Representants dels sindicats l’USTEC-STEs, CGT-Ensenyament i ASPEPC-SPS han convocat una roda de premsa conjunta aquesta tarda per informar sobre la convocatòria de vaga a tot el personal de la xarxa d’ensenyament públic pel dijous 29 de novembre. En essència, el que demanen és tornar a les condicions laborals que tenien abans de la crisi (és a dir, tornar a les 23 hores lectives a primària i 18 a secundària; una reducció de les ràtios fins un màxim de 22 alumnes a primària i 27 a secundària; o recuperar les pagues extres i el primer sexenni de sis anys i no de nou; entre altres mesures) així com un increment substancial del pressupost destinat a educació, que segons asseguren actualment és del 2,04% del PIB català, quan la LEC estableix que s’ha de situar en el 6%. Els altres dos sindicats amb una presència important entre els docents de la pública, CCOO i UGT, no s’han sumat de moment a la convocatòria.
“Exigim un creixement expansiu i sostingut del pressupost d’Ensenyament, portem cinc anys de creixement i persisteixen les retallades, això és un desastre que la societat no es pot permetre”, ha explicat Ramon Font, portaveu de l’USTEC-STEs, el qual ha quantificat en uns 5.500 milions d’euros el que seria el “mínim acceptable” per Ensenyament en els pressupostos que la Generalitat ha de presentar per l’any 2019. Una eventual pròrroga pressupostària “no seria excusa” per no acceptar aquestes reivindicacions, ha precisat el portaveu de CGT-Ensenyament, Pedro Mercader, ja que “les partides existeixen i es poden ampliar i quan han fet falta diners han sortit”.
Ramon Font ha precisat que “no estem demanant impossibles: recuperar l’horari lectiu anterior a les retallades implica incorporar 3.400 docents més, això són 136 milions d’euros en un any, però com s’aplicaria només el darrer trimestre de 2019 [primer del curs 2019/20] això serien 45 milions d’euros”. Totes les reivindicacions són irrenunciables, segons els portaveus sindicals, però aquesta és la primera que figura a la llista i l’única del comunicat distribuït pels sindicats on s’utilitza aquest qualificatiu. “Sense aquesta ja no cal ni asseure’s a negociar amb el departament”, ha puntualitzat Font.
Els portaveus sindicals han subratllat també que algunes de les seves peticions no tenen cap cost associat, com el retorn a l’horari de permanència (guàrdies) als instituts que hi havia abans que la consellera Rigau els passés de 3 a 6 hores setmanals, o la retirada del decret de plantilles i amb aquest la capacitat dels directors de crear places perfilades. “No estem demanant cap millora, només estem demanant tornar allà on érem l’any 2010, se suposava que les retallades eren una mesura extraordinària, però el departament les ha convertit en una mesura estructural”, ha dit Xavier Massó, president del sindicat de professors de secundària ASPEPC-SPS.
I un altre aspecte en el qual han volgut posar l’accent és, en paraules de Font, que “totes les reivindicacions van associades a la qualitat de l’ensenyament públic”, molt deteriorat en els darrers anys a causa d’aquestes retallades que han comportat que cada ensenyant tingui més alumnes, més hores lectives i menys hores per preparar-les. “Ni aconseguint tot això que demanem ens aproparíem, ni de lluny, al 6% del PIB que diu la LEC”, ha comentat Pedro Mercader. “Com ens podem comparar amb Finlàndia si només destinem el 2% de la riquesa del país a educació?”, s’ha preguntat Font.
El decàleg reivindicatiu
Tots tres portaveus han coincidit que, si no s’atenen aquestes demandes, i en funció de la resposta dels docents, es faran més mobilitzacions al llarg del curs. Aquests són les 10 punts que plantegen aquests sindicats per a la vaga del 29 de novembre.
1.- Restabliment de l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal (23 a Primària i 18 a Secundària) d’aplicació al curs 2019/20 com a reivindicació irrenunciable.
2.- Retorn a l’horari de permanència del professorat de Secundària (24h.)
3.- Reducció de les ràtios: màxim de 22 a Primària i 27 a Secundària (o inferior per garantir que no hi hagi tancaments de grups) el curs 2019/20 i de 20 a Primària i 25 a Secundària el curs 2020/21.
4.- Conversió dels terços de jornada en mitges jornades.
5.- Increment del personal de suport a la docència per atendre la diversitat.
6.- Retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys.
7.- Recuperació de poder adquisitiu: Calendari de retorn de les pagues extres del 2013 i 2014; retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys.
8.- Consolidació del lloc de treball del personal interí; canvi del model d’oposicions.
9.- Manteniment de la Formació Professional pública i a Ensenyament.
10.- Retirada del Decret de Plantilles (39/2014).