Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Actualitat
    ‘Barnahus’, un canvi radical de model contra la xacra de l’abús sexual infantil

    Víctor Sauranovembre 5, 20206 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Una de les habitacions de la 'Barnahus' de Tarragona
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    “L’abús sexual és el pitjor que li pot passar a un nen, perquè tu de petit pots comprendre moltes coses, però l’abús sexual no el pots entendre, no saps què t’està passant i no comences veure que allò que t’ha passat no és normal fins que ets més gran. L’abús fa molt de mal a la persona que el pateix, i per això és tan important en primer lloc fer prevenció, però també detectar-lo el més aviat possible, fer justícia el més aviat possible i reparar el mal el més aviat possible, d’aquí la importància que treballéssim conjuntament”.

    Així s’explica Ester Cabanes, directora general de la DGAIA (la direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència), que coordina des de fa dos anys un equip de treball interdepartamental per millorar tots aquests procediments relacionats amb aquest infern invisible, que en els darrers anys ha aflorat a partir de denúncies per agressions que van tenir lloc en el passat a centres educatius de titularitat religiosa (la major part), però que, de fet, es produeixen sobretot en l’àmbit domèstic. “En un 90% els casos que ens arriben són intrafamiliars, l’agressor acostuma a ser algú de l’entorn familiar de la víctima”, afirma Cabanes.

    El nou model que es va començar a gestar fa dos anys s’ha traduït, per ara, en la primera Barnahus catalana (i, de fet, la primera a tot l’Estat): un centre amb aspecte de ludoteca, sobretot pel que fa al mobiliari de les diverses habitacions, situat a Tarragona, en el qual un equip pluridisciplinar (un tàndem format per un treballador social i un psicòleg) rep a la presumpta víctima de l’abús i la seva família, i fa tot el treball que cal fer per conèixer el seu cas a fons. Entre altres coses, allà s’hi fa també el que es coneix com a prova preconstituïda, que és la declaració judicial del menor a partir d’una xerrada amb un tècnic especialitzat del Departament de Justícia que va introduint les preguntes que volen formular el jutge, el fiscal i els advocats.

    La Barnahus estalvia a la víctima el que en termes clàssics seria un interrogatori, igual que li estalvia el llarg i penós recorregut per diverses instàncies d’aspecte hostil (com són els jutjats, comissaria, hospital, serveis socials…), ja que són aquests altres professionals (policies, funcionaris de justícia, psicòlegs clínics) els qui es desplacen a “la caseta”, com l’anomena Cabanes, i el mateix fan totes aquelles persones que envolten la vida del menor i poden ajudar a conèixer-lo millor. “Els nens no arriben tots sols a la DGAIA –recorda Cabanes–, hi arriben per mitjà dels mestres, els pediatres, les infermeres, el monitor del lleure, l’educador del centre obert…”

    El dia de la inauguració, amb els consellers Bargalló i El Homrani, amb les responsables de la DGAIA Georgina Oliva i Ester Cabanes (a la dreta) | Foto: Dept. de Treball

     

    En aquesta gestació hi han participat cinc Departaments de la Generalitat (Treball, Afers Socials i Famílies, del qual penja la DGAIA, que ha liderat el projecte, amb Educació, Salut, Justícia i Interior), i ha comptat amb la col·laboració de l’ONG Save the Children, que de fet és la que venia promovent feia temps aquest model, que funciona amb èxit des de fa una vintena d’anys als països nòrdics. També ha comptat amb el suport de la Fundació “la Caixa”, la qual ha promogut un cicle de conferències, taules de diàleg i tallers al llarg de l’últim any del qual ha sorgit un informe, Cap a la Barnahus, on es recullen les principals idees i propostes de millora que han sorgit d’aquest cicle.

    74 casos en mig any al Camp de Tarragona

    En realitat, Barnahus és el nom islandès, l’oficial ara mateix és “Unitat integrada d’atenció a infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals”. I té una part visible, que és la caseta i els seus professionals, i “una altra que hi ha al darrere, que és una comissió que tenim a Tarragona en la qual hi ha representants de tots aquests departaments, i a més hi ha una magistrada, una fiscal i un membre de l’Institut de Medicina Legal i Forense, aquest grup és el que fa que la unitat tiri endavant i que tots seguim la mateixa línia”, comenta la directora general.

    La dada –esgarrifosa– és que per la Barnahus hi han passat ja 74 infants i adolescents des de l’abril. Formalment les instal·lacions es van inaugurar a finals de juliol, però, en el context del confinament i el risc d’increment d’aquests casos, la unitat ja va començar a operar uns mesos abans. 74 casos, tenint en compte que aquesta unitat només dona servei als que tenen lloc al Camp de Tarragona, dels quals la meitat són infants i l’altra meitat adolescents, i dels quals hi ha moltes més nenes (52) que nens (22).

    Per Cabanes, aquest desequilibri té una explicació: “Un abús sexual és un procés de seducció, i que no és d’un dia per l’altre. «Vine aquí, jo t’estimaré com ningú t’estima, ets la meva princesa…», això és el que fa que sigui molt més complicat de descobrir que, per exemple, una agressió física. Però és que a més, en el cas dels nois encara és més difícil, no només perquè els costa més d’admetre que han estat abusats sexualment, sinó perquè apareix el sentiment de culpa i de dubtes sobre la identitat sexual, «em titllaran d’homosexual i diran que és culpa meva»”. Pràcticament el 100% dels abusadors sexuals de menors són homes.

    Què pot fer l’escola?

    El treball de coordinació interdepartamental ha de servir no només per tractar els casos amb més humanitat quan arriben, sinó també per millorar la detecció i la prevenció. En aquest punt hi té un paper important l’escola, i d’aquí que s’està treballant en dues línies: donar eines als mestres i tutors perquè tinguin més capacitat d’identificar els símptomes d’un possible cas d’abús sexual, ja que l’experiència diu que en la major part de casos la sorpresa és majúscula fins i tot pels qui coneixen l’infant i la seva família, i analitzar com aquesta temàtica pot arribar a les aules. “És un fet tan horrorós que no tothom està disposat a parlar-ne”, diu Cabanes.

    Encara hauran de passar uns mesos, potser un any, perquè aquest model es pugui estendre a la resta del país, ja que abans els seus estàndards han de ser avaluats i aprovats per Promise, una organització d’Estats europeus que aposten aquest model d’abordatge, i al qual s’hi ha sumat Catalunya, per ara en període de prova. Paral·lelament, l’agència pública Ivàlua està també avaluant el procediment i l’impacte de la unitat. Un cop se superin aquests exàmens, la previsió és que es creï una unitat integral a cadascun dels territoris en què es divideix la DGAIA, que són Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre, Lleida, Girona, Barcelona ciutat, Barcelona metropolitana i Barcelona comarques, si bé, segons comenta la directora general, “aquí la implementació serà més ràpida, ja que la coordinació ja l’estem construint ara en tots aquests territoris”.

    Altres estances de la unitat | Fotos: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Però de què ens estranyem?
    Next Article
    Actualitat
    Prioritats sobre el debat dels horaris educatius
    Víctor Saura
    • X (Twitter)

    Periodista i professor de secundària. Exdirector del Diari de l'Educació i secretari de la Fundació Periodisme Plural. Autor de 'Aquest confús i desigual món explicat als joves' (Octaedro)

    Related Posts

    Opinió
    Greus fets de violència sexual cap a una menor d’edat sota la guarda de l’administració

    maig 14, 2025

    Anàlisi
    Nostàlgia pels estius dels noranta a l’adolescència

    maig 6, 2025

    Opinió
    ‘Adolescence’ posa el focus en el malestar juvenil: educar en valors democràtics per revertir-lo

    abril 23, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}