Agents dels Mossos d’Esquadra han començat a complir aquest dimarts l’ordre de la Fiscalia i han acudit a centres educatius previstos com a punt de votació del referèndum de l’1-O per identificar els seus directors i prendre’ls declaració per saber si han col·laborat amb la preparació de la votació.
Un director d’institut de la província de Tarragona, que ha preferit no donar el seu nom, ha confirmat a aquest diari la visita de dos agents dels Mossos d’Esquadra sobre les 14 h, quan encara hi havia alumnes al centre. Una altra directora d’una escola Primària, que també prefereix no identificar el seu centre, ha explicat que els agents s’hi han presentat a les 16 h. El Diari de l’Educació ha contactat amb dos centres més als quals s’ha personat la policia catalana aquest dimecres.
Els agents han lliurat als directors un document de dues fulles. La primera, l’acta policial per la qual els mossos han procedit a identificar-lo com a responsables del centre. L’acta conté així mateix un breu formulari amb les preguntes que la Fiscalia va ordenar traslladar als directors: si han rebut urnes i sobres per a l’1-O així com ordres de la Generalitat per escrit o orals per lliurar les claus del centre.
La Fiscalia insta a més als directors a donar els noms dels responsables de la Generalitat en cas que els hagin traslladat de paraula ordres per cedir les claus dels centres.
A aquestes tres preguntes, el director tarragoní ha respost que no, ja que, segons afirma, cap responsable dels serveis territorials d’Ensenyament de la Generalitat li ha requerit cap tasca relacionada amb el referèndum, ha explicat a aquest diari. Tampoc han rebut peticions d’Ensenyament en els últims dies la resta de directius de centres consultats.
Els agents també han traslladat als directors l’avís de la Fiscalia –que alguns docents veuen com una amenaça– pel qual el ministeri públic els adverteix que cedir les claus del seu centre a la Generalitat per a l’1-O “podrà ser considerat un acte de col·laboració” amb els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics, aquest últim penat amb fins a vuit anys de presó, en els quals puguin incórrer els consellers i el president de la Generalitat.
És la primera vegada que la Fiscalia apunta a funcionaris d’Ensenyament. A més de l’advertència d’incórrer en delictes penals, el fiscal assenyala que si ja han lliurat les claus, els docents “estan obligats a impedir” l’obertura del seu centre l’1-O i a denunciar davant la policia “la presència al centre de persones alienes al mateix”.
La tercera comunicació del fiscal als directors nega el que la Generalitat ha dit sempre als funcionaris, és a dir, que els empleats públics no estan en perill perquè no tenen cap paper en l’1-O. La Fiscalia indica als directors que qualsevol comunicació de la Generalitat que els eximeixi de responsabilitat en l’1-O “és rotundament falsa i sense fonament legal”.
Finalment, el fiscal també demana als directors que li traslladin qualsevol “amenaça, coacció o pressió” per cedir locals.
Ni la Fiscalia ni els Mossos han tingut a bé concretar el nombre de centres de votació per a l’1-O -que la Generalitat xifra en uns 2.000, inclosos escoles, instituts, centres cívics i centres sanitaris d’atenció primària- afectats per la instrucció del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada.
El conseller de Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, ha carregat contra l’ordre “equivocada” de la Fiscalia, tot i que ha defensat que els Mossos no tenen cap més opció que complir amb el ministeri públic. “Els Mossos fan el que han de fer i ho respectem”, ha afirmat.
El Govern promet als sindicats cobertura jurídica
El Govern ha traslladat aquest dimarts als principals sindicats que oferirà “cobertura jurídica” als treballadors públics de cara a l’1-O, encara que ha insistit, com fins ara, en què els directors d’escoles i instituts no tindran cap paper en la votació. Així ho ha explicat el portaveu del sindicat IAC, Ramon Font, a la sortida de la reunió amb UGT, CCOO i les conselleres de Governació, Meritxell Borràs, i Ensenyament, Clara Ponsatí.
Font ha explicat que entre les mesures de suport jurídic que els ha garantit el Govern es preveu “un telèfon al servei de les persones afectades”. CCOO i UGT, per la seva banda, han sortit de la reunió sense fer valoracions i s’han emplaçat a fer-les quan tinguin més respostes per part del Govern, ja que asseguren que a sis dies de l’1-O segueixen preocupats per les garanties jurídiques dels empleats públics.
Des del Govern han repetit una vegada i una altra que no utilitzaran funcionaris per a la preparació del referèndum, tot i que aquest dimarts no han volgut fer declaracions.