Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    Javier González: “L’Associació Escola Benaiges continua gràcies al suport de la gent”

    Ana Basanta

    Reminiscència i complicitat passiva

    Guille de las Heras

    La mentoria a secundària com a eina per lluitar contra l’abandonament escolar

    Ana Basanta

    Pacte nacional per la llengua i educació

    Xavier Besalú
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Educació, per a què?

    El debat sobre l’actual crisi educativa se situa, bàsicament, en l’àmbit de les metodologies i els recursos associats, la qual cosa significa partir de la renúncia i la impossibilitat de detectar l’origen del problema al qual es pretén donar resposta.
    David Mingorance Lópezabril 9, 20255 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    | Freepik
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    L’any 2010, l’OCDE va publicar La naturalesa de l’aprenentatge, un resum de les línies mestres de l’actual paradigma educatiu que ens assenyala que «la ràpida evolució de les tecnologies, juntament amb una situació de canvis que cada vegada es produeixen amb més rapidesa, tenen efectes de gran abast [i que, per tant, ] els estudiants haurien d’arribar a ser aprenents autodirigits i estar disposats a aprendre contínuament, principalment perquè s’estan preparant per a feines que encara no existeixen, per a l’ús de tecnologies que encara no s’han inventat i per a la resolució de problemes que encara no es reconeixen com a tals».

    Si visitem la secció del currículum d’educació primària al web del Gencat, podrem comprovar com la Generalitat de Catalunya es pren al peu de la lletra les directrius educatives de l’OCDE quan afirma que «l’educació primària ha de preparar els alumnes per donar respostes innovadores en una societat canviant i en evolució constant». Segons aquesta perspectiva, el propòsit de l’educació no és altra cosa que preparar els alumnes per a uns canvis dels quals només sabem que seran ràpids, continus i incerts.

    Veiem, doncs, com el paradigma educatiu contemporani concep l’educació com un mitjà merament adaptatiu. El següent fragment de La naturalesa de l’aprenentatge deixa poc lloc a dubtes: “Molts acadèmics coincideixen que l’objectiu últim de l’aprenentatge i de l’ensenyament associat en diferents matèries és adquirir expertesa adaptable, és a dir, capacitat d’aplicar el coneixement i les habilitats apreses a situacions diverses amb flexibilitat i creativitat”.

    El paradigma educatiu contemporani concep l’educació com un mitjà merament adaptatiu

    Però és aquest fi adaptatiu el motiu d’existència de l’escola pública? Si mirem enrere podrem comprovar com els sistemes educatius moderns i, per tant, la institució de l’escola pública, tenen el seu origen en els ideals de la Il·lustració, un moviment antidespòstic que Kant defineix com «l’alliberació de l’home de la seva culpable incapacitat», fent referència a la incapacitat de servir-se de la seua intel·ligència sense la tutela d’algú altre.

    La Il·lustració no només va suposar un retorn al platonisme en el sentit que va rescatar la figura del rei filòsof, sinó que, a més a més, va dibuixar l’entramat institucional que havia de fer possible el seu govern, això és, el govern de la veritat, la justícia i la bellesa. L’accés a la veritat, però, necessitava una institució que pogués transmetre uns coneixements teòrics que, en transcendir el com (la tekhné) per donar resposta al què i al perquè (l’episteme), no es podien aprendre en el mer esdevenir pràctic de la vida en comunitat. I aquesta institució és, efectivament, l’escola pública, la qual hereta el tarannà acadèmic de l’Acadèmia de Plató o el Liceu d’Aristòtil i li afegeix un tret d’una importància innegable: la condició de pública. Podem definir l’escola pública, per tant, com a institució acadèmica que té com a propòsit il·luminar la comprensió de la realitat a tots els individus de la societat amb el fi últim que, servint-se de la raó per si mateixos, puguin esdevenir lliures.

    L’escola pública va néixer amb la intenció de proporcionar una educació emancipadora

    Veiem, doncs, com a diferència de l’educació merament adaptativa que proposa l’OCDE, l’escola pública va néixer amb la intenció de proporcionar una educació emancipadora. En aquest sentit, podem afirmar que l’ideal d’escola contemporània, teleològicament parlant, està més prop de sistemes educatius primitius com l’agogé espartana que de l’ideal d’escola pública. Si l’agogé tenia com a objectiu principal proporcionar formació militar per salvaguardar i «purificar» la pàtria, l’escola contemporània té com a finalitat cultivar l’expertesa adaptable per salvaguardar el règim neoliberal. Si en el primer cas es buscava adaptar l’individu a un cosmos profundament estàtic, en el segon es pretén adaptar-lo a un cosmos profundament dinàmic. No obstant això, en qualsevol cas, estem parlant d’una educació merament adaptativa que perpetua la minoria d’edat kantiana i cancel·la qualsevol possibilitat de llibertat, això és, en l’àmbit individual, la possibilitat de ser quelcom més que un (quasi)perfecte reflex d’un cúmul de circumstàncies no escollides i, en l’àmbit col·lectiu, la possibilitat d’imaginar i construir un món raonablement més desitjable.

    L’escola contemporània no és, en definitiva, el resultat d’un mer canvi metodològic, sinó d’un canvi molt més profund que atempta contra l’eidos «escola pública». Clar i ras, no estem assistint a una simple revolució metodològica, sinó a una gradual demolició d’una institució que és, sense cap mena de dubte, una de les conquestes més importants de la classe obrera.  

    Deia Kafka que viure és desviar-nos incessantment i que, de fet, tant ens desviem, que la confusió ens impedeix saber de què ens estem desviant. Doncs bé, per entendre de què ens estem desviant, caldrà que reconduïm el debat sobre la crisi educativa per focalitzar-lo en el telos. Ja tindrem temps de parlar sobre metodologies, ara, però, urgeix tornar al principi per fer-nos la transcendental pregunta que formula Adorno a Educación para la emancipación: educació, per a què?

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Reportatge
    Els murs de l’escola clamen pel dret a l’habitatge
    Next Article
    Anàlisi
    La meva experiència d’educat en el franquisme. Records d’una absència feliç
    David Mingorance López

    Mestre d'educació primària, màster de la UOC en Filosofia per als reptes contemporanis i compositor i cantant del grup de rock reivindicatiu Anarres

    Related Posts

    Opinió
    Pensar en veu pròpia en un món que crida massa

    maig 29, 2025

    Opinió
    El greuge de no ser tinguts en compte

    maig 28, 2025

    Opinió
    Els adolescents ens estan demanant ajuda, i el silenci els fa mal

    maig 28, 2025

    2 comentaris

    1. Josep Maria Turuguet on abril 10, 2025 5:01 am

      Ès el tipus de coses que s’haurien de dir molt i en canvi es diuen molt poc. I on es formen els que no han d’adaptar-se sino que obliguen a fer-ho als altres? L’ideal il·lustrat només va ser un primer pas de comprensió del món. No hem aconseguit universalitzar-lo encara. Sempre parlem com si la humanitat fos una realitat i només és un ideal del que ens desviem contínuament. Educar és ajudar a formar-se una “teoria robusta del món” que t’orienti per canviar-lo i t’allunyi de ser un inadaptat autista.

      Reply
    2. Rosa Tubau on abril 14, 2025 11:20 am

      Crec que la cita “l’educació primària ha de preparar els alumnes per donar respostes innovadores en una societat canviant i en evolució constant”, correspon al currículum del 2015. No obstant això, tot seguit del que esmentes, els diversos documents que ho exposen, diuen això: “Els alumnes han d’aprendre a pensar i actuar de manera integrada, considerant les interconnexions i interrelacions entre els aprenentatges. S’ha de promoure, de manera transversal, l’adquisició d’hàbits i valors per resoldre problemes i situacions des de tots els àmbits curriculars, s’ha de fomentar la iniciativa, la creativitat, l’esperit crític i el gust per aprendre, i s’ha de desenvolupar la capacitat de l’esforç i la cultura del treball. ”
      Em sembla una mica agoserat induir d’aquí que “el propòsit de l’educació no és altra cosa que preparar els alumnes per a uns canvis dels quals només sabem que seran ràpids, continus i incerts.”

      Reply
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}