Close Menu
El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    EL més llegit

    La societat civil catalana reivindica la universalització del lleure educatiu a l’estiu

    Ana Basanta

    Alex Rodés, una estrella de la dansa als 12 anys

    Emilse González

    Una visió subjectiva i parcial de la meva etapa escolar

    Roser Batlle

    El professorat comunitari: cap a una nova cultura docent i de compromís social

    Francesc Imbernon

    El llegat politicopedagògic de José Mujica: una lliçó d’humanitat, compromís social i pedagogia

    Alejandro Hidalgo Zamorano
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Facebook X (Twitter) Instagram
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació
    COL·LABORA
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    El Diari de l'EducacióEl Diari de l'Educació

    Opinió
    Deures sí o no?

    Joan M. Gironajuny 6, 20165 Mins Read
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link
    Segueix-nos
    X (Twitter) Instagram LinkedIn Telegram Facebook RSS
    Share
    Twitter Bluesky Facebook LinkedIn Telegram WhatsApp Email Copy Link

    Som una Fundació que exercim el periodisme en obert, sense murs de pagament. Però no ho podem fer sols, com expliquem en aquest editorial.
    Clica aquí i ajuda'ns!

    – Voldria que li posessin més deures; si no, es passa el dia amb la tauleta o el mòbil.

    – Tants deures no li van bé, no té temps de jugar i d’estar amb les amigues.

    Qui te raó?

    La majoria d’escoles i instituts posen deures cada dia. A vegades són un element important per a les avaluacions. S’organitzen reforços per ajudar a fer deures, hi ha entitats privades que ofereixen serveis d’ajuda als deures escolars. Pares i mares, germans o germanes més grans també donen un cop de mà les tardes, després d’acabar els horaris escolars, per ajudar a fer unes feines que els han encomanat des de les escoles.

    Ho acceptem com un costum normalitzat. ¿És així? Els deures són una continuïtat de l’escola, vol dir continuar fent el que s’ha fet al llarg del dia. ¿És bo per a les criatures? ¿Aprenen més fent deures? ¿Es preparen millor? Diria que els deures escolars serveixen per acontentar pares i mestres. Uns i altres estan més tranquils pensant que les criatures acabaran d’aprendre allò que no saben o que ho practicaran de nou a l’hora de fer els deures a casa. Els familiars, a més, aconsegueixen un temps extra de pau, les estones que els nens o nenes estan treballant.

    Podríem pensar altres consideracions: ¿Quantes hores pot treballar al dia un infant o un adolescent? Fent un treball que realment aprofiti. Els nens i les nenes han de tenir temps i hores per jugar i poder fer-ho amb tranquil·litat, per fer el que els agradi sense directrius estrictes, sense control dels adults, han de tenir estones per als jocs lliures, autònoms, inventats, per al joc simbòlic, per fer allò que els adults no els deixen… als adolescents després de sis o set hores de classe a l’institut, no els queda esma per continuar treballant dues o tres hores més a casa seva o a casa dels companys o a la biblioteca del barri. ¿És realment útil fer deures? ¿El cervell dóna per treballar tant?

    Potser sense pensar-ho estem fent un maltractament psicològic a infants i adolescents. A les etapes d’Infantil i Primària, el primer objectiu hauria de ser que tinguin temps per jugar, perquè ho necessiten per créixer amb autonomia. Jugant aprenen moltes coses. Els centres escolars tampoc s’han d’angoixar per acabar els currículums prescrits per les administracions, tot ens indica que importa més la qualitat del que s’aprèn que la quantitat de continguts apresos. L’objectiu és aprendre a aprendre, que els farà falta al llarg de la vida. No fan falta més hores sinó aprofitar-ne bé unes poques.

    I quan arriben les vacances, un temps que l’alumnat espera generalment amb molta il·lusió, tornen a aparèixer els deures. Moltes vegades es demanen tasques repetitives, repàs de temes estudiats… Pot passar que en tornar a classe no es corregeixin o no es comentin. La canalla haurà perdut hores de joc lliure i haurà avorrit exercicis que no els aporten res de nou.

    Potser l’arrel del desgavell que he exposat ve de la concepció de l’èxit escolar; d’allò que famílies i ensenyants esperem. Allò que es considerava èxit escolar quan els adults actuals anàvem a escola: aprendre continguts, memoritzar…. Però avui hauríem de considerar l’èxit escolar d’altres maneres.

    Actualment sembla clar que els centres escolars no són tan importants com abans; nens i nenes aprenen moltes coses fora de les aules. Estan aprenent tot el dia, des de molt petits… tenen des que neixen molt recursos per aprendre, a casa amb els pares i altres familiars, als parcs, als llocs de jocs, amb els amics i amigues. Les tecnologies digitals poden representar un paper positiu si les utilitzen amb l’acompanyament dels adults. L’anomenat èxit escolar s’aconsegueix gràcies a tot allò que envolta els infants: el centre escolar i tota la resta de persones (famílies i veïns); a més, les institucions i associacions presents en la vida quotidiana del barri: centres d’esplai, esportius, cívics… Per tant feina escolar a l’escola i altres activitats, que també són educatives, més lliures i variades fora. Moltes persones col·laboren a l’educació; moltes persones en som responsables, dels èxits de les criatures.

    Un pedagog italià, Francesco Tonucci, ens diu que els deures augmenten les desigualtats. Perquè hi ha famílies que poden ajudar a fer-los o pagar a una persona que ho faci. Hi ha adults que no poden: el nivell formatiu que han pogut assolir al llarg de la seva vida no els ho permet. L’autoestima de familiars i infants en aquests casos, pot quedar malmesa: “No puc ajudar els meus fills!” O “els meus pares saben molt poc o no saben res!”

    A totes les llars no es disposa d’un espai per poder estudiar sense sorolls, no tothom té una habitació individual. Totes les persones no disposen de connexió a internet. L’escola no pot compensar les desigualtat però hauria d’evitar augmentar-les.

    Per acabar: als que treballen en escoles o instituts els diria que a l’hora de pensar si es posen o no deures, tinguessin en compte les reflexions que hem escrit. Podria ser que posant-ne, en lloc d’ajudar estiguin perjudicant l’alumnat escolaritzat.

    I les famílies haurien d’estar ben tranquil·les: el seu paper d’adults és estar al costat dels seus infants o adolescents, acompanyar-los i ajudar-los en allò que demanin; no fer la tasca que correspon a mestres o professors.

    —

    Aquest és un article publicat a la Revista de l’Escola Calderon de Barcelona (districte de Nou Barris).

    Si t'agrada aquest article, dóna'ns suport amb una donació.



    Deures opinió
    Share. Twitter Bluesky LinkedIn Facebook WhatsApp Telegram Email Copy Link
    Previous Article
    Actualitat
    Un jutjat declara il·legal l’actuació de la Fiscalia que va deixar al carrer un menor immigrant
    Next Article La demografia explica la caiguda d’estudiants de la universitat?
    Joan M. Girona

    Mestre i psicopedagog

    Related Posts

    Opinió
    La força de la fragilitat

    maig 22, 2025

    Opinió
    Ràdio Arrels i la defensa de la Catalunya Nord

    maig 21, 2025

    Opinió
    Maria Zambrano i l’agonia d’Europa

    maig 20, 2025
    Leave A Reply Cancel Reply

    SIGNA

    Per un debat educatiu responsable i respectuós.

    MÉS INFORMACIÓ

    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs
    • Escola
    • Joventut i infància
    • Universitat
    • Llengua i Cultura
    • Comunitat
    • Opinió
    • Blogs

    Vols rebre el butlletí setmanal del Diari de l’Educació?

    QUI SOM?

    Fundació Periodisme Plural

    ISSN 2339 - 9619

    ON SOM?

    Carrer Bailén 5, principal.
    08010, Barcelona

    El Diari de l'Educació

    CONTACTA'NS

    Ana Basanta
     
    abasanta@periodismeplural.cat
    redaccio@diarieducacio.cat
    publicitat@periodismeplural.cat
     
    Telèfon:
    932 311 247

    CONNECTA

    X (Twitter) Instagram Facebook RSS

    AMB EL SUPORT DE

    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball
    • Qui som?
    • Consell assessor
    • Catalunya Plural
    • Fundació Periodisme Plural
    • El Diari de la Sanitat
    • El Diari del Treball

    El Diari de l’Educació, 2025

    • Avís legal i política de privacitat
    • Avís legal i política de privacitat

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Gestionar consentimiento

    Per a oferir les millors experiències, utilitzem tecnologies com les cookies per a emmagatzemar i/o accedir a la informació del dispositiu. El consentiment d'aquestes tecnologies ens permetrà processar dades com el comportament de navegació o les identificacions úniques en aquest lloc. No consentir o retirar el consentiment, pot afectar negativament unes certes característiques i funcions.

    Funcional Sempre actiu
    L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari per al propòsit legítim de permetre l'ús d'un servei específic explícitament sol·licitat per l'abonat o usuari, o amb l'únic propòsit de dur a terme la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
    Preferencias
    El almacenamiento o acceso técnico es necesario para la finalidad legítima de almacenar preferencias no solicitadas por el abonado o usuario.
    Estadístiques
    L'emmagatzematge o accés tècnic que és utilitzat exclusivament amb finalitats estadístics. El almacenamiento o acceso técnico que se utiliza exclusivamente con fines estadísticos anónimos. Sin un requerimiento, el cumplimiento voluntario por parte de tu proveedor de servicios de Internet, o los registros adicionales de un tercero, la información almacenada o recuperada sólo para este propósito no se puede utilizar para identificarte.
    Marketing
    L'emmagatzematge o accés tècnic és necessari per a crear perfils d'usuari per a enviar publicitat, o per a rastrejar a l'usuari en una web o en diverses web amb finalitats de màrqueting similars.
    Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
    Veure preferències
    {title} {title} {title}