Aquest matí les universitats catalanes han celebrat els actes d’inauguració del curs. I aquesta tarda, al Paranimf de la Universitat de Barcelona, s’hi han trobat els vuit rectors de les universitats públiques per celebrar un “acte de denúncia per la manca de recursos de les universitats públiques catalanes”. Hi han intervingut el rector de la UB i president de torn de l’ACUP, Joan Elias, i la rectora de la Universitat Rovira i Virgili, María José Figueras.
En l’acte s’ha fet públic el manifest consensuat entre les vuit universitats, en el qual es reclama “una acció immediata dels poders públics i del Govern de la Generalitat de Catalunya per situar les universitats i la recerca científica com a prioritat estratègica de país”. Recorden que les universitats i centres de recerca públics “seixanta mil llocs de treball directe i un 1,7% del PIB català, i constitueixen un node essencial de recerca i transferència local i internacional”, i que la falta de finançament està estrangulant aquest “nucli essencial pel manteniment i progrés de la societat”.
Entre altres mesures, els vuit rectors demanen a la Generalitat que posi en marxa un “pla de xoc per a la millora del finançament de les universitats públiques pel període 2020-2022, amb l’objectiu de garantir el funcionament ordinari de les activitats acadèmiques i la qualitat universitària, sobretot en els àmbits de la docència i la recerca”. En concret, demanen que l’any 2020 la xifra de finançament de la Generalitat torni al nivell de 2010 (900 milions d’euros) i que l’any 2022 s’arribi als 1.300 milions. Actualment, amb els pressupostos prorrogats de 2017, aquesta xifra és de 766 milions i, segons va explicar fa unes setmanes Joan Elias en una trobada amb periodistes, el tam-tam que els arriba és que no hi ha intenció de moure-la en els nous pressupostos del Govern.
A banda d’això, en el manifest que s’ha llegit aquesta tarda, els rectors demanen igualment que s’aprovi un pla d’inversions de la Generalitat “per fer front a la renovació i actualització de les infraestructures i equipaments docents i de recerca pel període 2020-2022, valorat en una inversió de 100 milions d’euros anuals”, que també es posi en marxa un altre pla de xoc per estabilitzar les plantilles i reduir l’interinatge i precarietat de molts professors universitaris (els falsos associats); i que també es redueixin progressivament les taxes i preus universitaris que aplica la Generalitat des de l’any 2011, “fins a assolir una reducció aproximada del 30%”.
“La nostra supervivència està en joc per la falta de finançament. Volem compromisos ferms, no paraules. Només reclamem el necessari per desenvolupar correctament la nostra missió”, ha dit Joan Elias en el seu parlament.