L’única investigació judicial a Catalunya sobre presumpta incitació a l’odi en una escola per part de professors relacionada amb el procés sobiranista continuarà oberta. El titular del jutjat d’instrucció 1 de la Seu d’Urgell ha interrogat aquest dimarts els vuit professors de tres centres de la localitat investigats per un delicte d’incitació a l’odi per, presumptament, haver fomentat l’assetjament a un fill de guàrdies civils i pels seus comentaris a classe de les càrregues policials de l’1-O, cosa que els professionals neguen.
Es tracta de quatre mestres del col·legi públic Mossèn Albert Vives i el seu director; un docent de l’escola Pau Claris i la seva directora, i la directora de l’escola La Salle.
Fonts judicials han informat que tots els docents han contestat les preguntes del jutge i el fiscal, i que després de declarar mantenen la seva condició d’investigats. Cap acusació ha demanat noves mesures sobre ells i el magistrat tampoc ha acordat noves diligències. Ara continuarà la investigació.
La causa de la Seu d’Urgell es va obrir a conseqüència d’onze denúncies de particulars, entre elles la d’una parella de guàrdies civils, pares d’un nen que assisteix a les classes d’un dels centres de la població. Aquesta família va considerar denunciable el tractament de l’1-O a classe.
No obstant això, el magistrat ha focalitzat el cas en si els professors i el director d’un dels centres educatius van incitar els alumnes a intimidar i humiliar un estudiant fill d’una agent de la Guàrdia Civil.
Segons el jutge, “podria ser” que els professors i el director del centre incitessin “de manera directa” els seus alumnes a la comissió de fets relacionats amb la discriminació, l’odi, l’hostilitat o la violència contra alguns alumnes, i en concret sobre el fill d’una guàrdia civil. Per això els ha citat a declarar com a imputats.
Els professors han rebut aquest dimarts mostres de suport de sindicats, l’Associació de Mestres Rosa Sensat i la Federació de Mares i Pares de Catalunya. També la consellera d’Ensenyament cessada, Clara Ponsatí, ha defensat els professors acusats des de Brusel·les. “La llibertat d’expressió també és educació. No tolerem assetjament judicial als mestres. No tenim por”, ha manifestat a través de Twitter.
La Comissió de Suport a l’Escola Catalana de la Seu, per la seva banda, ha recollit ja més de 80.000 signatures contra la investigació judicial d’aquests vuit professors.
A la porta del jutjat han acudit els 25 directors de les escoles La Salle de tot Catalunya per donar suport a la directora del centre de la Seu i mostrar el seu rebuig al procés judicial. “Nosaltres estem per donar classes, educar, per a treballar cada dia, per treballar per la pau, la solidaritat i la justícia i res més, perquè els alumnes siguin feliços anant a l’escola”, ha afirmat el director de la Xarxa d’ obres Educatives a La Salle Catalunya, Jordi Jover.
“La convivència a les escoles és molt bona”
El director del Mossèn Albert Vives, Isidor Alberich, va negar en declaracions a Rac1 no només les acusacions d’incitació a l’odi, sinó també que els dies després de l’1-O s’abordés la qüestió a classe. “No vam sortir al pati a fer cap manifest ni vam fer debats polítics a les aules, estem molt sorpresos”, afirma.
Alberich, que assegura que aquesta situació els “angoixa”, va insistir que els mestres no van fer “cap comentari” en la línea del que es denuncia, i que “la convivència a les nostres escoles és molt bona”.
“Nosaltres ens dediquem a fer classe, a treballar el dia a dia, a ensenyar-los valors… No ens dediquem a fer debats polítics, i a les altres escoles de la Seu tampoc”, expressava Alberich a Rac1, que sentenciava: “Prou feina tenim per dedicar-nos a aquest tema a escoles”.