Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
Clica aquí i ajuda'ns!
Els pares de Kira López, l’alumna de 15 anys que es va llevar la vida el maig del passat any després d’haver estat víctima d’assetjament escolar en un centre concertat de Sant Andreu (Barcelona), han presentat avui al Congrés dels Diputats 230.000 signatures per reclamar una llei específica que serveixi com a marc estatal en la lluita contra el bullying. El pare de Kira, José Manuel López Viñuela, ha dit a les portes de la Cambra Baixa que la futura normativa hauria de contemplar, com a punt destacat, responsabilitats penals en casos especialment tràgics com el de la seva filla. “Si un docent o algú de l’equip directiu ha estat avisat pels pares que es maltracta els seus fills, i el cas té conseqüències greus sense que ningú hagi actuat, el centre ha de tenir algun tipus de conseqüència penal”, ha declarat.
La campanya de recollida de signatures, canalitzada a través de la plataforma Change.org, es va iniciar fa mesos amb el nom No és cosa de nens. Ha comptat amb el suport de personalitats com Inés Arrimadas, que coneixia personalment l’adolescent (la líder de Ciutadans té família en el mateix barri on viuen els pares de Kira), i va sortir a la Carrera de San Jerónimo per explicitar la seva solidaritat. També han estat presents en el lliurament de signatures —coincident amb el Dia Internacional contra la Violència, l’Assetjament Escolar i el Ciberassetjament— altres polítiques com Rita Maestre i Inés Sabanés, totes dues diputades d’Unides Podem a l’Assemblea de Madrid.
El pare de la menor ha assenyalat que els protocols actuals per prevenir i actuar contra l’assetjament escolar a Espanya resulten insuficients. Sobretot, ha apuntat, “perquè depèn molt de la voluntat del centre si s’apliquen o no, especialment entre els col·legis privats”, que, ha afegit, “moltes vegades prevalen la seva reputació a la seguretat dels nens”.
Els progenitors de Kira, que han estat acompanyats per altres familiars de víctimes d’assetjament escolar, confien que la classe política prengui consciència sobre la dimensió del problema i aposti per un “canvi estructural”. Altres aspectes que, en la seva opinió, hauria de recollir una llei antibullying són la reparació de danys o més mitjans perquè els centres puguin realitzar un seguiment personalitzat de casos greus, sobretot amb la finalitat de detectar tendències suïcides entre les víctimes. “Es parla d’invertir 20 milions d’euros contra l’assetjament escolar. Amb 34.000 centres a Espanya, cadascun tocaria a 600 euros, poc més que xavalla”, ha lamentat López Viñuela.
Després de dipositar en el registre del Congrés les 230.000 signatures, els pares de Kira s’han dirigit al Ministeri d’Educació, on han estat rebuts pel Secretari d’Estat d’Educació, José Manuel Bar. Abans, López Viñuela ha deixat clar que no té dubtes que el que va empènyer a la seva filla a suïcidar-se van ser les terribles experiències viscudes al col·legi. “No és just”, ha rematat visiblement emocionat.