Actualment, les escoles tenen el repte d’educar més enllà del currículum, i això és possible quan es treballen els valors de forma transversal i a través de les arts. Un molt bon exemple d’aquesta tasca el trobem amb el projecte Blau de les escoles FEP que té com a objectiu clau educar en prendre consciència del món que habitem, en concret el mar. Des de la seva posada en marxa ara fa dos anys i mig, el projecte ha involucrat a diferents agents i entitats, i ha impactat a més de 800 docents de 18 escoles i a més de 8000 alumnes i a les seves famílies.
La Fundació d’escoles Parroquials (FEP) la formen un total de 18 centres educatius que ofereixen els diferents cicles d’infantil, primària, secundària, batxillerat, cicles formatius i també hi ha centres d’educació especial. Aquests se situen a la ciutat de Barcelona i a la seva àrea metropolitana. Els seus docents col·laboren entre ells a través de diferents comissions que comparteixen propostes, projectes i activitats.
En una de les seves reunions conjuntes van veure la necessitat de trobar un projecte que unís a la comissió de treball de La Pastoral i la de l’ecoFEP. Així van impulsar una nova comissió impulsora del projecte que té com a objectius transversals treballar la cultura de la Pau (vinculat a l’ODS 16), la sostenibilitat marina (vinculat a l’ODS 14) i l’aliança per assolir objectius (vinculat a l’ODS 17).
Un conte com a font d’inspiració
La inspiració clau va venir quan un dels membres de la comissió va compartir amb els companys el conte Blau, què amaga l’horitzó de Laia Roca i Mònica Ortega i coproduït amb Open Arms, organització on es destinen tots els beneficis de la venda del llibre. Aquest convida a reflexionar als petits lectors sobre tot allò que passa en les aigües del nostre mar i la necessitat urgent de prendre’n consciència per poder actuar i no permetre que s’oblidi. Un argument que encaixava a la perfecció amb els objectius marcats pel nou projecte, així que aquest va acabar adoptant el seu mateix nom.
A partir d’aquí la comissió impulsora va reunir-se amb les autores del llibre i responsables d’Open Arms per tal de formar-se i a poc a poc idear i dissenyar el projecte.
Projecte multidisciplinar a través de les arts
Blau és una proposta multidisciplinar que tracta la sostenibilitat i la cultura de la Pau abordant-ho des de tot allò que passa al mar Mediterrani, i tenint sempre presents aquests quatre grans eixos: la justícia migratòria, la justícia climàtica, la justícia global i la memòria.
A poc a poc es va començar a cuinar el projecte comptant amb les arts com la millor eina per treballar el projecte. Així, amb l’ajuda de les biblioteques de Barcelona es va generar una maleta pedagògica plena d’activitats sensibilitzadores per a tots els centres FEP, i que “cadascun podia trobar a la biblioteca més propera per tal d’adoptar i integrar les activitats proposades en el currículum segons les seves necessitats i realitat”, explica en Lluís Sala, membre de la comissió i mestre a la FEP Sant Ramon de les Corts de Barcelona.
El més interessant és que totes les activitats tenen l’adaptació per a cadascun dels cicles educatius i educació especial que ofereixen les diferents escoles FEP. Com bé assenyala Sala: “Quan vam dissenyar les activitats sempre vam tenir com a premissa que cadascuna tingués la seva versió per a les diferents edats dels nens i nenes de les FEP, des d’I1 o I2 fins a l’alumnat d’educació especial, cicles formatius o batxillerat”.
La clau està en la formació
Una de les parts més importants pel desenvolupament del projecte, ha estat la formació tant del professorat com de l’alumnat.
Per una banda, van rebre formació la comissió impulsora i també els mateixos docents de les escoles per treballar algunes de les activitats proposades. Com explica Sala: “sovint aquestes formacions es feien de forma generosa i fora de l’horari escolar. De fet, com en moltes altres iniciatives del món escolar, en part el projecte Blau ha estat possible gràcies a la motivació i l’esforç extra dels docents implicats”.
Els alumnes que formen part de la comissió impulsora també s’han format com “artivistes”. Són alumnes de primària i secundària que volen aprendre a explicar coses a través de l’art. Aquesta comissió d’artivistes a les següents fases del projecte funciona de forma autònoma i independent proposant qualsevol acció que se’ls ocorri i que es pugui comunicar a través de l’art.
Actes transversals i aliança amb entitats socials
Durant la fase prèvia també es van pensar tot un seguit d’actes transversals a tots els centres que comptarien amb dinàmiques més grans, totes elles també acompanyades del seu dossier de recursos i disposant de l’assessorament i suport de diferents entitats i agents socials.
El tret de sortida del projecte va ser el passat 31 de gener del 2022 amb la celebració del DENIP. Tota la comunitat educativa de les FEP va poder realitzar dinàmiques de reflexió entorn la importància de no oblidar i es van llegir manifestos en aquest sentit.
A continuació, es va acostar a l’alumnat l’experiència de joves immigrants que han travessat el mar a la recerca d’un futur millor. En aquest cas, Open Arms va facilitar el contacte amb els testimonis i els recursos necessaris per tirar endavant aquesta activitat. La xerrada es va emetre en dos programes en directa a través de YouTube i on tots els nois i noies van poder adreçar-los les seves preguntes.
Aquests van ser la inspiració de la tercera de les seccions, el Sant Jordi Blau. Uns jocs florals temàtics centrats en la vida dels testimonis que prèviament la comunitat educativa havia entrevistat.
Al mes de maig d’aquell any hi va haver una de les accions més esperades: el Take Away Blau. Una trobada comunitària a la platja de la Nova Mar Bella. Allà es van reunir més de 300 persones de les diferents comunitats educatives de les FEP per realitzar una netejar de l’entorn i per construir una instal·lació artística feta a partir de sabates velles pintades de blau i que simbolitza el camí que no poden acabar moltes de les persones que es llancen al mar a la recerca d’una vida millor. Creart, l’ONG especialitzada a treballar temes de justícia social a través de l’art, va donar suport en el disseny de la instal·lació artística.
Finalment, el projecte va viure el seu moment més àlgid el gener del 2023 quan totes les escoles, de forma simultània, van representar el conte de Blau en el format de teatre de titelles d’ombra i on les narracions guanyadores dels Jocs Forals van formar part de l’argument de l’espectacle. La companyia de teatre, El gecko con botas, especialitzada en temes ambientals i socials, va ser l’encarregada d’assessorar i formar a l’equip docent en la creació d’aquest tipus d’espectacles.
Aquell dia es respirava eufòria a tots els centres, els alumnes s’havien autogestionat i organitzat sols per portar a terme l’obra final i va ser tot un èxit”, comenta orgullós Lluís Sala
El futur també és Blau
De fet, el recorregut del projecte s’havia pensat fins al dia de la representació de l’espectacle. Però el resultat va ser tal que han acabat creant una metodologia de treball transversal a on l’art té presència i és exportable a molts altres projectes futurs de les FEP. “El feedback no només va ser positiu per part de l’alumnat, molts docents en van sortir transformats, motivats i sorpresos, i tots els docents hem après que més enllà de les matèries, els sabers i els llibres també es pot educar i aprendre” subratlla Sala.
Així doncs, el projecte Blau continua viu, i ara la comissió impulsora està digitalitzant tot el que s’ha fet i aconseguit al llarg d’aquests anys per tal de donar-li visibilitat i compartir-ho amb altres.
La seva participació en el FES
El Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla treballa la sostenibilitat de manera transversal i és l’eix central del seu projecte educatiu. Aquí la sostenibilitat no només s’aborda des de la seva dimensió ambiental sinó que també es té en compte l’àmbit econòmic i social que implica. D’aquesta manera, el Museu impulsa diverses accions encaminades a construir un futur més sostenible, amb dues de les eines més poderoses per canviar les coses: l’educació i la cultura.
En aquesta línia, des de fa cinc anys, l’MVR celebra el [FES] amb un cap de setmana dedicat a presentar propostes educatives i culturals que puguin ser inspiradores per a docents i famílies a l’hora d’imaginar un futur millor.
Aquest any a la jornada professional del [FES], que se celebrarà el 27 d’octubre, una de les experiències inspiradores que s’exposaran serà la del projecte Blau de les FEP. Espai que compartirà amb tres projectes més que combinen arts i cultura amb educació i sostenibilitat: Carros, tupines i cançons; IDIL·LI; i Educar per transformar (Catesco). La jornada l’obrirà la ponència inaugural de la periodista i gestora cultural enfocada en la sostenibilitat, Emma Quadrada. I també hi haurà dos tallers per experimentar amb propostes culturals que tracten reptes vinculats a la sostenibilitat; per una banda, «La sostenibilitat des de les arts escèniques» del col·lectiu artístic Hand Made Theatre i, per altra banda, «Perspectives sobre vulnerabilitats i violències des del cos» de la ballarina Sandra Sotelo.
L’endemà, el 28 d’octubre, hi haurà la jornada més familiar amb una quinzena de propostes culturals com jocs, conta contes, tallers, atraccions, itineraris i un concert de Xiula. Un espai de trobada per a tots aquells que tenen ganes d’impulsar petits canvis per fer del planeta un lloc més sostenible en tots els sentits.
La jornada professional serà gratuïta, però requerirà inscripció prèvia. En el cas de la familiar, l’entrada general tindrà un cost de 5 euros i la dels menors de 3 anys serà gratuïta. Tota la programació del [FES] 2023 es pot trobar a https://museuvidarural.cat/fes-2023/, des d’on també es poden comprar les entrades.