Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Com cuidem els mestres?

    Joan M. Girona

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Una reflexió sobre l’aprenentatge de les matemàtiques a Catalunya: Les competències bàsiques com a brúixola

    Laura Morera
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » Una sentència pionera del TSJC reconeix el dret de l’infant a l’educació inclusiva

    Actualitat
    Una sentència pionera del TSJC reconeix el dret de l’infant a l’educació inclusiva

    Víctor Sauradesembre 2, 20157 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    El Gerard a l'aula de l'IES Eugeni Xammar
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    En Gerard F.M. és un alumne amb necessitats educatives especials que fa segon d’ESO a l’institut Eugeni Xammar de l’Ametlla del Vallès. Té 14 anys, i de moment els estudis li van bé, d’acord amb el seu Pla Individualitzat (PI). També va ser satisfactori el seu aprenentatge al llarg de Primària, que va cursar a l’escola d’aquesta localitat del Vallès Oriental. Però quan feia Sisè el Gerard i els seus pares es van topar amb la mateixa senyal de sortida que troben moltes famílies amb fills amb discapacitats abans de fer el salt a l’institut: un dictamen de l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic (EAP) on es deia que el Gerard no podia continuar escolaritzat en un centre ordinari sinó que, pel seu bé, havia de ser derivat a un Centre d’Educació Especial (CEE). Aquí comença una lluita de més de dos anys que s’acaba de saldar amb una sentència pionera del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en la que es reconeix el dret del Gerard a rebre una educació inclusiva.

    La sentència 794 de la sala del contenciós-administratiu del TSJC, de 9 de novembre de 2015, el que fa és desestimar el recurs presentat per la Generalitat davant d’una sentència anterior, dictada pel jutjat del contenciós número 17 de Barcelona el 25 de setembre de 2014, en la qual ja es fallava a favor de l’escolarització d’en Gerard en l’institut ordinari. Aquesta primera sentència va arribar amb el curs 2014-15 iniciat, i en Gerard l’havia hagut de començar a casa seva perquè els seus pares havien decidit no portar-lo al centre d’educació especial de Granollers on el volia enviar l’Administració. Una mesura extrema però no inèdita. A Espanya hi ha més d’un infant que porta anys estudiant a casa perquè la seva família no acata la determinació administrativa de conduir-lo inexorablement a la xarxa escolar segregada.

    En el cas d’en Gerard, però, només van ser unes setmanes. El jutge va anar ràpid, i va considerar que la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat i la legislació espanyola i catalana –a la sentència es referia sobretot a articles de la LOE i de la Llei dels Drets i Oportunitats de la Infància i l’Adolescència– pesaven més que un informe de l’EAP que ni tan sols veia prou motivat. En altres paraules, el jutge entenia que, si tota la legislació recent estableix el principi d’inclusió com a norma general i l’escolarització en un centre especial només com a excepció, en el cas d’en Gerard l’Administració no havia acreditat que seguir la norma fos inviable. I va fallar que seguís escolaritzat en un centre ordinari amb els mateixos suports que havia rebut fins aleshores –totes les hores lectives de vetlladora–.

    Però la Generalitat va recórrer, posant èmfasi en un nou argument, extret d’una sentència del Tribunal Constitucional que per un cas similar a Castella-la Manxa havia fallat a favor de l’Administració educativa. Segons aquest argument del TC, que la Generalitat feia seu, el dret d’inclusió decau quan comporta una “càrrega desproporcionada” pel que fa als mitjans que ha d’invertir-hi l’administració. Però novament aquí el TSJC ha considerat que en el cas d’en Gerard no s’ha demostrat que els ajustos que s’han de fer siguin desproporcionats, per la qual cosa desestima el recurs de la Generalitat. Curiosament, el tribunal falla en contra del criteri de la fiscalia, que s’havia posicionat a favor de l’apel·lació, si bé en el primer procediment la fiscalia de menors havia donat suport a la postura de la família.

    La Fundació Gerard

    Anys enrere, el 2010, la família d’en Gerard havia constituït una fundació que porta el seu nom, Fundació Gerard, i que entre altres coses es dedica a defensar els drets dels menors a rebre una educació inclusiva, no només a Catalunya sinó a tot l’Estat. La seva tia, Carme Fernández, és la directora de la Fundació Gerard, i donada la seva professió de psicòloga ha estat des de sempre molt implicada en l’educació del seu nebot. “Amb un bon pla d’intervenció tots els nens poden estar en un entorn ordinari si aquest entorn és favorable”, afirma.

    En el cas del seu nebot, Carme Fernández té travessats especialment dos moments. El primer és una reunió molt tensa que va tenir lloc als serveis territorials d’Ensenyament de la seva zona (Maresme-Vallès Oriental) el febrer de 2014, quan l’EAP ja havia decidit que el destí d’en Gerard havia de ser un CEE. Allà la família va haver d’escoltar tot el corol·lari d’arguments pels quals un nen com en Gerard no pot estar en una secundària ordinària. Són arguments que es verbalitzen, però no es posen per escrit. Coses com que el professorat de secundària va a la seva, que els adolescents són molt cruels o que la distància entre en Gerard i la resta és molt gran i per tant no es podrà relacionar amb ningú. La família, però, no va claudicar. Un dels motius pels quals tenien clar que volien portar-lo a l’institut del poble era precisament perquè seguís amb els mateixos companys amb els quals havia crescut i conviscut durant nou anys.

    El segon moment es produeix durant el procediment judicial. Assegura Fernández que la Generalitat va cridar a declarar a la darrera tutora de primària del nen, que hi va anar amb un paper on tenia escrites les respostes que havia de llegir. “Primer va dir que el seu nivell curricular estava a anys llum dels seus companys, la qual cosa és irrellevant perquè per alguna cosa té un PI –afirma la psicòloga–, però el que més ens va doldre és que mentís: va dir que el Gerard no es comunicava ni interaccionava amb la resta, però nosaltres vam aportar altres testimonis que van acreditar el contrari, que a la seva manera sí que interactua i es comunica”. La Fundació Gerard ha desenvolupat un mètode per ajudar a que les persones no verbals, amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) com el Gerard, no només puguin demanar coses a través de pictogrames sinó construir frases més complexes. En diuen FACIL-SAAC i es pot trobar a la seva web.

    En aquests moments el Gerard segueix totes les classes no només a l’institut, sinó a l’aula ordinària. A l’Eugeni Xammar de l’Ametlla del Vallès no hi ha USEE i, segons explica Fernández, “si n’hi hagués hagut no hauríem acceptat que estigués la major part del temps en una aula especial i no a l’ordinària, la que li toca”. Ara, gràcies a una comunicació fluïda amb els diversos professors a través de la vetlladora, el Gerard assisteix a totes les classes i segueix el programa, amb les adaptacions que prepara la Fundació i que també es poden trobar a la web, siguin de la matèria que siguin. “Si a classe estan treballant el Lazarillo de Tormes ell també, amb material adaptat i altres objectius, i si fan Física i Química exactament igual, amb el centre hi ha bona sintonia i la veritat és que el veiem més feliç que mai”, explica Fernández. “No volem que treballi aspectes únicament funcionals, que òbviament són importants, però quan em diuen que fa coses que no li serviran de res responc que també el nen que s’asseu al seu costat treballa coses que al llarg de la seva vida no li serviran de res”, afegeix.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Escola inclusiva IES Eugeni Xammar
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Més menors tutelats viuen en centres i no amb famílies d’acollida tot i ser prioritari
    Next Article
    Opinió
    Discapacitat: una vida demanant permís per fer qualsevol cosa
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Opinió
    D’etiquetes i diagnòstics  

    juny 30, 2025

    Opinió
    SOS Educació

    juny 25, 2025

    Opinió
    Ni estigmes ni silencis: defensar l’Institut Escola La Mina és defensar l’educació pública

    juny 23, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}