El festival, que ja arriba a la quarta edició, és un projecte cultural i participatiu que reivindica la dansa com a art i com a element d’unió i diàleg. Una aposta de la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona que implica un important número d’equipaments i la participació de diversos centres educatius.
El grup de municipis que formen part del Dansa Metrpolitana són Badalona, Barcelona, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Viladecans. A més, enguany s’adhereix al projecte Terrassa.
Aposta per nous formats, espais i presencialitat
Dins la programació del festival trobem propostes per a tots els públics, edats i gustos, amb una gran diversitat de gèneres, i produccions d’artistes i companyies nacionals com internacionals. Però també s’ha volgut apostar per a la creació de nous continguts, i generar una oferta de qualitat per al públic i el propi circuit escènic. Així aquest any la cita anual amb les arts en moviment impulsa especialment la coproducció d’espectacles amb companyies locals i nacionals.
Com a novetats del festival també cal destacar el projecte Filatures que pretén articular un teixit creatiu connectat entre municipis. Per ampliar el seu públic Dansa Metropolitana també ha programat una gran varietat d’activitats com ara conferències, tallers, i diàlegs amb el públic (xerrades post i prefunció amb les i els artistes). Així com activitats per a grups tancats d’EnResidència o d’Amics de la Dansa, el grup de fidelització del Dansa Metropolitana.
Aquests dies també es pot gaudir de la dansa a través del cinema gràcies a la col·laboració amb Choreoscope, el festival internacional de cinema de dansa de Barcelona, que ofereix un catàleg de pel·lícules de dansa a l’abast de tothom a través de Filmin.
Un total de 240 activitats, entre les quals hi ha noranta espectacles, es realitzaran en sales d’exhibició però també en espais diversos y singulars, com al carrer, en centres cívics, i en d’altres espais no convencionals com museus, fàbriques de creació, escoles o equipaments similars, etc.
Una aposta per la presencialitat seguint tots els protocols de seguretat i prevenció contra la covid-19. Per això, cal tenir present que en totes les propostes els aforaments son limitats i que en tots els casos es imprescindible reservar entrada per poder assistir a les activitats.
La dansa entra als instituts de secundària
La voluntat dels Ajuntaments participants de Dansa Metropolitana és la de poder introduir la dansa als centres educatius. Com molt bé explica Giulia Poltronieri, directora de Terrassa Arts Escèniques i que forma part de la comissió artística del Dansa Metropolitana, “la cultura ha de formar part del currículum educatiu, com ja fan per exemple a França. Per això, cal normalitzar des de l’escola el fet d’anar al teatre, no ha de ser un esdeveniment puntual, cal treballar-ho des de l’escola però també des de les activitats extraescolars, les AFA’s, etc. Consumir cultura ha de ser un acte quotidià”.
Així dins de tota la programació del festival, també trobem propostes dirigides especialment a centres educatius, sobretot instituts amb batxillerats artístics, i que formen part del projecte Creadors EnResidència impulsat per l’ICUB i el Consorci d’Educació de Barcelona. Aquest introdueix la creació contemporània als centres públics d’educació secundària a través del contacte directe i continu d’un artista amb els estudiants que l’acompanyaran al llarg del procés de creació d’una obra concreta.
En relació amb Dansa Metropolitana, participants del projecte EnResidència poden assistir a assajos oberts de companyies que estan en procés de creació del seu espectacle. Aquesta activitat també inclou xerrada i diàleg obert sobre processos de creació i moviment. Poder compartir d’aquesta forma amb artistes i creadors fa molt més tangible la dansa i permet poder reflexionar conjuntament sobre el que ens ha fet viure i sentir l’espectacle.
També hi ha altres propostes com tallers amb ballarins. Com és el cas, d’alumnes d’un dels instituts de Terrassa que faran una activitat amb el ballarí i coreògraf valencià Junyi Sun. Aquest impartirà un taller de Kune, un mètode de moviment que va crear juntament amb la resta de components de la companyia Kernel Dance Theatre, que treballa el moviment i les arts marcials.
Conferències Ballades
I una altra oferta interessant i oberta a tots els públics, és la de les Conferències Ballades que es duran a terme en diferents sales i centres cívics de tots els municipis participants.
Els ballarins Guille Vidal-Ribas i Javi Casado proposen Transmissions: Conferència il·lustrada sobre danses urbanes. Una xerrada espectacle que busca explicar les danses urbanes en totes les seves dimensions, amb un discurs dinàmic i accessible a tothom.
Aquests dos artistes es van conèixer al cicle de dansa urbana Hop Evolucions al Mercat de les Flors al 2015 i d’allà va sorgir la idea de fer arribar la dansa urbana a tots als públics defugint dels estereotips en forma conferència dinàmica. Així, Transmissions és fruit d’una recerca iniciada per Guille Vidal-Ribas i Javi Casado, que recull el coneixement adquirit durant dues dècades com a ballarins de dansa urbana, i combina amb tota una investigació de camp aprofitant la seva basant d’humanista i historiador de l’art respectivament.
Una activitat que de ben segur tindrà molt bona acollida entre els alumnes de secundària, tot i que com afirmen els seus creadors els joves saben molt més de dansa del què ens pensem i del que ells mateixos s’imaginen. “Els joves estan més connectats amb el cos i expressió no verbal que els adults, però sovint pensen que la dansa és allò que passa dalt d’un escenari i no es donen compte que ells la practiquen per expressar-se, socialitzar i compartir en el seu dia a dia , i també a les xarxes socials a Instagram o al TikTok”, assenyala Javi Casado.
El cos i la paraula es complementen en aquesta proposta que al final convida al públic a fer una petita performance guiada des de les seves butaques. Una acció imprescindible perquè com comenta el Guille Vidal “no es pot comprendre plenament la dansa urbana només parlant-ne, cal incorporar-la perquè hi ha significats que només es transmeten a través de la pràctica del cos en moviment”.
Dins d’aquest cicle també hi ha la proposta d’Explica Dansa del ballarí Toni Jodar. Aquest ofereix eines clau de lectura per fer més accessible el coneixement dels llenguatges contemporanis, així com convidar a la reflexió i al debat sobre la dansa. Explica Dansa és un projecte per a la creació i la formació de públics codirigit per Beatriu Daniel i Toni Jodar.
Per una banda trobem, Explica Dansa I – Dansa Moderna i Contemporània, on Toni Jodar explica la història de la dansa amb el seu propi cos, la seva experiència i el seu humor en una performance pedagògica sobre l’evolució dels gèneres de la dansa. I per l’altra, Explica Dansa II – Una Conferència Ballada. Tendències d’ara a on el ballarí ens parla sobre la història recent de la dansa, dels seus mestres i les tendències més recents en una proposta entre la conferència i l’acció ballada.
També hi ha programada una combinació de les tres conferències amb Explica Dansa i Transmissions: Posem veu al cos a on els tres ballarins ofereixen una performance pedagògica amb música, vídeo, fotografia, paraula i moviment al voltant de conceptes clau de la dansa moderna, contemporània i urbana.