Barcelona estrena aquest any una escola artística que convoca a joves creadors de tot el món. Del 29 de juny al 13 de juliol, més de 150 estudiants de 28 països participen en la primera edició del Barcelona Arts Summer School (BASS), una iniciativa impulsada i finançada per l’Ajuntament de Barcelona a través de la Regidoria d’Indústries Creatives, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Cultura, de la mà dels tres centres educatius artístics de referència a la ciutat: l’ESCAC, l’ESMUC i l’Institut del Teatre.
Una trobada artística internacional interdisciplinària
El BASS neix com una plataforma única d’experimentació artística i col·laboració interdisciplinària i amb vocació internacional. Durant dues setmanes, els 150 joves artistes vinguts de tot el món desenvolupen un projecte artístic que té Barcelona com a fil conductor.
Les sessions de treball, així com les activitats vinculades al BASS es duen a terme en diferents espais cedits per l’Ajuntament de Barcelona, com: Fabra i Coats – Fàbrica de Creació, La Model, el Castell de Montjuïc, la Torre de les Aigües, Barcelona XRLAB o el DHub.
Les inscripcions al BASS, que són gratuïtes, s’han obert exclusivament a estudiants de grau o màster d’ensenyaments artístics, que tinguin entre 20 i 30 anys. Les tres escoles organitzadores, és a dir, l’Institut del Teatre, l’ESMUC i l’ESCAC han disposat de 25 places cadascuna per al seu alumnat. Les 75 places restants han estat assignades a diverses escoles artístiques internacionals. Cada escola organitza i gestiona l’assignació de les places entre el seu alumnat.
Un laboratori de creació i acompanyament formatiu
El programa inclou workshops, classes magistrals, xerrades i sessions de treball col·laboratiu amb professionals de reconegut prestigi que provenen de diferents disciplines artístiques. Entre ells, Juan Antonio Bayona, Paco Plaza, Sol Picó, Cabosanroque, Roger Bernat, Christian Checa, Andoni Aduriz o Edi Pou.
El Barcelona Arts Summer School funciona com un laboratori de creació i experimentació on els estudiants participants poden explotar al màxim els coneixements i les experiències en un entorn de col·laboració multidisciplinària. L’objectiu és potenciar la creativitat dels participants, fent que fugin dels marcs convencionals i de la seva pròpia zona de confort.
Els horaris de les sessions de treball són de matí i tarda. L’alumnat, que treballa per grups, compta amb tres tipus d’acompanyament formatiu per a la creació de deu projectes interdisciplinaris. D’una banda, disposen de tutors amb experiència en la creació transversal que els guien durant les dues setmanes del projecte. A més, poden participar en workshops i classes magistrals de quatre hores, a càrrec de professionals de renom en diverses disciplines artístiques.
Activitats gratuïtes obertes a la ciutadania
El BASS conclourà amb la presentació final dels projectes creats, tot i que la voluntat dels organitzadors no és tant comptar amb unes peces finals definitives com gaudir del joc i l’experimentació durant tot el procés de creació.
Christian Checa, de l’equip de continguts del programa, assenyala: “El BASS no és només un espai de trobada entre disciplines: és també un lloc per a experimentar amb allò tecnològic, però sobretot és un homenatge a la creativitat. La tecnologia pot ser moltes coses, però la creativitat continua sent un terreny profundament humà. Aquesta és la nostra aposta: utilitzar la tecnologia, conèixer-la, però sense perdre de vista el que ens fa únics. Al BASS creem un entorn on el més valuós no és el resultat, sinó el procés creatiu”.
Paral·lelament al desenvolupament dels deu projectes a càrrec dels participants, el BASS també programa activitats gratuïtes obertes a la ciutadania.
El 20 de març passat es va donar a conèixer el projecte en el marc d’una sessió de debat de la Taula Barcelona Creativa, plataforma de representació i participació del sector de les indústries creatives (ICC) impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, i que va tenir lloc al DHub.