Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    El teu cervell és major d’edat?

    Laura Chaparro - Agencia Sinc

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    El Pacte Nacional per la Llengua no canvia el model d’ensenyament de les llengües

    Martí Teixidó
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Consum transformador a les activitats d’estiu (no ens mengem els valors amb patates)

    Miquel Martorelljuliol 14, 20216 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Un grup d'infants dinant en unes colònies | Foto cedida per Esplac
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Preparar uns campaments d’estiu és una feinada. I sobretot quan es fa de manera voluntària amb vint anys, compaginant la tasca d’educació en el lleure amb els estudis, la feina i la vida familiar, social i associativa. Així i tot, milers de joves dediquen bona part del seu estiu a organitzar els campaments del seu esplai o agrupament. Aquesta preparació es concreta en accions molt diverses: trobar un terreny adient, fer una planificació d’activitats pedagògicament innovadora, tenir tots els permisos en regla, gestionar el transport i la logística, informar les famílies… I un dels aspectes més importants per aconseguir que aquestes setmanes siguin un èxit: dissenyar els menús.

    Tot i que fa anys que vaig tancar aquella etapa, no puc evitar recordar la meva pròpia experiència preparant els àpats dels campaments. Els preus baixos i la comoditat passaven per davant de qualsevol altre criteri, portant-nos a consumir aliments produïts qui sap on a grans superfícies comercials. A més de les llaunes i els pots que compràvem en grans quantitats, durant els campaments ens abastíem regularment al supermercat de la ciutat més propera (que en realitat no era tan propera). No va ser fins als meus últims anys de monitor que vam començar a plantejar-nos la possibilitat d’apostar pel comerç local. I no va ser fins anys més tard que vam prendre consciència de la contradicció de fer tants quilòmetres per aconseguir les patates que cultivava el pagès del costat del campament. O de la incoherència d’educar per la transformació social i seguir comprant xocolata feta en condicions d’explotació i sense cap respecte pel medi ambient. Alguna cosa no encaixava entre el que preteníem aconseguir amb les nostres accions educatives i l’abastiment alimentari de l’entitat.

    Fer menús és un trencaclosques. Cal ajustar preus perquè els campaments siguin assequibles per a totes les famílies de l’entitat, sense oblidar els aspectes nutricionals i les al·lèrgies, intoleràncies i especificitats alimentàries per motius religiosos i ideològics. A més, hi ha la qüestió de l’ecologisme i la proximitat dels aliments consumits, una preocupació creixent entre els equips de monitores, caps i casaleres. Sembla evident que no podem omplir-nos la boca de segons quins valors i després comprar sense cap mena de consciència, però s’han de tenir tantes coses en compte que l’equilibri no és gens fàcil. I és que, des de fa uns anys, la justícia ambiental s’ha convertit en un eix transversal a l’associacionisme educatiu. Les entitats ja no es limiten a posar contenidors al local i fer manualitats amb material reciclat, sinó que repensen les seves pràctiques quotidianes per evitar els impactes negatius en l’entorn. El consum és un dels àmbits que ha estat objecte de més reflexió als esplais, agrupaments i casals de joves. I concretament, el consum alimentari ha propiciat tota mena d’accions transformadores, que van de la minimització dels materials d’un sol ús a l’aposta conscient per l’agroecologia i els productes de proximitat.

    Si diem que la nostra entitat educa per fer un món més just, quin sentit té que l’esmorzar dels campaments sigui fruit de l’explotació, la destrucció del medi i l’empobriment dels pobles?

    Aquesta aposta pel consum de proximitat, però, ens fa prendre consciència d’algunes contradiccions. Probablement cap entitat hagi estat capaç de trobar cacau produït al Pallars, cafè de l’Empordà o sucre de canya de les Garrigues. I ben poques hauran decidit renunciar a la xocolata del berenar, als cafès i tes de les pauses o al sucre de l’esmorzar. Ens adonem que hi ha una sèrie d’aliments molt presents a la nostra dieta que, per les condicions climàtiques que demana la seva producció, no es cultiven a nivell local. Es tracta d’aliments com el cacau, el cafè, el te i el sucre de canya, que habitualment es produeixen a països del sud global, recorrent milers de quilòmetres abans no arriben a la nostra taula. I aquí emergeix la nostra decisió com a consumidores compromeses: si apostem per consumir aquests productes, fem-ho tenint en compte les condicions en què s’han produït i les relacions comercials que han permès que arribin a les nostres mans. Fem-ho seguint els principis del comerç just.

    En aquesta línia, Pam a Pam i l’Escola Lliure El Sol publicaven fa un any el protocol d’abastiment agroecològic a l’associacionisme educatiu, que animava les entitats a proveir-se d’aliments de proximitat i de temporada per a les seves activitats d’estiu. Enguany, de la mà de LaCoordi, el recurs s’ha ampliat per incorporar una mirada nord-sud, fent propostes per treballar les desigualtats i l’educació per a la justícia global a partir del consum d’aquells aliments que no es produeixen al nostre entorn proper.

    Implementar aquests canvis en l’abastiment alimentari a l’associacionisme educatiu és imprescindible per avançar cap a la coherència, també en un sentit pedagògic. En un món interconnectat com el nostre, el comerç just és una de les propostes d’economies transformadores amb més potencial per donar la volta al sistema econòmic dominant. Parlar de comerç just és parlar de drets laborals per a les treballadores, d’acabar amb les asimetries del comerç internacional, de pràctiques feministes, de respecte pels drets dels infants, de justícia ambiental i sobirania alimentària… principis que estan en perfecta sintonia amb les dinàmiques transformadores que plantegen centenars de projectes a través de l’educació en el lleure. És més, aquesta opció de consum conscient –com l’agroecologia i l’economia social i solidària en general– esdevé un gran exemple per als infants i joves de l’entitat, que també són agents del canvi social.

    Conscients que no podem arribar a tot i que sempre hi haurà resistències, hem de plantejar els canvis de manera progressiva. I sobretot, acompanyar-los de molta informació. Però hi ha decisions que no poden esperar més. Si diem que la nostra entitat educa per fer un món més just, quin sentit té que l’esmorzar dels campaments sigui fruit de l’explotació, la destrucció del medi i l’empobriment dels pobles? Les contradiccions són a tot arreu, però si algú aspira a la coherència i a canviar les coses des de baix són les monitores, caps i casaleres, que porten anys demostrant que l’educació per una societat més justa ja existeix.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Divisió sindical davant del pla d’estabilització massiva d’interins
    Next Article
    Actualitat
    Gonzàlez-Cambray canvia les direccions de vuit dels deu serveis territorials
    Miquel Martorell

    Related Posts

    Opinió
    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    maig 19, 2025

    Opinió
    El bullying que no fa soroll

    maig 16, 2025

    Actualitat
    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    maig 16, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.