Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Un procés de transformació que no fem sols

    Redacciómaig 29, 20194 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Activitat de construcció de la visió del centre amb alumnes de 1r d'ESO
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Activitat de construcció de la visió del centre amb alumnes de 1r d’ESO | Institut Matadepera

    L’Institut Matadepera és un centre d’ensenyament secundari amb més de vint cursos d’història. Ara fa uns quatre anys, després d’un llarg procés de reflexió interna i malgrat que es partia d’un centre que consideràvem prou ben organitzat i consolidat i amb bons resultats, es va iniciar un procés de transformació que buscava un centre més inclusiu, amb pràctiques més basades en l’evidència científica, amb aprenentatges més profunds i que potenciés equilibradament els referits al Saber ser, al Saber conviure i al Saber fer, que ens quedaven sovint massa amagats rere els del Saber conèixer.

    Aquest camí, com tots els que es recorren en un àmbit com l’educatiu on la cooperació és tan necessària, no el podíem fer sols. De fet, sols no podíem ni començar-lo. Ja feia temps que demanàvem suport a companyes i companys d’altres centres que ens ajudessin a fer la reflexió que ens calia. Tan sols començar el procés de transformació, per exemple, vam demanar d’integrar-nos a les xarxes de centres de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB per trobar espais de reflexió i aprofundiment amb centres en situacions similars a la nostra.

    En el moment d’inici del procés de transformació, va sorgir la proposta del programa Escola Nova 21 com a aliança per a un sistema educatiu avançat, que promovia la transformació dels centres en la línia que tot just acabàvem d’encetar. El nostre centre va tenir pocs dubtes que volia formar part d’aquesta aliança. Buscàvem seguir aprenent entre iguals i una fonamentació teòrica i científica al procés de transformació. Quasi 500 centres de Catalunya van pensar el mateix. Per sort, a més, vam ser escollits com un dels 30 centres de la Mostra representativa que havia de rebre un suport més intensiu. Aquest fet ens ha donat una empenta extra de gran valor en aquest procés, que era tan incipient i ens ha aportat coses tan diverses que, encara ara, quan el programa està a punt de tancar, se’ns fa difícil de ser-ne del tot conscients. Segur que ens ha donat inspiració, exemples a tenir en compte (com el de les escoles impulsores del programa, que han estat un exemple de generositat), coneixement científic (i amb això, ordre i una estructura coherent del procés) i motivació per seguir endavant. També creiem que ens ha ajudat en millorar l’acceptació social del canvi que començàvem: ha normalitzat i fet pública la reflexió profunda i fonamentada sobre l’educació.

    Activitat de construcció de la visió del centre amb famílies | Institut Matadepera

    Gràcies, entre altres factors, a tot això, el centre està canviant. Ja ho han començat a fer l’estructura organitzativa dels equips de treball, els horaris de l’alumnat, alguns espais, el plantejament i el funcionament de les activitats, l’estructura de les aules, el grau d’obertura a les famílies i, sobretot el grau de reflexió de tota la comunitat educativa sobre com ha de ser l’escola que volem.

    És molt interessant constatar que aquesta ajuda tan útil s’ha basat en bona part en el suport de l’equip de facilitadors del programa. Que des d’un respecte exquisit a la nostra tasca, amb empatia i gran capacitat per motivar-nos ens han acompanyat per regular i ajudar-nos a dirigir el canvi.

    Al costat d’aquestes facilitacions, els espais de formació i aprenentatge continu, que ja consideràvem fonamentals per al centre, han estat grans oportunitats de creixement col·lectiu. Hem après a partir de l’observació de la realitat de les aules: les del propi centre i amb visites i residències a les escoles impulsores. Ha estat una experiència rica i de gran impacte. Al seu costat les formacions d’estiu, les formacions en centre i les jornades de treball s’han dissenyat sempre donant gran importància a la col·laboració entre els aprenents, a la construcció col·lectiva de coneixement, a la pràctica i també, i aquesta ha estat una de les claus, a les emocions. Ha estat un procés d’aprenentatge en el què hem posat en valor el plaer d’aprendre i d’ajudar a aprendre.

    El programa EN 21 està a punt d’acabar. El nostre procés de canvi, no. Ni de bon tros. Però ens deixa amb el regal d’eines per seguir aquest procés de transformació i reflexió, amb una visió de futur més clara i  compartida, un full de ruta a seguir en els propers anys i una sèrie de recursos organitzatius per facilitar els processos de canvi i millora contínua i la construcció de coneixement. I no només això, ens deixa amb una xarxa enorme de centres que viuen processos similars al nostre i que estem convençuts que mai més caminarem sols.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Escola Nova 21 opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    La ‘síndrome del docent cremat’ serà considerada malaltia laboral
    Next Article
    Opinió
    El Baobab arrela el lleure educatiu de base associativa als barris perifèrics
    Redacció

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}