Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els futurs universitaris i estudiants de formació professional inunden, sempre en petits grupets, l’enorme Sala 2 de la Fira de Barcelona, on s’hi celebra fins dissabte -i per 25è any consecutiu- el Saló de l’Ensenyament. Centenars de joves en busca de més orientació de la que els poden oferir a l’institut o a casa. O més que orientació, informació detallada i de primera mà de tots els graus universitaris, de formació professional i de cursos de tota mena que es duen a terme arreu Catalunya i inclús a l’estranger. Unes hores després d’obrir les portes, aquest dimecres, alguns estudiants -la majoria carregats de fulletons informatius- passen revista a El Diari de l’Educació de què en treuen del Saló i quins defectes li troben.
Un dels punts en comú entre gran part dels assistents és que aquí troben tots els detalls del grau en funció de cada centre. “A l’institut només ens diuen les universitats que ofereixen el grau que volem fer, però aquí puc anar una per una i m’expliquen les assignatures”, explica l’Íngrid, de l’institut d’Arbúcies, que ja ha recorregut les parades de les principals universitats que imparteixen els estudis de medecina.
També vol fer medecina la Inés, que va acompanyada de l’Alba -ella vol fer veterinària-, totes dues alumnes dels Jesuïtes de Gràcia de Barcelona. A la vora d’un stand del Mister Guau Institut -la botiga de gossos ofereix també cursos al Saló- expliquen que el que més els serveix d’aquest esdeveniment, més enllà de la informació, és que qui la proporciona són els propis estudiants universitaris o de graus. “Ens agrada que siguin els mateixos estudiants que, des de l’experiència, ens expliquin tots els detalls de la carrera”, valoren. I efectivament, rere la majoria de mostradors de les principals escoles i universitats s’hi troben els propis alumnes repartint consells i fulletons.
Aquest contacte de proximitat és també una dels aspectes que més agraeix en Youssuf, d’un institut de Gràcia de Barcelona. En el seu cas, acaba de sortir d’una de les cabines d’orientació que disposa el departament d’Ensenyament per a breus entrevistes que guiïn els estudiants en la seva elecció acadèmica. Però ni així. “No ho tinc gens clar, m’agrada molt tot el que té a veure amb la informàtica, però clar, hi ha moltíssims graus superiors i carreres d’aquest àmbit”, assenyala. En el seu cas, troba a faltar a classe més suport per part dels tutors o de l’escola a l’hora d’orientar-lo, una tasca, tanmateix, que recau en els docents amb els quals ell té més confiança.
“La FP no la vol fer gaire gent, però m’és igual: vull ser cuiner”
Que una munió de joves esvalotats s’agrupin a l’entorn del mostrador de l’escola Joviat -centre que imparteix diferents graus professionals- no és casualitat. Reparteixen piruletes de xocolata acabades de fer pels mateixos alumnes del grau d’hostaleria. Però d’entre tots ells, sí que n’hi ha un que vol ser cuiner. “Ho sé gairebé des de sempre, que volia ser cuiner. I fins fa poc pensava d’anar a la universitat, però parlant amb els meus pares he decidir que, si m’agrada, ho he de fer”. Així de rotund és en Marc Porta, que amb senzillesa reflexiona sobre el prestigi de la formació professional. “No la vol fer gaire gent, però a mi m’és igual, jo vull ser cuiner”, sentencia.
Potenciar la formació professional està entre cella i cella de la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i com a conseqüència la seva presència al Saló ha crescut. Enguany hi ha fins a 150 cursos de totes les famílies professionals i de la FP dual, uns estudis que ja suposen el 40% del total de postobligatoris a Catalunya.
Després de les principals universitats catalanes, probablement les escoles de formació professional són les que tenen més demanda al Saló. Ara bé, l’indicador és enganyós si es té en compte que els seus mostradors són els més atractius -piruletes de xocolata (cuina), motos de carreres (mecànica), maquillatge (imatge)…-. L’Azucena té intenció de cursar un grau de formació professional relacionat amb imatge personal. L’oferta de centres es variada, però aquesta estudiant badalonina reconeix que ha de tenir en compte els preus. “Clar.. hi ha crisi a casa! He vist uns quants llocs on fan estètica o estilisme i perruqueria, però alguns són molt cars, així que ja veurem”, afirma l’Azucena, que optarà per graus públics sempre que pugui.
Menys oferta graus i renovació màsters
El Saló de l’Ensenyament deixa evidència de la racionalització -és a dir, reducció- de l’oferta de graus per part de totes les universitats catalanes. “En dos anys el Govern i les universitats hem fet un esforç per racionalitzar l’oferta, passant de 550 a 450 graus i de 600 a 450 màsters”, detallava durant la inauguració del Saló el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.
En el cas dels màsters, tal com ha apuntat el conseller, “hi ha una renovació constant, com ha de ser”. Aquest any se n’han eliminat 30 i se n’han creat 30 de nous, fet que suposa una renovació del 30% de l’oferta.