Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Tinc dos anys i estic cansat

    Aina Cabau Vallverdú

    Cabòries d’un substitut inestable

    Víctor Saura

    L’evidència científica no arriba a un consens sobre els efectes de les pantalles en la salut mental dels infants i adolescents

    Ares Biescas (Verificat)

    D’etiquetes i diagnòstics  

    Ferran Casadó i Anna Escobar

    Allau de crítiques al reportatge de TV3 sobre l’escola inclusiva

    Redacció
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » L’educació emocional a les aules: la clau pel desenvolupament complet i benestar dels infants  

    Opinió
    L’educació emocional a les aules: la clau pel desenvolupament complet i benestar dels infants  

    "L’educació emocional no ha de quedar en mans de la voluntat individual de cada docent o centre educatiu, sinó que ha de formar part del currículum de manera estructurada i accessible per a tot l’alumnat"
    Sònia Méndezmarç 18, 20254 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    L’educació emocional no és una moda, és una imperiosa necessitat. Una necessitat que cal que s’implementi amb la importància que requereix a les nostres escoles per poder garantir una base sòlida de coneixement que proporcioni als infants un futur basat en les cures i el benestar cap a les persones.

    Les nostres escoles ofereixen un recorregut de coneixement en moltes àrees diferents: la lingüística, la matemàtica, l’esportiva, la musical… però ometen el coneixement emocional, aquell que lliga l’intel·lecte amb com ens sentim i com ens relacionem amb els altres. Aquest, curiosament, és desplaçat a una esfera exclusivament individual.

    Entendre que la intel·ligència emocional és quelcom individual, innata i que no es pot treballar suposa assumir que la persona no té opcions de millorar el seu benestar, la seva manera de comunicar-se o la seva capacitat de gestionar els conflictes. Suposa també condemnar a la persona a aprendre a moure’s pel món de forma autònoma, sense cap acompanyament ni indicacions per escollir la millor estratègia.

    Aquesta premissa ens porta al fet que cada persona hagi de treballar el seu propi benestar amb les poques eines que pugui obtenir del seu entorn, cosa que comporta dues conseqüències importants. D’una banda, l’infant es veurà obligat a aprendre a partir de l’assaig i error per esbrinar què li funciona i què no, tant pel que fa a la seva pròpia regulació emocional com en les relacions amb els companys i en el tracte amb els adults. D’altra banda, el fet de dependre únicament de les eines que tingui al seu abast contribueix a augmentar les desigualtats ja existents en l’accés a la cura de la salut mental, fent que el coneixement i la gestió emocional estiguin condicionats pel context social, educatiu i econòmic de cada infant, en lloc de garantir un ensenyament de qualitat universal.

    Per tant, és innegable que l’educació emocional està guanyant protagonisme. Tot i així, encara no s’ha establert una base sòlida de coneixement a nivell general. Actualment, només alguns docents compromesos amb el canvi i la transformació social són els que decideixen formar-se pel seu compte per oferir als infants una educació emocional que el sistema educatiu, de moment, no garanteix.

    Això, però, provoca que l’educació emocional es desenvolupi de manera dispersa i desorganitzada, com si fos un conjunt d’iniciatives aïllades que neixen de la bona voluntat, però sense una direcció clara, coherència ni estratègia definida. Tot i que es duen a terme nombroses activitats per fomentar l’autoconeixement i les habilitats socials, aquestes són puntuals i esporàdiques, depenent exclusivament de la visió estratègica de cada centre educatiu.  

    És imprescindible implementar l’educació emocional de manera planificada i estratègica

    El fet de supeditar l’aprenentatge i la reflexió sobre la pròpia identitat als valors i creences del docent o de l’equip directiu és preocupant. El que hauria de ser un coneixement tècnic sobre psicologia i benestar pot acabar confonent-se amb una classe d’ètica i valors, malgrat que aquests són subjectius i varien segons cada persona.

    Per això, és imprescindible implementar l’educació emocional de manera planificada i estratègica. Cal que el personal docent disposi d’eines clares i estructurades per guiar els alumnes a través d’exercicis pràctics i recursos que fomentin l’autoestima, l’autoconeixement, l’empatia, la comunicació i la gestió de conflictes, assegurant així un aprenentatge sòlid i equitatiu per a tot l’alumnat.

    Eines com El Viatge d’en Berna ofereixen un suport pedagògic estructurat per incorporar l’educació emocional a les aules. Seguint un enfocament similar al de les matèries tradicionals, aquest recurs proporciona als docents una metodologia clara que facilita el desenvolupament de la intel·ligència emocional i el pensament crític dels infants, garantint així un aprenentatge més efectiu i coherent.

    L’educació emocional no ha de quedar en mans de la voluntat individual de cada docent o centre educatiu, sinó que ha de formar part del currículum de manera estructurada i accessible per a tot l’alumnat. Incorporar-la de manera efectiva contribuiria no només al benestar personal dels infants, sinó també a la construcció d’una societat més empàtica, cohesionada i capaç de gestionar els seus conflictes de manera saludable. Apostar per una educació emocional de qualitat és, en última instància, una aposta per un futur més just i equitatiu per a tothom.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Benestar benestar infantil Benestar socioemocional educació emocional infància opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Si un dia la ultradreta governa l’educació
    Next Article
    Opinió
    La pobresa infantil, principal repte de l’emergència educativa a Catalunya
    Sònia Méndez

    Mediadora familiar, laboral i comunitària i autora del quadern d’educació emocional El Viatge d’en Berna. Dedicada desde 2016 a l’educació emocional i a promoure el creixement professional i personal, treballa per reivindicar la importància d’educar les competències emocionals

    Related Posts

    Entrevista
    Marino Pérez: “No hi ha el gen de la depressió, el gen de l’esquizofrènia o el gen de l’ansietat”

    juliol 1, 2025

    Opinió
    D’etiquetes i diagnòstics  

    juny 30, 2025

    Opinió
    Tancar la bretxa entre l’aula i acadèmia

    juny 27, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}