Segons dades de l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC), a Catalunya cada any tenen lloc més de 700 festivals, fires, salons i mostres, ja siguin lligats a la música, a la literatura, a les arts escèniques, al cinema i a l’audiovisual, i a les arts visuals. Sense tenir en compte els relacionats amb la música, que són gairebé la meitat, trobem més d’un centenar de propostes que van dirigides al públic infantil i familiar.
Aquest és el cas del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat, la Fira de Titelles de Lleida, la Mostra Igualada – Fira d’espectacles infantils i juvenils, la Fira del Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà i el Festival FLIC, festival de literatura i arts infantil i juvenil que ocorre a Barcelona, Madrid i Vic. Festivals dedicats a diferents disciplines artístiques i que tenen lloc en diferents moments de l’any i que ofereixen un munt de possibilitats de treball als centres educatius de la zona. Una oportunitat única de donar a conèixer, acostar i viure de ben a prop les arts i la cultural amb l’alumnat.
Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat
El Festival Internacional de Pallassos de Cornellà de Llobregat “Memorial Charlie Rivel” és un festival biennal que se celebra el mes d’octubre a aquesta població del Baix Llobregat des de l’any 1984. La seva missió és difondre el vessant sociocultural de les arts escèniques dels pallassos. És un dels més prestigiosos d’Europa i, per tant, tot un referent internacional.
Per aquí passen pallassos i pallasses de renom amb propostes que abracen tots els registres del llenguatge del clown: des dels pallassos de circ tradicional fins als muntatges més innovadors i experimentals passant per les actuacions al carrer. A on l’humor és sempre el principal protagonista, per fer-nos riure però també per fer-nos reflexionar.
Aquest és un clar exemple de Festival que va molt més enllà de l’exhibició d’espectacles per a tots els públics. “Des dels seus inicis ha volgut acostar la cultura a la seva ciutadania començant amb la carpa i a poc a poc ha anat sortint d’aquesta. Ara treballem per realçar la figura dels pallassos i pallasses a les escoles, a les residències de gent gran i altres espais públics de la ciutat” explica Ot García regidor de cultura de l’Ajuntament de Cornellà.
Tots els centres educatius públics de la ciutat des de les escoles bressol, els centres de primària i secundària, i també les ludoteques poden gaudir d’algun dels seus espectacles programats de forma gratuïta durant les dues setmanes que dura el festival. Els més petits reben la companyia a l’escola i els de primària i secundària acudeixen a la carpa que té molta més cabuda.
“La resposta és sempre molt positiva per part del professorat, ja que gaudeixen d’una activitat cultural i a més els serveix per fer diferents activitats a classe tenint com a centre interès el circ. El fet que sigui una proposta d’humor també sabem que té grans beneficis per la salut mental de grans i petits” subratlla García.
Fira de Titelles de Lleida
Ja fa més de trenta anys que la capital del Segrià acull la Fira de Titelles organitzada pel Centre de Titelles de Lleida, espai creador i divulgador de l’art dels titelles des de 1986, i l’Ajuntament. La primera setmana de maig els titelles envaeixen als carrers, places i teatres de la ciutat.
La Fira aplega cada any una mitjana de vint companyies que ofereixen els seus espectacles i produccions per a tota mena d’espais (exteriors i interiors, petit, mitjà i gran format) i per a totes les franges d’edat.
A més, un total de 300 professionals acreditats d’aquest sector de les arts escèniques participen en les jornades tècniques i punt de trobada de companyies, programadors i productors.
Entre les activitats paral·leles també n’hi ha algunes vinculades a l’àmbit escolar. Com ara, participar en un taller de construcció d’un titella sigui de forma individual o el grup classe. Aquests són exposats durant la fira en els aparadors de les botigues de l’eix comercial, zona alta i també a teatres i espais escènics de Lleida. També durant aquests dies, els alumnes de grau superior de l’escola d’Arts i Oficis de Tàrrega mostren les diferents escultures realitzades al vestíbul del teatre Escorxador. I com cada any, cinc alumnes de l’Aula de Teatre de Lleida formen un jurat juvenil que ha de decidir quin espectacle de la Fira d’aquesta franja d’edat es mereix el guardó de millor obra juvenil.
Oriol Farre i Elisabet Vallvé, directors de la Fira, ens avancen que enguany en col·laboració amb la PAC, Plataforma Arts de Carrer, s’ha dut a terme la prova pilot d’un nou circuit Anem al carrer. Una campanya escolar amb la peculiaritat de convertir els patis de les escoles en espais d’exhibició.
Com bé afirmen ells mateixos “el teatre de titelles i les arts escèniques són una eina de transformació fantàstica per l’educació. Amb la qual treballar valors fonamentals de la vida i conèixer oficis vinculats a les arts escèniques”.
Mostra Igualada – Fira d’espectacles infantils i juvenils
Si parlem d’arts escèniques per a tots els públics, la fira de referència a Catalunya és sense dubte la Mostra d’Igualada amb més de trenta anys d’història.
Cada primavera, pels voltants del mes d’abril, la capital de l’Anoia es converteix en un gran escenari per a on passen els millors espectacles per a públic infantil i juvenil de l’actualitat. Propostes de tots els gèneres escènics (teatre, circ, dansa, clown, titelles, música, màgia, etc.), tant en sala com al carrer. L’actual director artístic de la Mostra, Ramon Giné, també ha volgut impulsar les instal·lacions escèniques. Tot i que la majoria de les companyies són catalanes, també hi actuen formacions espanyoles i internacionals.
La fira aplega cada any al voltant de 30.000 espectadors i 1000 professionals d’aquest sector. Durant els quatre dies que té lloc la Mostra tots els agents del sector de les arts escèniques per a tots els públics es troben a La Llotja professional, ubicada al Museu de la Pell d’Igualada. Un espai de trobada, activitats pro, reunions, conferències i treball entre companyies, programadors nacionals i internacionals, i altres professionals.
La Mostra d’Igualada està molt arrelada al territori, i té diversos projectes amb diferents regidories. Amb la d’educació es treballa tota una campanya escolar amb els centres educatius de primària i secundària d’Igualada i Vilanova del Camí, que fa poc s’ha adherit a la Mostra amb el Centre Polivalent de Can Papasseit. Així, el dijous i divendres els alumnes de primària, ESO i Batxillerat poden assistir al teatre a veure algun dels espectacles programats. Fins i tot, en alguns espectacles per al públic adolescent i jove s’ofereix un debat post funció.
Com assenyala Pol Gil, director executiu adjunt de la Mostra, “l’any passat es van oferir un total de 32 funcions per un total de 2430 alumnes. Per a nosaltres, la clau d’oferir aquesta part escolar té grans avantatges. Per una banda, els programadors també hi poden assistir i així veuen en viu les reaccions del públic a qui va dirigit l’espectacle. I per l’altre, estem potenciant a futurs prescriptors de la fira, ja que els mateixos infants i joves són el que després en parlen a les famílies i acaben assistint a la programació del cap de setmana”.
Tots els mestres i professors esperen cada any la Mostra que es complementa amb la proposta de la diputació Anem al teatre. A més, ara fa tres anys es va iniciar la Mostra Mestra fruit de la col·laboració entre la Mostra i la TTP, Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics. Un programa dins la mateixa fira on docents descobreixen de la mà de professionals de les arts escèniques com esprémer els espectacles i unir teatre i escola. “És una oportunitat per apropar-se al món del teatre infantil i juvenil. La nostra missió és treballar amb i per les escoles més enllà de propiciar la compravenda d’espectacles per a programadors” subratlla Gil.
Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà
La Fira de Circ al Carrer de La Bisbal d’Empordà és un Festival de Circ i teatre de Carrer que omple d’espectadors els carrers de la Bisbal d’Empordà durant el tercer cap de setmana de juliol. La voluntat d’aquest festival és oferir una programació diversa i engrescadora que sigui atractiva a tots els públics i edats.
Aquesta ja porta vint-i-vuit edicions i es coorganitza amb l’entitat Fira de Circ i l’ajuntament de la Bisbal d’Empordà. A més, cada any també hi ha una taula rodona per a professionals centrada en la formació en circ a la província de Girona.
Paral·lelament a la Fira, ara fa dotze anys va néixer l’Escola de Circ de la Bisbal amb l’objectiu de potenciar i motivar la pràctica de circ a diferents sectors de la població posant èmfasis als valors que d’aquesta se’n deriven. Per als seus formadors, el circ és una eina que potencia la creativitat, l’expressió corporal, la constància, l’autosuperació i el compromís.
Com explica Iolanda Delgado, gestora de l’Escola de Circ de la Bisbal i representant de la Fira de Circ, “amb l’escola volem donar continuïtat a la Fira al llarg de l’any, dotar-la d’una mica més de recorregut més enllà d’un cap de setmana de juliol”.
Actualment, l’Escola de Circ ofereix extraescolars a diferents franges d’edat a partir dels sis anys al Teatre Mundial de la Bisbal i també a Castelló d’Empúries. A més, des de fa sis anys tenen un acord amb l’ajuntament per oferir classes de circ dins l’horari reglat a totes les escoles de la població. Una altra manera de continuar vinculant el circ a la Bisbal fora de la temporada de la Fira.
Així, les escoles de primària reben la visita d’un formador a l’hora d’educació física. En total són 12 sessions de circ que es reparteixen al llarg de tot un any i en un curs concret, així els alumnes de l’escola acaben tenint l’oportunitat de fer circ al llarg de la seva escolaritat.
Les sessions són d’una hora o hora i mitja a on els alumnes tenen un primer contacte amb diferents disciplines de circ. “Ens iniciem amb els malabars i a poc a poc anem introduint nous elements, fins a practicar amb la bola d’equilibri, el trapezi o el funambulisme que requereixen una atenció més personalitzada” comenta Marcel Aguilar, formador de l’Escola de Circ de la Bisbal.
“Les direccions de les escoles n’estan molt contentes, els mestres que acompanyen al formador en totes les sessions sempre tenen una resposta molt positiva. I molts dels infants que hi participen després volen continuar i acaben apuntant-se a l’extraescolar” remarca Iolanda Delgado.
Fins i tot, tenen peticions d’instituts i altres centres de la zona que els demanen de fer tallers puntuals de circ. A més, impulsen un projecte de residència amb el teatre Mundial a on una companyia en procés avançat del seu espectacle de circ el prepara durant tot un any i després el presenta dins la fira de circ. Aquest també es vincula amb els batxillerats artístics dels instituts de la zona.
FLIC Festival de literatura i arts infantil i juvenil
El FLIC fa més de deu anys que investiga i mostra altres maneres de viure la literatura, implicant a totes aquelles persones que acompanyen els infants i els joves en el procés de la descoberta literària: famílies, mestres, bibliotecaris/àries, escriptors/es, il·lustradors/es, editors/es, i també organitzacions que comparteixen aquesta missió més enllà del sector del llibre i de l’educació.
Aquest l’organitza cada any Tantàgora, entitat sense ànim de lucre dedicada a la promoció, difusió i creació de la literatura infantil i juvenil des de fa trenta anys. El festival és itinerant i passa per Barcelona, Madrid i Vic amb una triple programació per al públic escolar, públic familiar i per a professionals. Són propostes artístiques i lúdiques que apropen la literatura a les joves generacions.
Tal com diu la seva directora Magalí Homs: “El foment del gust per a la lectura necessita tres ingredients: joves lectors, adults que es relacionen amb ells i llibres. El que busquem amb les nostres activitats i instal·lacions és ajudar a família i escola a generar les ganes de llegir en els infants i joves”.
Dins del Flic Escola trobem tres propostes segons franges d’edat. Per als més petits (P5, 1r i 2n) tenen la proposta La gent de la meva escala. Altres maneres de viure la poesia. Per als que ja són una mica més grans, cicle mitjà i cicle superior ofereixen Experiències Literàries. Instal·lacions de joc i literatura. A banda, també hi ha la proposta de La Micra amb 21 propostes per treballar a l’aula de primària de 1r a 6è. També tenen un programa especial per a cursos de secundària.
Segons Homs, “Els mestres al·lucinen molt amb les experiències i instal·lacions que proposem. Veuen que hi ha moltes maneres de seduir i generar el plaer per la lectura. Per exemple, es queden sorpresos amb la influència que pot tenir l’espai. A més, també coneixen una bona selecció de llibres de literatura infantil i juvenil”.