Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Article publicat a eldiario.es
Després de mesos d’espera, els estudiants becats d’aquest curs ja compten en el seu compte corrent amb la quantia total de la beca del Ministeri d’Educació. Un llarg camí que va acabar el 8 de maig quan, segons la Plataforma d’Afectats per les Beques (PAB), pràcticament tots els alumnes van rebre la part restant de la seva ajuda. L’excepció van ser els universitaris andalusos, que van notificar l’ingrés sis dies més tard, i els catalans, que segueixen rebent els ajuts a comptagotes.
Encara que José Ignacio Wert va assegurar el 29 d’abril que el 95% de les beques ja havia arribat als seus destinataris, la veritat és que el dia escollit per al desemborsament de les ajudes en els comptes dels estudiants va coincidir amb la jornada d’inici de la campanya electoral per a les europees. Casualitat? Manuel Pacheco, president de la PAB, creu que “les protestes estudiantils i la pressió mediàtica van precipitar l’ingrés, que es va efectuar de cop”. Prefereix no entrar en qüestions polítiques, tot i que, diu, “no deixa de ser sospitós que just coincidís amb l’arrencada de campanya”. “En un sol dia, el Ministeri d’Educació va abonar, segons els nostres càlculs, entre 400 i 600 milions d’euros. En anys anteriors, els pagaments sempre s’havien fet en tandes. Això ha estat una mica insòlit”, explica.
Durant aquesta jornada, que també va ser la triada per diverses associacions d’estudiants per convocar una vaga a les aules, la pàgina i el correu de la Plataforma d’Afectats per les Beques, creada ad hoc només fa uns mesos per donar resposta als retards en els ingressos de les ajudes, eren un no parar constant. “Vam rebre un bombardeig de missatges d’un munt d’alumnes avisant-nos que, per fi, tenien la seva beca completa”, relata Pacheco.
Però les expectatives dels estudiants, que ja s’havien començat a desmuntar amb l’ingrés de la part fixa, es van acabar d’ensorrar amb la variable. Alguns han vist reduïda la quantia total en 500 euros, altres en 1.000. Tant ha estat així que el mateix Ministeri va haver de reconèixer la patacada: tot i que la nota mitjana dels becats ha passat d’un 6,8 a un 7,4, aquest curs la quantia mitjana de les ajudes s’ha reduït en 300 euros. Dels 3.100 que assolia la mitjana de l’any passat, la d’aquest arriba amb prou feines als 2.800.
Almudena Abejar, portaveu de la PAB, insisteix que el problema “no és tant la baixada general, sinó com de malament s’ha repartit”. “Les persones amb millors notes i més necessitats han pagat els plats trencats d’aquesta nova fórmula màgica”, denuncia referint-se al càlcul per obtenir la part variable de les ajudes. Aquesta segona fracció, assegura, ha homogeneïtzat les ajudes i ha donat més a qui menys ho necessita.
Fonts del Grup Parlamentari Socialista consideren “lamentable” la situació a què s’ha sotmès als estudiants i reconeixen que, tot i que “hi ha motius suficients” per denunciar el decret de beques davant la Junta Electoral, finalment no ho faran perquè considera que una acció d’aquest tipus podria paralitzar l’ingrés de les ajudes als alumnes que encara no les han rebut. “Els joves no es deixaran enganyar més”, diuen.
Mentrestant, la PAB seguirà lluitant contra un decret que els sembla injust. “Encara que la prioritat, de moment, és la resolució de tots els ajuts dels estudiants catalans, aquesta plataforma no desapareixerà un cop ingressades el 100% de les beques. Seguirem buscant alternatives a un sistema que no reparteix de manera equilibrada els recursos”. Aquest any, però, la partida destinada a beques ha augmentat en 250 milions d’euros i ha arribat a 23.000 alumnes més, l’argument en què s’escuda el Ministeri per perpetuar el seu decret.