Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Un manifest per dissenyar el món digital que volem

    Pilar Lleonart, Gretel Vila, Núria Comas i Marçal Farrémaig 12, 20185 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    837566856
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    elenabs

    Ens han agradat el to inclusiu i transformador de Colectic (abans coneguts com TEB Raval). Sobretot la capacitat de crear espais d’aprenentatge de les tecnologies vinculades a un propòsit, combinant-les com eines de transformació social. En aquest sentit, és inspirador revisar la Guia d’Alfabetització Digital Crítica (Col·lectiu Ondula) i compartim la crida a crear una cultura digital crítica i comprensiva amb el context que ens envolta. Això vol dir aprendre a fer servir les noves eines més enllà de la seva part instrumental. La tecnologia mai no és neutra, i aquí topem amb la gran pregunta: “per a què” o “per a què ho volem”. Perquè com diu el manifest digital de Die Spektrum i el seu manifest Contra el Ciutadans programats, fins i tot les societats pluralistes poden arribar a ser leviatans digitals.

    De la mà de TricLab hem vist la importància de disposar de metodologies per educar-nos sobre com comunicar en entorns digitals. I en aquest sentit, com que la xarxa està inundada de trolls i discursos d’odi, recuperem també el Manifest per la Comunicació no Hostil, on ens recorden que allò virtual també és real, que les discussions han de ser des de el respecte o que de vegades el silenci també és una opció. I a voltes, la millor forma de comunicar.

    I com no, ens encanta l’aprenentatge dinàmic i transmèdia i que entenem que s’hauria de reflectir en les escoles i els sistemes educatius al complet. Així de clar ho veuen els signants del manifest 15, molt enfocats a l’aprenentatge en evolució. També volem destacar l’experiència de Wyred, un projecte amb finançament europeu en què els propis infants i joves participen en la redacció dels propis drets digitals, convidant-los a seure a la taula dels experts. Ens ha cridat l’atenció també Heutagogia, present sobretot en l’aprenentatge online, on l’aprenentatge és el centre i el propi ritme i la curiositat són el motor. Combinat amb les eines per generar continguts per part dels propis alumnes permet formar en l’adaptabilitat a un futur incert més que en els continguts caducs.

    I per últim, volíem incorporar una mirada més filosòfica. Entre el desenvolupament tecnològic hem trobat bones traces de reflexió humanista i de debats ètics. Per exemple, de la mà de L’Instituto ITED ens confirma que ser digitals és pensar més que mai en les persones i en el seu potencial. O dels amics de Time Well Spent, on enlloc de parlar d’addicció, el que volen és que recuperem l’autonomia i la decisió sobre quin temps dediquem a què i on posem la nostra atenció. En certa manera, un cop sabem que les pantalles estan dissenyades per cridar-nos l’atenció constantment. Com a antídot a aquesta “crisi d’atenció” creen un moviment per alinear la capacitat tecnològica amb els interessos i les necessitats humanes.

    Amb tot això i seguint de prop l’actualitat digital en la premsa, hem posat les primeres pedres (ni les úniques ni les millors) per aquest debat que trobem tan urgent com necessari al voltant de l’humanisme digital. I estem disposats a deconstruir-lo en qualsevol moment, igual que van fer els de ConventMaker en bona companyia amb el Manifest Maker.  Perquè no volem presentar una solució màgica, el que volem és plantar llavors per al debat.

    Un manifest a la teva mida

    El manifest per una cultura digital és una declaració feta des de la fascinació pel que les tecnologies poden ser, des d’una mirada integral, crítica, positiva i propositiva. La perspectiva és àmpliament social, més enllà dels entorns estrictament educatius. Així, presentem 10 principis o eixos que ens han semblat importants, abordant temes des de drets humans a cultura digital, passant per dades obertes i la responsabilitat de les empreses tecnològiques. La voluntat és aportar una altra mirada, més amplia, més interelacionada sobre el fenomen digital, i els efectes sobre les nostres vides individuals i col·lectives. Per això, cada punt és en realitat un eix, una preocupació o un tema que creiem important dins d’aquest univers de la digitalitat.

    El nostre somni és que aquest manifest estigui viu, sigui dinàmic i adaptable. Igual que internet. Perquè aquest no és el “nostre” manifest. És la versió 0, una proposta beta que volem oferir-vos perquè en parlem, perquè la debatem, perquè la millorem i la refinem entre tots. Que el fem evolucionar segons apareixen nous reptes i necessitats. També ens encantaria veure com us l’apropieu i la discutiu als vostres centres, les vostres llars, les vostres famílies o els vostres clubs esportius. Insistim: el que volem és que se’n parli, és que debatem, que reflexionem, però sobretot, que ens apropiem del nostre present per construir el futur.

    Aquí està la qüestió: quedar-nos com a consumidors passius o reivindicar la ciutadania digital, amb el dret a participar i transformar la societat, aprofitant les eines que tenim a l’abast per aprendre i construir plegats un futur més digital, inclusiu, responsable i on les oportunitats superin els riscos. Comencem? Us esperem el dia 16 a l’Ateneu Barcelonès, entrada lliure!

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Recerkids, o quan fer ciència no vol dir només aprendre ciència
    Next Article
    Entrevista
    “La innovació també és entrar amb ganes i passió a classe”
    Pilar Lleonart, Gretel Vila, Núria Comas i Marçal Farré

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}