Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Una educació pública, democràtica, laica i en català. Aquest és el reclam que ha portat als carrers aquest dissabte l’Assemblea Groga. Centenars de persones –un miler segons els organitzadors– s’han manifestat pel centre de Barcelona per defensar el model actual d’escola catalana i per mostrar el seu rebuig per l’aplicació de l’article 155. Tot això, en un context marcat per les constants amenaces per part del govern espanyol que acusen d’adoctrinament el professorat.
Una gran pancarta, amb el missatge “Defensem l’educació pública i democràtica” ha precedit els manifestants, la majoria vestits de groc. Un dels crits més repetits ha estat el d’exigir més finançament, concretament el 6% del PIB català, per la pública. A això se li suma el reclam del ple finançament públic de les escoles bressol i una baixada de ràtios per tots els nivells educatius.
De fet, segons l’Anuari de la Fundació Jaume Bofill, presentat la setmana passada, els costos de les polítiques d’austeritat dels últims anys han recaigut sobre les espatlles del professorat, tot i que no han arribat a afectar els resultats dels alumnes. La reducció del pressupost destinat a educació, d’un 21,7% entre els anys 2009 i 20014, va tenir impacte directe en les condicions dels docents, encara que indicadors com la taxa de repetició o el nivell de competències bàsiques han millorat.
A les 12 h del migdia ha començat la manifestació a la plaça de la Universitat per dirigir-se cap a la plaça de Sant Jaume. Al seu pas per davant de la comissaria de la Via Laietana els manifestants han clamat que “aquest edifici serà una biblioteca”.
“És urgent obrir d’una vegada el debat sobre la inconveniència de la doble xarxa, el principal factor que causa la segregació escolar en el nostre país” han assegurat des de l’Assemblea Groga en un manifest. Per això, diuen, “cal un pacte nacional contra la segregació escolar que desterri progressivament la doble xarxa del nostre sistema educatiu”. Signen el manifest més d’una vuitantena d’entitats, centres educatius i sindicats, entre d’altres.
Des de l’Assemblea Groga demanen, també, retirar tan aviat com sigui possible el Decret de direccions i el decret de plantilles, desobeir la LOMCE i obrir un debat en el sí de la comunitat educativa per tal de “recuperar la democràcia als centres, amb consells escolars i claustres de professors autènticament vinculants”.
A la manifestació hi han assistit Ampes, alumnes, professorat, moviments socials, grups com Docents per la República i també sindicats, com l’USTEC o la CGT. També han mostrat el seu suport representants d’alguns partits polítics com la CUP, Catalunya en Comú o Podem. Un dels assistents ha estat l’Ampa de l’escola Cal Maiol de Barcelona, que ha demanat que “les institucions compleixin el seu compromís” de fer una escola de 0 a 18 anys a Can Batlló.