Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    «Si a casa ningú entén res del que t’expliquen a l’escola, el camí el fas sol»

    Víctor Saura

    Sobre las competències bàsiques a Catalunya. Què està passant?

    Francesc Imbernon

    Professionals de 50 centres educatius demanen estabilitzar els equips socials a escoles i instituts

    Ana Basanta

    L’Ajuntament de Barcelona deixa sense feina més de 250 mestres d’Escoles Bressol Municipals

    Alba Moreno Fontclara

    La Facultat d’Educació de la UB se suma a la petició d’una investigació sobre Ramon Flecha

    Pablo Gutiérrez de Álamo
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    Inici » De El Gallinero al Parlament Europeu: una nena gitana defensa la seva educació a Brusel·les

    Actualitat
    De El Gallinero al Parlament Europeu: una nena gitana defensa la seva educació a Brusel·les

    Laura Olíasdesembre 12, 20146 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    La Valica explica la seva història
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    Article publicat a eldiario.es

    Valica Costea, de 10 anys, ha explicat al Parlament Europeu com cada dia deixa la seva barraca al poblat madrileny del Gallinero per anar a l’escola. Té una germana gran que ja ha abandonat l’escola per cuidar alguns dels 11 germans que conviuen a la casa. Valica diu que vol ser veterinària. No obstant això, en quatre anys les seves expectatives poden donar un tomb. El 64% de les nenes abandona la Secundària entre els 12 i 14 anys, segons alguns estudis. Diversos col·lectius de gitanos, convidats a la cambra europea per la coalició Primavera Europea, han exigit a Brussel·les majors esforços per a la integració de la comunitat gitana en un context de retallades per als més desfavorits.

    En el dia dels Drets Humans, Malala Yousafzai, de 17 anys, rebia el Nobel de la Pau al costat del activista indi Kailash Satyarthi i recordava, una vegada més, que continuarà la seva lluita “fins que vegi a tots els infants a l’escola”. Una reivindicació que gairebé li va costar la vida al Pakistan, on moltes nenes no poden anar a l’escola. Aquest mateix dimecres, Valica Costea presentava a Brussel·les una realitat completament diferent a diversos eurodiputats i membres d’associacions de gitanos a Espanya, però marcada pel mateix desig que tots els que vulguin estudiar puguin fer-ho. Ella vol seguir estudiant, però la complexa realitat que envolta el poble gitano pot convertir el seu cas en una excepció.

    “Valica no hauria de ser una excepció, ni una somiadora empedreïda”, diu François Bonnetier, la voluntària del Gallinero que ha acompanyat a la nena en el seu viatge. “Ella s’ho mereix”. La petita havia emprès hores abans el seu primer trajecte en avió amb innocència i moltes ganes. Tantes, que quan un empleat de la seguretat del aeroport va aixecar el braç en senyal d’alt, ella li va xocar la mà i va seguir endavant.

    “Quan hi ha tolls a El Gallinero sempre hem d’anar corrent per no perdre l’autobús. A vegades ens taquem, de vegades no”, explica amb naturalitat. Les pèssimes condicions en les que viuen al poblat barraquista i els alts índexs de pobresa -93%, segons l’índex de pobresa Humana- han quedat reflectits en un recent informe de Save the Children i la Universitat Pontifícia Comillas. Valica explica que cinc dels seus germans no van a l’escola: dos són nadons i altres dos no volen “perquè tenen por”. “La més gran s’ha de quedar a cuidar-los i la meva mare se’n va a demanar”.

    Dificultat d’accés a estudis superiors

    Les polítiques d’integració del poble gitano van començar fa dècades amb la intenció de reduir l’exclusió de la comunitat i amb un punt central en l’educació. Des de llavors, les dades d’escolarització en etapes obligatòries han augmentat fins gairebé els índexs de la resta de la població. El Centre Nacional d’Innovació i Recerca Educativa, del Ministeri d’Educació, apunta en un informe al febrer que l’Estat espanyol està situat entre els països europeus amb millors índexs d’escolarització. El 2012, el Consell d’Europa va triar el país com a exemple de les polítiques d’integració.

    No obstant això, els reptes són molts encara. El Comissari Europeu João Delgado, present a l’acte, va denunciar que “un 76% d’abandonament escolar dels nens gitanos és inacceptable”. Els menors entren a les aules però tenen moltes més probabilitats de no finalitzar els seus estudis que altres companys. També de no arribar als nivells educatius superiors: entre un 1 i un 2% dels gitanos accedeix a la universitat , segons dades de la Fundación Secretariado Gitano. En aquest procés, les joves abandonen les classes més aviat que els nois per tenir cura de la família o formar la seva pròpia. Molts nois pengen les motxilles per intentar portar diners a casa.

    “Hi ha molt per fer”, apunta Miguel Ángel Vázquez, portaveu del partit Per un Món Més Just, que va acudir a les eleccions europees amb la candidatura de Primavera Europea. “Per exemple, el col·legi està assegurat però els llibres no. Aquí han de buscar-se la vida per aconseguir-los”, assenyala. El partit va decidir portar a una nena del Gallinero “perquè el seu testimoni és la millor de les denúncies”. “Si tinguessin accés a una llar d’infants, la nena de 14 anys no hauria de sortir-se a cuidar els seus germans petits”, apunta.

    A l’acte, que va moderar l’eurodiputat espanyol Jordi Sebastià, van participar diversos gitanos amb estudis universitaris que van demanar visibilitzar també aquesta realitat, com un bon exemple, i que els mitjans no només donessin espai a representacions negatives del poble gitano. Carmen Santiago, advocada i gitana, ha apuntat que és important “creure en els gitanos, creure que podem estudiar, que podem ocupar un lloc en la societat a la vista”. Joan Oleaque, periodista i professor a la universitat, va assenyalar la importància de la ‘romafobia’ a la societat: “Dels gitanos es pot dir qualsevol cosa, una cosa que contra altres col·lectius com els jueus no es podrien dir”.

    Dos eurodiputats gitanos, Soraya Post i Damian Draghici, van insistir en la necessitat d’enderrocar els prejudicis i el antigitanisme que hi ha instal·lat a Europa i que cobra força amb l’auge de partits d’extrema dreta. “Cal canviar les normes perquè no surti barat insultar els gitanos”, va exigir Draghici.

    Menys recursos per als nens desfavorits

    La crisi econòmica s’ha cobrat part de la cobertura social que funciona de matalàs per als que menys tenen. Els diners destinats a l’educació compensatòria, els programes que “intenten garantir l’accés, la permanència i la promoció en el sistema educatiu de l’alumnat en situació de desavantatge social” s’han quedat gairebé a zero en els pressupostos de 2015. La seva partida baixa una 90,2% respecte a 2014. Passa de 53.660.000 a tot just 5,35 milions. L’any passat el pressupost va registrar ja una baixada del 68%. El 2012 el seu pressupost era de 169,5 milions.

    “En temps de crisi retallar en educació o limitar la seva inversió és un gran error”, va afirmar el comissari europeu João Delgado. L’advocada Carmen Santiago va denunciar la desaparició de programes com el Educa3, d’impuls de l’educació infantil de 0 a 3 anys. En aquesta primera intervenció hi ha un gran marge d’ajust del nivell formatiu dels alumnes més vulnerables respecte a la resta d’alumnes, segons els experts.

    Valica se’n va del Parlament Europeu i aquest dijous dormirà amb els seus deu germans, de nou a El Gallinero. L’últim que va dir als presents a l’acte és que volia ser veterinària: “I ja està”.

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Desigualtats discriminació gitanos
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    ‘Exodus: Dioses y reyes’
    Next Article
    Actualitat
    Llums i ombres sobre el Consell Nacional d’Infància i Adolescència
    Laura Olías

    Related Posts

    Entrevista
    Santi F.Gómez: “L’esport, amb un caire educatiu, pedagògic, integrador i inclusiu, aconsegueix prevenir l’obesitat”

    juliol 18, 2025

    Opinió
    Davant l’odi que creix, educació antifeixista

    juliol 17, 2025

    Opinió
    L’Ajuntament de Barcelona deixa sense feina més de 250 mestres d’Escoles Bressol Municipals

    juliol 16, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}