Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    L’art de celebrar amb art

    Inma Buñuales Rodriguez

    Podem fer servir la IA com a cercador? Desinformació i eines per fer una bona cerca

    Paula Miguel (Verificat)

    Per què no parlem de Palestina?

    Joan M. Girona

    Magisteri, ascensor social en crisi

    Josep Callís i Franco

    La Metamorfosi Educativa. Un canvi paradigmàtic cap a la transformació del sistema educatiu

    Francesc Imbernon
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Ciència ciutadana a les escoles per monitorar la contaminació per olors

    Mar Escarrabillfebrer 14, 20214 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Activitat del projecte OdourCollect
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    La contaminació per olors és una queixa mediambiental recurrent tant en regions urbanes com en zones rurals. La ciència ciutadana i les disciplines STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) poden ajudar-nos a conèixer el seu abast i a mitigar-ne els efectes. En aquest context neix OdourCollect a les escoles, un projecte educatiu per promoure el coneixement ambiental, el pensament crític i el debat comunitari entre els i les més joves. Pots rebre els continguts didàctics, digitals i gratuïts del projecte en català o en castellà a través d’aquest formulari.

    La presència de males olors no suposa només una molèstia puntual per la ciutadania, sinó que també pot provocar estrès, ansietat, mal de cap i fins i tot accentuar problemes respiratoris. Addicionalment, pot ser un indicador de problemes ambientals més greus, des d’un dèficit d’higiene en processos industrials, fins a la presència de nivells excessius de contaminants químics a l’aire.

    La ciència ciutadana encomana la recerca a la participació de veïns i veïnes de totes les edats, fent-los partícips de processos d’investigació de diverses maneres: reivindicant preguntes de recerca, dissenyant processos d’investigació, recollint dades científiques i interpretant-ne els resultats i/o proposant accions partint d’evidències. Aquest procés obert i inclusiu, juga un paper important en la monitorització de les olors, que són molt difícils de mesurar i que la comunitat científica per si sola no podria categoritzar des del laboratori.

    OdourCollect és una eina de ciència ciutadana que va néixer amb l’afany de situar al mapa la problemàtica de la contaminació per olors en temps real, tot creant mapes d’olors mundials de forma col·laborativa i interactiva. A través d’OdourCollect a les escoles, iniciativa de Science for Change amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), són els i les estudiants els qui tenen l’oportunitat de convertir-se en investigadors/es ambientals i en impulsors/es de canvi de les seves comunitats per a poder co-dissenyar millores a nivell local que permetin mitigar l’impacte de la contaminació per olors.

    “La ciència ciutadana és una eina molt poderosa a les escoles per demostrar com tots i totes ens podem convertir en científics i científiques. Es tracta no només de trencar estereotips de gènere, sinó que és una forma de participació tan profunda que al final els i les alumnes acaben convençuts que poden realitzar una aportació a la ciència vàlida, siguin quines siguin les seves capacitats i coneixements. A més, la contaminació per olors és una problemàtica real i, si els i les alumnes hi estan afectats, la seva participació es converteix encara en més valuosa i la motivació per participar neix per sí mateixa”. 
    Rosa Arias, directora de Science for Change i creadora d’OdourCollect

     

    OdourCollect a les escoles

    La ciència ciutadana ofereix formes innovadores per a l’educació de les disciplines STEAM, fomentant el coneixement de les ciències, les tecnologies i les matemàtiques i promovent la visió creativa i artística dins dels processos de recerca científica. Més enllà d’adquirir nous coneixements i habilitats, els i les estudiants que participen en projectes de ciència ciutadana poden identificar problemes ambientals i raonar el tipus de millores a realitzar partint d’evidències recollides amb rigor científic. Clarament alineada amb l’aprenentatge servei, la perspectiva d’OdourCollect a les escoles pretén fer partícips a joves científics/ques ciudadans/es d’una investigació al servei de la comunitat per afrontar el repte de la contaminació odorífera. Mitjançant el sensor més efectiu per monitoritzar les olors, el nas humà, l’alumnat podrà registrar la freqüència, intensitat i tipologia d’olor i enmarcar-la en un mapa d’olors col·laboratiu. Des d’aquesta perspectiva, OdourCollect a les escoles apodera l’alumnat fent-lo creador de coneixement científic fiable.

    Alineada amb l’aprenentatge servei, OdourCollect a les escoles apodera l’alumnat fent-lo creador de coneixement científic fiable

    El projecte facilita a professors/es i alumnes una unitat didàctica per treballar dins i fora de l’aula els recursos digitals i experimentals d’aquesta iniciativa. La guia proporciona nous coneixements sobre olors i contaminació odorífera i planteja activitats de sensorització d’olors col·lectives, a través de passejades sensorials i mapatges d’olors. A més, facilita eines per treballar en equip i debatre a l’aula sobre problemes ambientals d’actualitat. Així mateix, la iniciativa cultiva les habilitats de diàleg i qüestionament a partir de l’articulació simultània del pensament crític, creatiu i cuidadós que, tal i com definia el filòsof Mathew Lipman, són essencials per educar per pensar i per enfortir els valors democràtics d’una societat. El primer està vinculat a la lògica, l’observació i l’anàlisi. D’altra banda, la creativitat impulsa la imaginació i la capacitat de pensar en noves possibilitats per resoldre problemes. Finalment, el pensament curós, provinent de l’ètica de la cura i indispensable dins d’una comunitat, ressalta la importància de tenir en compte l’entorn que ens envolta i permet treballar l’empatia.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Opinió
    Com està afectant la pandèmia als estudiants universitaris?
    Next Article
    Opinió
    Contra l’escola pública democràtica
    Mar Escarrabill

    Related Posts

    Opinió
    El lleure d’estiu, un dret de primera pendent

    maig 9, 2025

    Opinió
    L’Anella Verda: pedalar cap a un futur sostenible

    maig 7, 2025

    Opinió
    L’art de celebrar amb art

    maig 7, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.