Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    Mor Josep Maria Jarque, el pare de l’escola inclusiva a Catalunya

    Víctor Sauraagost 10, 20167 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Josep Maria Jarque durant una entrevista amb El Diari de l'Educació / SANDRA LÁZARO
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    El moviment per l’escola inclusiva ha patit una pèrdua irreparable aquest dimecres 10 d’agost. El pedagog Josep Maria Jarque (Barcelona, 1935) ha mort a Terrassa, arran dels traumatismes causats per una forta caiguda per unes escales que va patir fa gairebé un mes. Jarque ha dedicat més de mig segle a lluitar pel dret a l’educació dels infants amb discapacitat, primer en centres especialitzats, en l’època que la major part no sortien de casa o fins i tot eren ingressats en sanatoris, i més endavant defensant que els alumnes amb discapacitat no han d’estar separats de la resta.

    Josep Maria Jarque va ser un home radicalment compromès amb la causa de l’educació dels més febles. Un d’aquests dies a l’hospital va sentir una lleugera millora i de seguida va demanar un ordinador: volia anotar quatre idees per a un futur article sobre el risc que un recent projecte d’innovació educativa menystingués la riquesa de la diversitat. De formació autodidacta, sempre va explicar que a aquesta causa hi va arribar per casualitat, ja que com a mestre no es trobava gens a gust amb l’encorsetament del sistema educatiu franquista i a començaments dels anys 60 li van fer la proposta de posar en marxa un projecte de formació ocupacional per a joves amb discapacitat intel·lectual a Terrassa. “Vaig pensar que allà em deixarien fer perquè aquests alumnes no interessaven a ningú”, explicava recentment en una entrevista al programa de televisió TEB Vist. Poc després un grup de pares de la ciutat amb fills amb discapacitat li va encarregar la creació d’una escola especial, una escola que es va dir Fàtima i que avui és de titularitat municipal.

    La tasca a Fàtima i la col·laboració amb altres centres d’educació especial que es van anar obrint al país a finals dels seixanta i començaments dels setanta li van atorgar un cert reconeixement i a ser un dels redactors del Plan Nacional de Educación Especial, el 1979, i un any més tard, amb el traspàs de les competències d’Ensenyament, a ser el primer responsable de l’educació especial de la Generalitat. Va ocupar el càrrec de cap de servei fins el 1987, però va seguir exercint aquesta responsabilitat en qualitat d’assessor fins a la seva jubilació l’any 2000. Aquell any va rebre la Creu de Sant Jordi; ell deia mig en broma que li havien donat per fer-lo callar, i un any després la medalla d’honor de la ciutat de Terrassa.

    L’any 2014, arran la revifalla de la lluita per l’escola inclusiva encetada dos anys enrere, fet que li va proporcionar una involuntària presència mediàtica, a Terrassa li van voler fer un nou homenatge i el van nomenar “terrassenc de l’any”. Una glossa escrita aleshores pel periodista Josep Miquel Villagrassa explica perfectament aquells primers anys d’intensa dedicació a educar aquells a qui molta gent fins aleshores creia ineducables, així com la vinculació sentimental de Jarque amb la ciutat.

    D’aquella primera època com a funcionari de la nova Generalitat són dues de les fites que sempre va recordar amb més orgull: la participació en l’elaboració de la Lismi, llei que ha estat decisiva per a la integració social de les persones amb discapacitat, impulsada al Congrés per Ramon Trias Fargas, i el decret 117 de 1984, pel qual s’ordenava l’educació especial com un element més del sistema educatiu. Un decret que contenia en gran mesura la filosofia de l’educació inclusiva (integració dels alumnes amb discapacitat als centres ordinaris, personalització de la resposta educativa, etc) molt abans que de fet es parlés d’escola inclusiva o que Nacions Unides ho convertís en un dret que els Estats han de fer respectar. Com a conseqüència del decret, Jarque va impulsar un pla pilot per a l’escolarització de tots els alumnes amb discapacitat d’alguns municipis en centres ordinaris.

    Aquest pla pilot va donar bons resultats però no va tenir continuïtat. De fet, en pocs anys Catalunya va passar de ser pionera en la incorporació dels alumnes amb discapacitat a les escoles ordinàries a estar a la cua de les comunitats autònomes espanyoles pel que fa a alumnes amb necessitats educatives integrats dins del sistema ordinari. Jarque ho va atribuir sempre al lideratge polític, és a dir, a la seva manca. Va elogiar els dos primers consellers d’Ensenyament que va tenir la Generalitat (Joan Guitart i Josep Laporte), perquè van creure en la integració (així se’n deia aleshores) i el van deixar fer, mentre que va ser molt crític amb els dos següents (Joan Maria Pujals i Xavier Hernàndez), el mandat dels quals no dubtava a qualificar de septenni negre per a l’escola inclusiva. El principal disgust de la seva vida professional el va tenir amb el decret 229 de 1997, que no derogava el del 1984 però que el complementava, i que es va aprovar tot i la seva ferma oposició, ja que consolidava l’educació segregada en comptes de donar impuls a la inclusió.

    La seva jubilació coincideix amb el naixement de la Plataforma Ciutadana per una Escola Inclusiva a Catalunya, a la que va inspirar amb el seu mestratge, en la que va participar intensament en els seus inicis i de la que mai es va desvincular. Les principals reivindicacions d’aquest moviment social estan directament inspirades per les idees de Jarque, com que els centres d’educació especial que tant necessaris van ser en un moment no han de desaparèixer però sí s’han de reconvertir en centres de recursos per a l’escola inclusiva, o que el sistema educatiu ha d’entendre que un alumne és un alumne i que cada un és diferent, per la qual cosa ha de deixar de categoritzar-ne uns quants segons les seves necessitats mèdiques i categoritzar-los tots segons els suports educatius que precisa cadascun per al seu procés de formació i aprenentatge. Totes les persones que d’una o altra manera han pres part activa en la Plataforma reconeixen que sense l’autoritat moral de Jarque hauria estat molt més difícil fer-se escoltar entre la classe política i la comunitat educativa.

    En els darrers anys, i malgrat l’avançada edat i els problemes de salut, Jarque es va mantenir sempre actiu en la mateixa tasca que el va ocupar des que va aterrar a Terrassa l’any de les inundacions. Dedicava molt de temps a analitzar les sèries estadístiques d’Ensenyament, parlava amb famílies i docents, llegia i escrivia, piulava les seves opinions per Twitter, es reunia amb dirigents polítics que li demanaven consell, i assistia a conferències o en donava sempre que la salut li ho permetia. Va traduir també diversos llibres del filòsof suís Alexandre Jollien (autor de “Elogi de la feblesa”) i era assessor de la Fundació Catalana Síndrome de Down.

    El nou decret sobre educació inclusiva que és a punt d’aprovar el departament d’Ensenyament està en gran part inspirat per Jarque, que li va dedicar moltíssimes hores i que va formar part d’un reduït grup d’experts creat l’any passat per la directora general Carme Ortoll, i a on també hi havia dos dels seus col·laboradors al departament d’Ensenyament dels vuitanta: Climent Giné i Jaume Francesch. Jarque va passar de ser molt pessimista amb el primer redactat del decret a mostrar-se sincerament entusiasmat pel redactat final. Estava convençut que, un cop s’aprovi, permetrà donar un salt endavant, tant o més gran que el del 84, i que de ben segur repararà l’error del 97.

    El Diari de l’Educació també està de dol davant la pèrdua de Josep Maria Jarque. No només perquè va ajudar a fer millor aquest mitjà escrivint articles i aportant idees, sinó perquè va ser el nostre primer subscriptor, la primera persona física que es va donar d’alta per fer una petita aportació mensual que contribuís a la viabilitat de la publicació.

    Li agradava definir-se com aprenent de mestre, però no hi ha dubte que va ser un Mestre amb majúscules. Ha marxat un referent que ens deixa un enorme llegat.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Escola inclusiva Josep Maria Jarque Obituari
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    TechCamp: l’estiu també serveix per continuar inventant ‘apps’
    Next Article
    Entrevista
    Josep Maria Jarque: “A l’escola inclusiva li falta una segona transició”
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Actualitat
    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    maig 21, 2025

    Actualitat
    Mor Pilar Figueras, mestra impulsora del projecte de ciutats educadores

    abril 15, 2025

    Opinió
    600 anys convivint

    febrer 18, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}