Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
“Com a federació d’associacions de mares i pares d’alumnes de Catalunya que aplega més de 2.300 AMPA i prop de 500.000 famílies, la FaPaC ha cregut necessari impulsar una campanya d’aquestes característiques davant la inexistència d’una iniciativa similar per part de l’administració per fer costat al sistema educatiu públic i promocionar els seus centres educatius”, diu la federació en un comunicat.
La campanya, que just acaba d’arrencar, va acompanyada d’un vídeo, que es distribuirà entre totes les AMPA del país, amb l’objectiu de transmetre un missatge positiu de l’escola pública i promoure els seus valors que fan que sigui la millor opció per matricular els infants de cara el curs vinent. “S’ha apostat per un vídeo senzill -explica l’entitat-, on apareixen uns nens camí de l’escola, que vol posar en valor aspectes com la proximitat i participació, l’organització i funcionament democràtics, la diversitat i inclusió, o la comunitat i creació de xarxes”.
Durant l’acte de dimarts es va fer lectura d’un manifest en defensa de l’escola pública. “No podem quedar-nos indiferents davant dels anuncis publicitaris de l’escola concertada en espais públics que paguem entre totes”, ha alertat la presidenta de la FaPaC, Belén Tascón. “És a la pública on les famílies tenim garanties, on les famílies sabem quines normes s’apliquen, on podem tenir confiança en els mestres i professors”.
Per la seva banda, la vicepresidenta de la federació, Xènia Amorós, ha recordat la necessitat de no caure en la trampa de triar escola. “Sabem que aquesta tria ens divideix. No volem haver d’entrar en competició per enfrontar escoles i determinar que una és millor que l’altra. Sabem que l’escola pública, tota, és de qualitat i així volem que segueixi sent”.
Pel que fa al període de preinscripció que s’obrirà en unes setmanes, Tascón ha subratllat que “estem preparats per estar vigilants a pràctiques que ens portin a tancaments de línies de l’escola pública mentre l’escola concertada en guanya amb el pas dels anys”.
El manifest ha servit per fer un repàs dels darrers atacs i lluites portades a terme per la federació durant els darrers mesos. S’ha fet una crítica contundent a la renovació dels 1.956 concerts educatius, incloent les escoles que segreguen per sexe. D’altra banda, s’ha reivindicat recuperar la democràcia i participació als centres eliminades per la LOMCE que ha introduït unes proves externes i estandaritzades rebutjades un curs més per la FaPaC perquè “obren la porta a la privatització i mercantilització de l’educació”.
Durant els parlaments, també s’han reclamat espais educatius lliure d’exèrcits i d’armes, i s’ha reivindicat el dret a una formació afectivo-sexual que ensenyi en la diversitat sense discriminació de cap tipus. La defensa de la immersió lingüística i del model d’escola catalana també ha estat present així com el suport al professorat davant les acusacions d’adoctrinament. Finalment, s’ha recordat la lluita contra el decret de menjador portada a terme per la federació perquè sigui reconegut com un servei públic emmarcat en el dret a l’educació, i s’ha fet una defensa d’una escola inclusiva de veritat, amb recursos i on la diferència sigui un valor positiu en l’aprenentatge.
L’acte l’ha conduït Roger Palà, periodista del diari Crític, i ha comptat amb la intervenció de Dan Crosas, pare de l’AFA Escola Baldiri Reixac, Rosa Cañadell, exportaveu d’USTEC-STEs, Mònica Glaenzel, actriu i mare d’escola pública, Empar Moliner, escriptora i mare d’escola pública. Les actuacions de Lídia Pujol i del grup musical Xiula han posat el punt i final a la presentació de la campanya.