Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Per primera vegada les plataformes de defensa del model d’escola en català a les Illes Balears, al País Valencià i a Catalunya han fet un acte conjunt per demanar que, salvant les diferents realitats territorials, es mantingui i s’impulsi el model d’escola catalana. L’escenificació d’aquest compromís conjunt ha vingut de la mà de les plataformes Escola Valenciana, Somescola i Assemblea de Docents, que agrupen totes tres diverses entitats dels respectius territoris en defensa de la llengua catalana a les aules.
Les tres coordinadores d’entitats han celebrat aquest matí l’acte simbòlic a l’Arc de Triomf, i s’han emplaçat a retrobar-se a Barcelona el proper 14 de juny, quan Somescola convoca una concentració a la ciutat en defensa de la immersió lingüística davant, per una banda, de les darreres sentències que obliguen a cinc centres a impartir un 25% de les hores en castellà i, de l’altra, l’entrada en vigor de la LOMCE, que consideren una amenaça perquè estableix que el castellà haurà de ser també llengua vehicular a les escoles i instituts.
La situació del català, tanmateix, és més delicada al País Valencià i a les Illes Balears, atès que a Catalunya existeix una majoria parlamentària i la llei d’educació que avalen el model d’immersió lingüística. En canvi, tal com han explicat els respectius portaveus d’Escola Valenciana i Assemblea de Docents, en el seu cas es troben enfrontats amb un Govern que aplica polítiques de “menyspreu” al català.
En el cas de Balears, aquest curs s’ha començat a aplicar el TIL, un decret que introdueix el trilingüisme aules -català, castellà i anglès-, i que ha encès els ànims dels docents, que al setembre ja van mantenir una vaga durant aproximadament tres setmanes. En els darrers dies, tant l’Assemblea de docents com els mateixos inspectors han assegurat que l’aplicació del TIL és precària perquè no hi ha prou recursos, en referència a professors que tinguin prou nivell d’anglès com per emprar-lo com a llengua vehicular.
En el cas valencià, el principal objectiu actual d’Escola Valenciana, tal com ha verbalitzat el portaveu Emili Gascó, és que no es tanquin línies en català perquè consideren que les que hi ha ja són poques i no serveixen per repondre a l’actual demanda de les famílies de l’escolarització en aquesta llengua. Darrerament, dues famílies es van anunciar insubmissió si el Govern del PP no garantia escolarització en valencià per als seus fills.
Pel que fa a insubmissió, a preguntes dels periodistes, Muriel Casals, de Somescola, ha explicat que l’únic que poden fer com a plataforma és “donar tot el suport i escalf” als cinc directors sobre els quals pesa la sentència d’aplicació del 25% de castellà. En aquest sentit, Casals demana a la Generalitat que sigui el garant de que es compleixi la normativa catalana, que fixa el català com a llengua vehicular.