Ja fa temps que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha iniciat una etapa de reconeixement, suport i compromís amb el sector del circ català. Així es va veure amb l’aprovació el 2008 del Pla Integral del Circ. En aquest marc, es va posar en marxa el Pla d’Impuls del Circ 2019-2022 de la mà del Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC).
Onze mesures d’impuls
El Pla d’Impuls del Circ és un programa d’onze accions específiques que tenen com a objectiu reforçar les oportunitats per a la promoció i difusió del circ en la vida cultural, social i econòmica de Catalunya i fora de les seves fronteres. A més, aquest compte amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Ramon Llull, així com amb la col·laboració del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, L’Ateneu Popular 9Barris, La Central del Circ, La Vela de L’Estruch, la Xarxa d’Espais de Circ de Catalunya (XECC) i Nilak, i la complicitat de diversos municipis, entitats i equipaments de Catalunya.
Aquestes mesures complementen les polítiques de foment del circ que actualment ja s’estan duent a terme en el marc del Pla Integral del Circ i que s’inscriuen en els camps de la formació, el suport a la creació i producció, la creació d’ocupació de qualitat i el foment d’una major difusió en l’esfera pública del circ.
Un circuit estable per als pobles
Una d’aquestes onze mesures és la de Pobles de Circ que té com a objectiu principal reforçar un circuit estable per als pobles de Catalunya. També fer arribar aquesta disciplina als municipis catalans de petites dimensions i que així els seus programadors i programadores culturals coneguin l’oferta d’espectacles de circ existents aquí.
D’aquesta manera les companyies de casa nostra tenen més oportunitats d’exhibició. I a la vegada, també es dóna a conèixer la creació de circ catalana. Així com acostar les iniciatives i espais de formació de circ als municipis i a la població més pròxima.
Aquesta proposta està coordinada per l’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) i compta amb el suport econòmic del Departament de Cultura així com dels ajuntaments que hi participen.
Quins pobles hi participen?
Els pobles que participen d’aquesta proposta han de complir amb una sèrie de requisits. Per una banda, es té en compte la distribució territorial (pobles amb poca població, menys de 10.000 habitants), que sigui pròxim a un espai de circ i per l’altre, que en la seva agenda cultural no s’hi programi circ o fins i tot que no hi hagi una programació regular d’arts escèniques.
La primera edició el 2020, malgrat totes les restriccions establertes a causa de la Covid-19, va tenir molt bona acollida per part del públic i les companyies participants la van valorar molt positivament. Com ara la companyia Col.lectiu TQM que comenta “creiem que és una gran oportunitat d’intercanvi entre els artistes de circ i els habitants de petits pobles, és un intercanvi de cultura, tradició i amor. A més, per nosaltres fins ara, ha estat una experiència molt enriquidora acostar el circ contemporani fet a casa i veure la bona acollida que ha tingut VoloV arreu del territori.”
Els pobles de l’edició de 2020 i que també continuen aquest 2021 són Bellver de Cerdanya (1.979 habitants), Sort (2.360 habitants), Ulldemolins (402 habitants), Prats de Lluçanès (2.537 habitants). I s’hi afegeixen Alcanar (9.402 habitants), Talarn (651 habitants), Sant Hilari Sacalm (5.591 habitants) sumant així un total de set municipis que formen part d’aquest projecte.
Espectacles i tallers de circ
El 2020 es van programar setze espectacles i quatre tallers de circ. Aquest 2021 amb l’ampliació de pobles també ha crescut la programació amb un total de 15 espectacles repartits en 27 representacions i 6 tallers de circ que es duran a terme de juny a desembre d’aquest any.
A la convocatòria s’hi van presentar 120 espectacles de companyies de circ catalanes. Una comissió de selecció formada per ajuntaments i persones expertes en programació van escollir un primer llistat d’espectacles, i després cada ajuntament ha fet la seva pròpia tria.
Els tallers de circ aniran a càrrec d’espais pròxims als pobles que ja organitzen formacions arreu del territori: Ntlades, Piricirkus i Maria Grau, La Fàbrica dels Somnis. La Circoteca, ETCA.
S’han programat espectacles de petit, mitjà i gran format i de diferents estils i disciplines. Un 20% de les propostes són pensades per a un públic adult, intentant defugir de l’etiqueta “el circ és només per al públic familiar”. Però totes elles són aptes per a totes les edats i en poden gaudir tant grans com petits.
Formen part de la programació les següents companyies: Los Galindos, La Churry, Cia Seon, Jam, Todozancos, En Diciembre, Companyia de circ “eia”, cia Du’k’to, Entre Nous, Circ Pistolet, Madame Gaüc, Jessica Arpin, Kerol, Pessic de Circ, Col·lectiu TQM. Cadascuna amb propostes de circ ben diverses com ara acrobàcies, trapezi, corda, equilibris, malabars, etc. Però també hi veurem dansa, música i moltes dossis d’humor amb pallassos.
Com ja es va fer durant el 2020, tots els espectacles seguiran la normativa que marqui el PROCICAT per evitar contagis de COVID-19.
Ara toca esperar i veure si més enllà del 2022, aquesta iniciativa de fer arribar el circ arreu del territori continui portant-se a terme. Des de l’APCC comenten “No sabem si se seguirà el 2022, perquè no depèn de nosaltres, dependrà de si la Generalitat hi continua dedicant pressupost. El què si sabem és que des del Pla d’Impuls s’inclou una altra mesura per acostar el circ a la població, Nilak circ teatre itinerant, que començarà a funcionar a la tardor”.