Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Més de 3.000 integrants de caus i esplais d’arreu de Catalunya van manifestar-se dissabte a Barcelona per protestar contra una normativa de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que ha provocat l’anul·lació de més de 200 reserves de terrenys d’acampada on tenien previst fer activitats d’estiu. Fruit d’aquestes anul·lacions de permisos on tradicionalment les entitats havien acampat, ara 8.000 infants i joves hauran de buscar una alternativa d’acampada, arribant a generar un impacte sobre els 12.000 infants i joves que les entitats mobilitzen cada estiu.
“Cada estiu més de 500 agrupaments i esplais fem campaments, una activitat que és essencial per a la nostra tasca pedagògica”, van reivindicar dissabte en la lectura d’un manifest conjunt davant el Palau de la Generalitat. Les entitats de lleure educatiu van explicar que el 50,6% dels terrenys que cada estiu utilitzen (79 de 156) ara han vist revocats els seus permisos d’acampada, a tot just ben poques setmanes de l’inici de les activitats.
Cadascun d’aquests caus i esplais ara estan mirant si poden recol·locar-se en d’altres indrets els 8.000 infants i joves que hi havien d’acampar, situació que genera mil i un maldecaps a uns educadors que exerceixen aquesta tasca de manera voluntària. “Haurem de canviar els nostres projectes pedagògics que hem treballat durant tot l’any, i també haurem d’ajuntar grups i entitats d’altres terrenys. En definitiva, som un total de 12.000 infants i joves afectats directament i indirectament”, van assegurar dissabte en una asseguda conjunta davant del Palau de la Generalitat.
Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya, Escoltes Catalans, Acció Escolta de Catalunya, Esplac-Esplais Catalans, el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), el Centre Marista d’Escoltes (CMS) i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) es lamenten conjuntament del fet que la nova normativa de l’ACA ha passat a anul·lar reserves de terrenys tradicionals d’acampada que, en molts casos, ja s’havien fet amb pràcticament un any d’antelació.
La normativa hidràulica
Quan van convocar la manifestació, les entitats ja van explicar que els maldecaps administratius ja van començar l’estiu de l’any passat, quan l’ACA va exigir que els terrenys d’acampada que sempre utilitzen caus i esplais disposin d’un nou permís d’activitats en domini públic hidràulic i en zona de policia de lleres, que atorga la pròpia ACA. Llavors, asseguren que la Direcció General de Joventut va plantejar la problemàtica a l’ACA, i aquest ens s’hauria compromès a resoldre-ho amb celeritat. Des de llavors, però, poc s’ha avançat, fins a arribar a la situació actual. “Hem complert amb les peticions administratives i realitzat tots els tràmits sol·licitats, i seguim sense solucions. La resposta que hem rebut ha estat informació poc clara, i evidentment insuficient”, es lamenten. Alhora que critiquen el “menyspreu administratiu” que pateix el lleure de base associativa.
“Amb els campaments i les rutes, també fem custòdia del territori donant ús a terrenys i camps de conreu per les nostres activitats”, reivindiquen | Bernat Ferrer
“Els terrenys seran sempre nostres!”, cridaven animadament els nens, nenes, joves, monitors i monitores, i pares i mares assistents a la manifestació-cercavila, que cridava l’atenció dels grapats de turistes que badaven pel centre de Barcelona un dissabte a la tarda. Una sensació pesada de maltractament per part de l’administració surava en l’ambient. “Si fóssim turistes tindríem campaments”, deia amb un deix d’amargor una de les pancartes. “Amb els campaments i les rutes, també fem custòdia del territori donant ús a terrenys i camps de conreu per les nostres activitats”, van reivindicar les entitats. El model de país, exposaven, també es dirimeix en manifestacions com aquesta. “L’espai públic també és nostre”, concloïen.