ha hagut algunes aturades de classes en instituts públics, amb especial incidència a centres del Maresme, segons la pròpia plataforma.
“La societat catalana exigeix exercir el dret a l’autodeterminació i no permetrà renunciar-hi”, proclamen els Estudiants 9N en el seu manifest. “Hem de mobilitzar-nos contra la prohibició i deixar clar que en aquest moment històric no acceptarem cap renúncia”, sentencien els estudiants. Signen aquest document les organitzacions estudiantils SEPC, AEP, FNEC, AJEC, Estudiants en Lluita i Sumem UB.
En la jornada d’avui es preveuen activitats a diferents campus -passaclasses, assemblees, taules rodones sobre el dret a decidir-. Al vespre hi tornarà a haver acampades, i el dimecres hi ha convocada la principal acció de protesta, a la plaça Universitat de Barcelona.
Protesta de secundària a plaça Sant Jaume
Els estudiants d’institut s’han volgut sumar a la protesta, i alguns d’ells han secundat la vaga i una manifestació que ha recorregut els carrers de Barcelona. Convocada pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) en aquest cas, la protesta ha transcorregut des dels Jardinets de Gràcia i s’ha aturat davant la Delegació del Govern central, a qui han acusat de complicitat amb el TC per haver suspès la consulta. Durant uns minuts s’han assegut davat la seu de l’Executiu en senyal de protesta, i en acabat s’han dirigit cap a plaça Sant Jaume.
“Els estudiants que estem a favor d’una major democràcia hem de donar suport al 9-N”, s’expressava durant la protesta en Jordi, estudiant de batxillerat de l’IES Marianao de Sant Boi, que no milita a cap partit però que creu que l’estudiantat s’ha de posicionar en qüestions polítiques que els afecten. Han estat uns 500 joves els que han participat de la concentració, que ha continuat després amb classes al carrer.